Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, The Guardian’a yazdı: “Şampiyonlar Ligi son 16 turu – Eşleşmelerin analizi ve kura çekiminin tekrarlanması kararı”

UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu kura çekimi sonunda eşleşmeler belli oldu. Jonathan Wilson’ın The Guardian için kaleme aldığı “Champions League last 16: tie-by-tie analysis and verdicts after redraw/Şampiyonlar Ligi son 16 turu: Eşleşmelerin analizi ve kura çekiminin tekrarlanması kararı” başlıklı yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Şampiyonlar Ligi son 16 turu: Eşleşmelerin analizi ve kura çekiminin tekrarlanması kararı

RB Salzburg-Bayern Münih

Her zaman olduğu gibi Bundesliga’yı domine eden Bayern Münih, UEFA Şampiyonlar Ligi grup aşamasında da oynadığı altı maçı kazandı ve maçlarda 22 gol atarken kalesinde ise yalnızca üç gol gördü. Julian Nagelsmann yönetiminde de Hansi Flick’te olduğu kadar yüksek bir tempoyla oynuyorlar ve Robert Lewandowski her zamanki gibi üretken olmaya devam ediyor. Ancak Bayern Münih’in geleceği hakkında iki şeyden şüphe duyulabilir: Bayern’in kadrosu rakiplerininki kadar geniş değil. Bu durum da onları sakatlıklara daha duyarlı hale getiriyor. Üst seviye takımlar, Bayern Münih’in bu zaafından faydalanabilir.

Salzburg ise geçen sezonlarda, özellikle iki sezon önce, Anfield’da 4-3 kaybettikleri ve Avusturya’da 2-2 berabere kaldıkları Liverpool’a karşı olmak üzere, rakip olduğu diğer büyük takımlara sorunlar çıkarmakta başarılı oldu. Ancak Jesse Marsch’a göre Matthias Jaissle yönetiminde daha kompakt bir futbol oynadılar ve daha az akıcılar. Salzburg, grubunda oynadığı üç deplasman maçında ise yalnızca bir puan alabildi. 

Turu geçmesi beklenen: Bayern Münih

Sporting Lizbon – Manchester City

Manchester City’nin Avrupa’da en büyük rakibi, genellikle kendisi ya da Pep Guardiola’nın güçlü ekiplere karşı meseleleri aşırı karmaşıklaştırma eğilimi olarak dikkat çekiyor. Ancak Pep’in bunu uygulaması için henüz çok erken. Manchester City için Paris Saint-Germain ve RB Leipzig’in üzerinde bitirdikleri zorlu bir gruptan sonra Sporting Lizbon, nispeten zayıf bir ekip gibi duruyor. Grupta alınan iki yenilgi ise tüm hikayeyi anlatmıyor. RB Leipzig karşısında alınan yenilgi de liderlik koltuğunun garantilenmesinin ardından geldi.

Sporting Lizbon, grupta oynadığı altı maçın yarısını kaybetmesine rağmen grubundan çıkmayı başardı. Manchester City, Sporting Lizbon karşısında sabırlı olup ve savunmadaki açıklıkları değerlendirmeye çalışmalı. Öte yandan Kyle Walker, özellikle ilk maçta, Sporting Lizbon’un sol kanadında oynayan Matheus Reis’in forvetler ile bağlantı kurmasını engellemek için kullanabilir. 

Turu geçmesi beklenen: Manchester City

Benfica – Ajax

Ajax, bu sezon grubunda oynadığı altı maçı da kazanarak müthiş bir görüntü çizdi. (Her ne kadar PSV’yi Eredivisie’de bir puan geriden takip etse de) Amsterdam ekibinde golcü Sebastien Haller, olağanüstü bir form düzeyi yakalamış durumda. Edson Alvarez ve Ryan Gravenberch ikilisi, orta sahanın arkasında etkileyici bir oyun sergiliyor. Dusan Tadic ise hâlâ sahadaki bağlantıyı kurmayı başarabiliyor. Öte yandan Ajax, grubunda oynadığı altı maçta 20 gol attı. Öyle ki grup aşamasında sadece Bayern Münih, 20 gol ve üstünde atabildi. Bu durum, beş büyük ligin haricinde de hâlâ bir hayat olduğunu gösteriyor. 

Jorge Jesus yönetimindeki Benfica, ligde dört puan geride olsalar bile, yeniden Avrupa için ciddi bir takım hüviyetine büründü. Barcelona’yı sahasında görkemli bir şekilde yendiler ve deplasmanda Bayern Münih’e iki gol atacak kadar iyiydiler. 

Turu geçmesi beklenen: Ajax

Chelsea-Lille

Chelsea’nin grubunda Zenit karşısında aldığı liderliğe mal olan beraberliğin cezası çok daha büyük olabilirdi. Christophe Galtier’nin yerine göreve gelen Jocelyn Gourvennec, takıma oyun tarzını empozeye başlattığından sonra Lille, son dokuz resmi maçında yenilgi yüzü görmedi. Ancak Lille, toparlanmasına rağmen Fransa Ligue 1’de 11. sırada kaldı. Öte yandan Lille’in bu kadrosu, geçen sezon PSG’yi geçerek şampiyonluk kazanan kadro kadar güçlü değil. Wolfsburg’a karşı son grup maçını kazanarak gösterdikleri gibi, derinde bekleyebilir ve etkili şekilde kontra ataklara çıkabilirler. Ancak Thomas Tuchel’in yönetimi devralmasından bu yana kendilerini karakterize eden defansif oyun anlayışına sahip Chelsea, Lille’in bu hızlı hücumlarını durduracaktır. Chelsea, son sekize kalmak için evinde kazanmayı amaçlayacak. 

