Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (97): Türkiye’nin ilk vegan ve kapsayıcı dizisi “1+1 Pandemi”

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini her cumartesi 19:00’da ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, Türkiye’nin ilk vegan ve kapsayıcı dizisi “1+1 Pandemi”nin oyuncuları, senaristi ve yönetmeni ile dizinin birinci sezonunu konuştuk. 

Editör: Gamze Elvan / Prodüktör: Özgün Can Özgül

Reji: Meryem Melek Köse, Özge Elvan

Katkı sağlayan: İlayda Öykü Biberoğlu

Ankara’da 15 yıl önce sistematik transfobik saldırılara uğrayan ve yaşadıkları yerlerden taşınmaya zorlanan trans kadınların ve transseksüellerin adalet arayışı devam ediyor. Kamuoyunda Eryaman-Esat davası olarak bilinen dava, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden görülmeye başlanmış, ilk duruşması ise 17 Şubat’ta Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmıştı. Davanın dördüncü duruşması 14 Aralık’ta görüldü ve mahkeme heyeti, delillerin toplanması ve eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı 22 Şubat 2022 tarihine erteledi.

Medyascope‘un “Yarına Kalan Sohbetler” programında Elçin Poyrazlar’ın konuğu bu hafta karikatürist Aslı Alpar’dı. Alpar yayında, ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği üstünden mizah yapan queer karikatüristlerin desteklenmesi çağrısında bulundu.

İzmir Alsancak’ta iki gün önce “Lubunight” adlı bir parti düzenlendi. Partide DJ Yardakçı, Dulfy O’na, Ocean Erotica sahne aldı. Geliri bir trans kadının cinsiyet uyum ameliyatı için kullanılacak parti, renkli görüntülere sahne oldu.

İzmir’de son bir ayda yaşanan dört seks işçisi trans kadına yönelik üç ayrı nefret saldırısına karşı LGBTİ+ dernekleri bir araya geldi. Nefrete ve şiddete karşı birlikte mücadele iradelerini yineleyen LGBTİ+ dernekleri, İzmir Barosu’nda ortak bir açıklama yaparak “Trans cinayetleri politiktir” dedi.

İnsan papilloma virüsü yani HPV, yapılan araştırmalara göre yüzde 99,7 oranında rahim ağzı kanserine neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl rahim ağzı kanseri nedeniyle 300 bin kişi yaşamını yitiriyor. Rahim ağzı kanserinden neredeyse yüzde yüz koruyan HPV aşısı Türkiye’de ücretli. Medyascope muhabiri İbrahim Yayan’la birlikte, HPV aşısı olan, ücreti karşılayamadığı için aşı olamayan ve aşı ücretinin geri ödenmesi için dava açan kişilerle konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.