Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Aralık 2021): Demirtaş Medyascope’a konuştu

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Türkiye, bu hafta yağışlı havanın etkisi altında olacak. Hava sıcaklıkları yağışla birlikte ülke genelinde azalacak. Batı kesimlerde ise mevsim normalleri altında seyredecek. Cuma gününden itibaren ise ülke genelinde kar yağışı etkili olacak.

Özellikle kıyı Ege ve Marmara’da kuvvetli yağış görülecek. Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz’de sağanak ve gök gürültülü sağanak etkili olacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da sağanak yağışlı olacak, sıcaklık 11 derece. İzmir’de hava 15, Antalya’da 14, Ankara’da 4, Diyarbakır’da ise -2 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 60’larda görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 86 kuruş, euro kuru ise 15 lira 66 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2.035 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 795 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 76,03 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sanayi üretim, perakende satış ve ciro endekslerini duyuracak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yeni otobüslerinin teslimatı için düzenlenecek programa katılacak. Kılıçdaroğlu daha sonra partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına başkanlık edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bütçe maratonu devam ediyor. Genel kurulda bugün, Kültür ve Turizm ile Dışişleri Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçeleri görüşülecek. Meclis’in bütçe maratonu, 17 Aralık Cuma günü, bütçenin tümü üzerinde yapılacak konuşmalarla tamamlanacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), araştırma üniversiteleriyle ilgili yeni düzenlemeleri bugün açıklayacak.

Kısaca düne bakalım. 

Edirne Cezaevi’nde beş yılı aşkın süredir tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla Medyascope’un sorularını yanıtladı. “Türkiye’de değişim başladı. Hem HDP hem de Kürtler bu değişimin öncüsü, parçasıdırlar” diyen Demirtaş, “Eski kalıplara, alışkanlıklara ve şablonlara göre düşünmeyi, siyaset yapmayı herkes terk etmelidir. Şikayet dilini, mağdur dilini, yardım isteyen dili terk edip kurucu iktidar misyonu ve özgüveniyle hareket etmek gerekir. Geleceğin Türkiye’sinde AKP-MHP yoktur, bitmiştir onlar. Şimdi artık, yeniyi inşa etmek için demokrasi güçlerinin en geniş birlikteliğinin zamanıdır” değerlendirmesinde bulundu. Medyascope Diyarbakır muhabiri Ferit Aslan’ın haberine web sitemizden ulaşabilirsiniz. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul 4. Olağan İl Kongresi dün (12 Aralık) Küçükçekmece’deki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde yapıldı. “İstanbul’da HDP zamanı” sloganıyla düzenlenen kongreye partililerin ilgisi yoğundu. Salonu dolduran HDP’liler, sık sık “Zindanlara özgürlük” sloganı attı. İktidara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Pudra şekeri çeken kadrolarınıza, o pudra şekerini on binlerce tonla buraya taşıyan çetelerinize mutlaka bunun hesabını soracağız. Halkların ortak gücü burada. Demokrasiye, barışa, adalete giden ‘üçüncü yol’ büyüyor, genişliyor, dalga dalga geliyor. Bu ülkede yeni başlangıcı da bizler kuracağız” dedi. 

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, HDP’nin İstanbul kongresinde “terör örgütü elebaşını övücü sloganlar atıldığı ve örgütsel marşlar söylendiği” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Eski HDP milletvekili ve eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, bir-iki gün içinde partisinden istifa edeceğini açıkladı. Habertürk’te konuşan Bilgen, “Bugüne kadar parti kurullarında da, toplumsal zeminlerde de yapıcı eleştiri ve önerilerimi paylaşmaya çalıştım. Bunun ne HDP’ye gönül verenler ne de benim için kırıcı bir sürece dönüşmemesi için istifa edeceğim” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) “İstanbul ses veriyor: Artık yeter geçinmek istiyoruz” sloganıyla İstanbul’daki Kartal Meydanı’nda miting düzenledi. Mitinge çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve yurttaş katıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İşçi sınıfının asgari ücretle ilgili kırmızı çizgisi en az 5 bin 200 TL’dir” diye konuştu. Ufuk Çeri’nin haberine web sitemizden ya da YouTube kanalımızdan ulaşabilirsiniz. 

Yetersiz yurt kapasiteleri ve ev kiralarındaki artışı protesto eden üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Barınamıyoruz Hareketi’nin Ankara’da düzenlemek istediği miting öncesi, öğrencileri taşıyan otobüsler kent girişinde durduruldu ve öğrenciler darp edilerek gözaltına alındı. Yüksel Caddesi ve Ulus Meydanı çevresindeki eylemlerde de çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Barınamıyoruz Hareketi, aralarında üç gazetecinin de bulunduğu 90’dan fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlar gece saatlerinde serbest bırakıldı. 

TBMM Genel Kurulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçeleri kabul edildi.

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İtalya’nın Venedik kentinde düzenlenecek Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Toplantısı’na katılacak.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüşecek.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kentucky başta olmak üzere altı eyalette kasırga ve hortumlar meydana geldi. Doğal afet sonucu en az 94 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi hâlâ kayıp. ABD Başkanı Joe Biden, kasırgadan en çok etkilenen Kentucky eyaletini afet bölgesi ilan ettiğini duyurdu. Sadece Kentucky’de en az 80 kişi hayatını kaybetti. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Omicron varyantına karşı bu haftadan itibaren tüm yetişkinlere üçüncü doz aşı tanımlanacağını, ülke genelinde günde bir milyon aşı yapılmasını hedeflediklerini açıkladı. Johnson, güçlendirici aşıların tamamlanmasına odaklanılması için bazı tıbbi randevuların da ertelenebileceğini söyledi.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 16. hafta, dün (12 Aralık) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Teknik direktör Sergen Yalçın ile yolları ayırdıktan sonra ilk maçına çıkan Beşiktaş, sahasında Yukatel Kayserispor’u Cyle Larin, Michy Batshuayi (2) ve Güven Yalçın’ın attığı goller ile 4-2 mağlup etti. Karşılaşmada iki kez öne geçmesine rağmen mağlup olmaktan kurtulamayan Yukatel Kayserispor’un gollerini, Mame Thiam kaydetti. Günün diğer maçlarında Adana Demirspor, sahasında GZT Giresunspor’u 1-0 mağlup ederken, Aytemiz Alanyaspor ise deplasmanda Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’u 6-2 yendi. 

Süper Lig’de 16. hafta, bugün oynanacak Demir Grup Sivasspor-Galatasaray ve Gaziantep FK-Fenerbahçe karşılaşmaları ile sona erecek.

Sezonun son yarışı Abu Dabi GP’sinde damalı bayrağı ilk sırada gören Red Bull pilotu Max Verstappen, eşit puanla yarışa başladığı rakibi Mercedes pilotu Lewis Hamilton’ı son turda geride bırakarak Formula 1 kariyerindeki ilk şampiyonluğuna ulaştı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 17 bin 956 yeni vaka tespit edildi, 182 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 121 milyon 663 bin 533’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Z Kuşağı Tartışıyor”, saat 13.00’te Kemal Can ile “5 Soru 10 Cevap” programları olacak. Ayrıca saat 20.00’de Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sunduğu “Bir Kadın”, saat 21.30’da “Kültür & Tarih Sohbetleri” programı yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.