Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Kasırgada eve gitmek isteyen fabrika işçileri kovulmakla tehdit edildi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kentucky eyaletinde şu ana kadar 74 kişinin hayatını kaybettiği kasırgada, eyalette bulunan bir mum fabrikasının gece vardiyası çalışanlarının yöneticiler tarafından kovulmakla tehdit edildiği ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kentucky eyaletinde geçen hafta sonu etkisini gösteren kasırga nedeniyle 74 kişi hayatını kaybetmişti. Kasırganın yerle bir ettiği bir fabrikanın hayatta kalan çalışanlarının, siren seslerini duyduklarında fabrikadan kaçmaya çalıştıklarını fakat patronlarının, kendilerine görevden ayrılmaları halinde kovulacaklarını söylediği ortaya çıktı.

Kasırgada hayatını kaybedenler arasında Mayfield’de bir mum fabrikasında çalışan sekiz kişi de yer alıyordu. Fabrikadaki ölümlerin başlangıçta çok daha yüksek olmasından korkulmuştu ancak bir şirket sözcüsü, pazartesi günkü (13 Aralık) açıklamasında, afet sırasında fabrikada çalışan 102 işçinin hayatta olduğunu söyledi.

“Ayrılmak istedim ve bana kovulacağımı söylediler”

Mayfield Consumer Products fabrikasının çalışanları, kasırga uyarı sirenlerini ilk duyduklarında banyolara ve koridorlara sığındıklarını, ardından denetçilerin tehlikenin geçtiğini düşünerek onlara tekrar çalışmaya başlamalarını emrettiğini anlattı.

20 yaşındaki işçi Elijah Johnson, tahliye izni reddedilen yaklaşık 15 meslektaşından oluşan bir grubun içinde bulunduğunu iddia etti ve “Ayrılmak istedim ve bana kovulacağımı söylediler” dedi.

Johnson ayrıca yöneticiye, “Böyle bir havada bile beni yine de kovacak mısın?” diye sorduğunu ve karşılık olarak “Evet” yanıtını aldığını belirtti. Johnson, patronların daha önce işlerinin başından ayrılıp ayrılmadığını öğrenmek için yoklama yaptığını da sözlerine ekledi.

Fabrika işçilerinin iddialarına göre, ilk uyarı alarmın çalması ile kasırganın binayı yerle bir etmesi arasında üç ila dört saat bulunmaktaydı. Bu zaman zarfında işçilerin evlerine gönderilmesi gerekirken bu yapılmadı.

“Gidemezsiniz, burada kalmalısınız”

29 yaşındaki Haley Conder, alarm 21:00 sıralarında ikinci kez çaldığında üç yöneticiye giderek tahliye talebinde bulunan birkaç çalışandan biri olduğunu söyledi. Yöneticiler ise Conder’in talebine, “Gidemezsin, gidemezsin. Burada kalmalısın” diye yanıt verdi. Conder, arkadaşlarına yöneticilerin yanıtını ilettiğini söylerken, “Durum kötüydü. Herkes rahatsızdı” diye konuştu.

Hastanede tedavisine devam edilen 21 yaşındaki McKayla Emery ise fazla mesai ücreti kazanmak için fabrikada kaldığını belirtti ve “İnsanlar fabrikadan çıkarak evlerine gidip gidemediklerini sorguladılar” diye ekledi. Emery, yöneticilerin bu talepler karşısında “Eğer giderseniz, kovulma ihtimaliniz daha fazladır” karşılığını verdiğini ve kendisinin bunu kulaklarıyla duyduğunu belirtti.

Şirket iddiaları reddetti

Şirket Sözcüsü Bob Ferguson ise ortaya atılan iddiaları reddederek, “Bu kesinlikle doğru değil. Koronavirüs başladığından beri bir politikamız var. Çalışanlar istedikleri zaman ayrılabilirler ve ertesi gün tekrar gelebilirler” dedi.

Ferguson, yöneticilerin çalışanlara vardiyalarından ayrılmanın işlerini riske atmak anlamına geldiğini söylemediğini ve şirket yönetiminin Federal Acil Durum Yönetim Kurumu ile İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi’nin acil durum protokollerini izlediğini öne sürdü.

Kentucky Valisi Andy Beshear gazetecilere verdiği demeçte, Kentucky İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü’nün fabrikadaki ölümleri inceleyeceğini dile getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün (15 Aralık) Kentucky’nin felaketten en çok etkilenen bölgelerini ziyaret etmeyi planladığı, hafta sonu devam eden büyük çaplı acil arama ve kurtarma çalışmalarının önüne geçmemek için bölgeye gitmekte acele etmediği belirtildi.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.