Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (14): Performansları ile göz dolduran Alperen Şengün, Utah Jazz ve LeBron James – Chicago Bulls’taki koronavirüs vakaları ve Fred VanVleet bursu

NBA’de 2021-22 sezonunun dokuzuncu haftasına girdik. Sezonun 14. panoramasının başrolünde Alperen Şengün yer alırken yedi maçtır kazanan Utah Jazz, LeBron James’in yükselen performansı, Chicago Bulls’taki koronavirüs vakaları ve Fred VanVleet bursu, diğer konu başlıkları.

1) Alperen Şengün, başlık bu kadar

Alperen Şengün göz doldurmaya devam ediyor. Son altı maçının beşinde çift hanelere çıkan Alperen, geride bıraktığımız üç maçta takımına toplam 41 sayı, 17 ribaund, 10 asist, 5 blok, 2 top çalmalık katkı sağladı. Memphis Grizzlies ve Atlanta Hawks karşılaşmalarında bu sezon ikinci kez, üst üste iki maçta 20 dakika barajını geçen Alperen, parkede bulduğu sürede istatistik kağıdını doldurmaya devam ediyor. 

Düzenli katkı sağladığı sayı, asist, ribaund ve top çalma departmanlarına son maçlarda bloğu da ekleyen Alperen’i koç Stephen Silas, Memphis maçının ardından, “Alperen alçak post oyunları ve devamındaki bitirişlerde iyi iş çıkarsa da aynı zamanda takım arkadaşlarına da pozisyon hazırlıyor. Kaç asist yaptı bu akşam, 6 asist. Sahada Josh (Christopher) varken Alperen takımına pozisyon hazırlayan oyuncu oluyor. Christian Wood şut kabiliyetiyle sahayı açıyor. Alperen de içeriden işi bitiriyor. Bu ikili çok iyi iş çıkardı bugün. Bu güzel çünkü bunun üzerine bir yapı inşa edebiliriz.” sözleriyle övdü ve Christian Wood’la birlikte üzerine yapı kurulabileceğinden bahsetti. Alperen Şengün Grizzlies maçında, Yao Ming’in ardından Houston formasıyla bir maçta 15 sayı – 5 ribaund- 5 asist – 3 blok barajını aşan ilk çaylak oldu.

Alperen’in Memphis maçı performansı:

Son maçta Miami Heat karşısında 6 dakika süre bulabilen Cedi Osman, önceki iki maçta 15.5 sayı, 3 asist, 1.5 ribaund, 2 top çalma ortalaması yakalamıştı. Takımdaki yeni rolünde kenardan gelerek hücumda kıvılcım yakması kadar savunmaya enerji getirmesi de beklenen Cedi, aralık ayında parkeye çıktığı altı maçta toplam 12 top çaldı.

Cedi Osman’ın ilk yarıda 18 sayı attığı Sacramento maçı performansı:

Cavs – Heat maçının Florida tarafında Ömer Faruk Yurtseven, parkede kaldığı 20 dakikaya 8 sayı, 7 ribaund, birer asist ve blok sığdırdı. Dün (13 Aralık) geceki Memphis Grizzlies maçında ilk beş başlayan ve 32 dakika süre bulan Furkan Korkmaz, dokuz maçın ardından çift hanelere çıkmayı başardı ve 10 sayı, 6 ribaund, 3 asist, 1 blokla oynadı.

Ömer Faruk Yurtseven’in Cleveland maçı performansı:

Furkan Korkmaz’ın Memphis maçı performansı:

2) Son yedi maçını kazanan Utah Jazz

19-7 derecesiyle Batı Konferansı’nda Golden State Warriors ve Phoenix Suns’ın hemen arkasında konumlanan Utah Jazz, son yedi maçını kazandı. Hatta takvimde daha geriye gittiğimizde, 11 galibiyetlerini son 13 maçta aldılar.

Utah Jazz, 100 pozisyon başına 117.5 sayı ile hücum verimliliğinde birinci sırada bulunuyor. NBA’de son yıllarda kadro istikrarı en yüksek takım olan ve her sezon hücumdaki uyumu üstüne koyarak arttıran Jazz, hücumda en büyük gelişimi pota altı isabet oranında yakaladı. Geçen sezon pota altından %56.8 yüzdeyle hücum ederek ligin ortalarında yer alan Utah, bu sene %61.1 ile ligin en iyi takımı konumunda.