Turu geçmesi beklenen: Chelsea

Atletico Madrid-Manchester United

Her iki taraf da bu aşamaya nasıl geldikleri konusunda biraz şaşkın olmalı. Atletico Madrid, grup aşamasında hiç iyi oynamadı ve üç maçta gol dahi atamadı. Ancak son maçta Porto’yu geçmeyi başardı çünkü zafere giden yollarda nasıl mücadele edebileceklerine dair kas hafızaları devreye girdi. Diego Simeone’nin bu sezonu, geçmiş dönemlerdekilere göre biraz daha sancılıydı. 

Manchester United ise grubunda oynadığı maçlarda Villarreal karşısında iki galibiyet aldı. Atalanta’ya karşı her iki maçta da uzun süre yenik durumda olmasına rağmen dört puan toplamayı başardı. Cristiano Ronaldo, bir başka deyişle, takımını Avrupa’da kurtardı. Ancak belki de Ralf Rangnick yönetiminde buna daha az ihtiyaç duyacak. Öte yandan Manchester United, rakibinden daha iyi bir kadroya sahip. Asıl soru; Rangnick’in bu kadroyu organize edip edemeyeceği ve turu geçebilmek adına akıllıca oynayıp oynayamayacakları…

Turu geçmesi beklenen: Manchester United

Villarreal – Juventus

Juventus, belki de grubunu son şampiyon Chelsea’nin önünde bitirmesinin avantajını yaşadı. Aralarında Zenit ve Malmö’nün de bulunduğu bir grubu zirvede tamamlayan Juventus, İspanya LaLiga’nın 13. sırasında bulunan bir takım ile karşı karşıya gelecek. Öte yandan dört Avrupa Ligi şampiyonluğu ile Unai Emery, eleme turlarının ustası konumunda. (Grubun son maçında alınan 3-2’lik Atalanta galibiyeti de çok etkileyiciydi) Juventus, mevcut durumuyla Emery’nin Villarreal’i karşısında zorlanabilir. Üç sene sözleşmeye imza atan Max Allegri’nin dönüşünden sonra bile Juventus’ta çok kötü transfer anlaşmalarının düzeltilmesi zaman alacak. Siyah-beyazlıların hücum bölgesindeki bazı isimlerin sakatlıklarının, şubat ayına kadar geçmesi bekleniyor. Ve muhtemelen bu dönemde Serie A’da da ilk altının içine girecekler. 

Turu geçmesi beklenen: Juventus

Inter-Liverpool

Belli bir neslin taraftarları için Inter ve Liverpool’un karşılaşması, 1965’teki son derece tartışmalı Avrupa Kupası yarı finalinin anılarını kaçınılmaz olarak canlandırıyor. Anfield’da 3-1 kazanan Liverpool, San Siro’da 3-0 kaybetti ve her zaman isyan etti. Gol, Liverpool kalecisi Tommy Lawrence’ın degaj yapacağı sırada rakip futbolcunun araya girip topu filelere yollamasıyla gelmişti. 

Liverpool, 2007-08’deki son 16 maçının iki ayağını da kazanarak turladı. Inter ise geçen yaz Antonio Conte ve Romelu Lukaku’nun takımdan ayrılması ile sezona sancılı bir başlangıç yaptı fakat daha sonra toparlanmasını bildi. Inter, ligde oynadığı son beş maçı da kazanarak Serie A’nın zirvesine yerleşti.  Edin Dzeko 35 yaşında ama hâlâ etkili oyununa devam ediyor. Dzeko, aynı zamanda Lukaku’nun yaptığı gibi Lautaro Martinez ile ileri ikiliyi oluşturuyor. Liverpool ise savunması ile ilgili tüm korkulara rağmen grup aşamasındaki altı maçın altısını da kazanmayı başardı.

Turu geçmesi beklenen: Liverpool

Paris Saint-Germain-Real Madrid

Paris Saint-Germain (PSG), ”hatalı kura çekiminde” Manchester United ile eşleşti. Ancak kura çekiminin tekrarlanması, Lionel Messi-Cristiano Ronaldo kapışması olasılığını ortadan kaldırdı. Real Madrid ise ilk kura çekiminde Benfica ile eşleşmiş olmasına rağmen mevcut kuradan pek de şikayetçi değil.  

Grup aşamasının ikinci maçında evinde Sheriff Tiraspol’a yenilen Real Madrid, önemli ölçüde aşama kaydetti ve resmi maçlarda üst üste 10 maç kazanmayı başardı. İspanya temsilcisi, Karim Benzema’nın kalitesinin yanı sıra Vinicius Junior ve yaşlanmaya başlayan orta saha üçlüsüne güveniyor. 

PSG ise Lionel Messi transferinin takımın dengesini daha da bozduğunun ve takımın Manchester City’ye karşı 7-0-3 oynamak zorunda kaldığını tespit etti. Öte yandan her iki taraf da yerel liglerinde açık ara farkla liderlik koltuğunda oturuyor. Ancak muhtemelen her ikisi de Avrupa’daki geleceklerinden pek emin değil. 

Turu geçmesi beklenen: Paris Saint-Germain

Yazan: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.