İstatistiklerden “garbage time”ı çıkararak verileri daha rafine ve isabetli şekilde sunan Cleaning The Glass’e göre savunma verimliliğinde beşinci sırada yer alan Utah Jazz, son yedi maçta gösterdiği performansla ligin yeni skor farkı lideri unvanını da ele geçirdi. (Pick N Pod)

Donovan Mitchell’ın üst üste altıncı galibiyet olan Sixers maçındaki performansı:

3) LeBron James, sezonun ilk haftanın oyuncusu ödülünü aldı

Sezona beklentilerin altında ve istikrarsız başlayan Los Angeles Lakers, son dokuz maçta altı galibiyet aldı ve 15-13 derecesiyle Batı Konferansı’nda altıncı sırada bulunuyor. Sekizinci haftayı 3-1 geçen Lakers’ta LeBron James, 28.3 sayı, 8 asist, 7.5 ribaund, toplam 4 top çalma ve blok ortalamaları ile oynadı, iki maçta 30 sayıyı aşarak triple-double yaptığı haftanın en değerli oyuncusu seçildi. LeBron bu istatistikleri %61 ikilik, 42 üçlük ve 87 faul yüzdeleri ile buldu. Lakers’ın altı galibiyetten dördünün Detroit Pistons, Sacramento Kings, Oklahoma City Thunder ve Orlando Magic’e karşı geldiğini unutmamak gerek.

LeBron James’ten kariyerinin 101. triple-double’ı:

Doğu Konferansı’nda ise haftanın oyuncusu, sekizinci haftada bu sezon ilk kez üç maç üst üste kazanan Indiana Pacers’tan Domantas Sabonis oldu. Sabonis 25 sayı, 10.3 ribaund, 6 asistlik ortalamayı, %75 saha içi isabet oranıyla kaydetti. Sabonis, Myles Turner ve / veya Caris LeVert’u takas ederek yeniden yapılanmaya açık olduğu konuşulan Indiana, 12-17 derecesiyle Doğu’da 13. sırada yer alıyor.

NBA’de geçen hafta ödülü alan isimler kadar, Nikola Jokic’in performansı konuşuldu. %55 saha içi oranıyla 28 sayı, 13 ribaund, 11 asist, toplam 3 top çalma ve blok ortalamalarıyla oynayan son MVP Jokic, dört maçın ikisinde mağlubiyeti önleyemedi.

4) 2021-22 sezonunda ilk kez koronavirüs nedeniyle maçlar iptal oldu

Chicago Bulls’un bugün (14 Aralık) ve 16 Aralık Perşembe günü oynanacak Detroit Pistons ve Toronto Raptors maçlarının ertelenmesiyle, 2021-22 sezonunda ilk kez koronavirüs sebebiyle maçlar ertelendi.

Zach LaVine, DeMar Derozan, Derrick Jones Jr., Ayo Dosunmu, Coby White, Troy Brown Jr., Matt Thomas, Stanley Johnson, Javonte Green’e hafta başında Alize Johnson’ın eklenmesinin ardından Chicago Bulls’ta, koronavirüs testi pozitif çıkan oyuncu sayısı 10’a yükseldi.

Kadrosunda oynayabilecek, aralarında çift yönlü kontrata sahip Devon Dotson ve Tyler Cook, 10 günlük kontrat imzalanan Alfonzo McKinnie, sezonun büyük bölümünü G League’de geçiren çaylak Marko Simonovic gibi isimlerin olduğu sekiz kişi kalan Bulls’un önümüzdeki iki maçı ertelendi. Şu an itibariyle Chicago’nun ilk maçı, 19 Aralık Pazar günü Los Angeles Lakers karşısında olacak.

NBA’in konuyla ilgili açıklaması:

Koronavirüs protokolüne giren basketbolcuların ya 10 gün karantinada kalması ya da 24 saat içinde iki negatif test vermesi gerekiyor. Philadelphia 76ers’ta Joel Embiid koronavirüs nedeniyle yaklaşık 3 hafta parkelerden uzak kalırken LeBron James ise, art arda iki negatif test vererek ara vermeden parkelere dönmüştü. NBA.com’a göre, ligin %97’si aşılanmış durumda.

5) Fred VanVleet bursu

Toronto Raptorslı Fred VanVleet, “Fred VanVleet bursu” kapsamında siyahi veya Torontolu bir öğrencinin Toronto Üniversitesi’nde lisans derecesi okul masraflarının tamamını karşılayacak. Aynı zamanda VanVleet, seçilen öğrenciye mentorluk yapacak.

VanVleet konu hakkında, “Bu burs, dezavantajlı şartlarda büyüyen çocuklara fırsat tanıma açısından çok önemli. Bu imkânın bir gencin kariyerinin başlangıcı adına ihtiyacı olan kaynaklara ve eğitime ulaşmasına aracı olmasını istiyorum” dedi.

VanVleet’in paylaşımı:

Toronto Raptors’taki altıncı sezonunu geçiren 27 yaşındaki Fred VanVleet, %43 saha içi yüzdesiyle kariyerinin en yüksek ortalamaları olan 19.7 sayı ve 5.1 ribaundun yanı sıra maç başına 6.4 asist ve 1.5 top çalma ile oynuyor.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.