Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eryaman-Esat davasında yine karar çıkmadı, duruşma 22 Şubat 2022 tarihine ertelendi

Ankara’da 15 yıl önce sistematik transfobik saldırılara uğrayan ve yaşadıkları yerlerden taşınmaya zorlanan trans kadınların ve transseksüellerin adalet arayışı devam ediyor. Kamuoyunda Eryaman-Esat davası olarak bilinen dava, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden görülmüş, ilk duruşması ise 17 Şubat’ta Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Davanın dördüncü duruşması bugün (14 Aralık) yapıldı ve mahkeme heyeti, delillerin toplanması ve eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı 22 Şubat 2022 tarihine ertelendi. 

Duruşmaya hem şüpheli hem de tanık olarak katılan Gülcan Köçegün’ün ifadesi alınırken, sanık Ayhan Günay, Köçegün’e müdahale etmek istedi. Bunun üzerine Günay duruşma salonundan çıkarıldı ve Gülcan Köçegün’ün ifadesi alındı. Köçegün ifadesinde, sanık Ayhan Günay ve Şammas Taşdemir’in daha önce tanıştıklarını söyledi. 

Köçegün’ün daha önce yağma, kesici aletle yaralama, darp olayıyla ilgili ifadesi okundu. Köçegün, Esat’ta kuafördeki saldırılar sırasında kullanılan aracın Ayhan Günay’a ait olduğunu doğruladı ve Şammaş Taşdemir dışındaki diğer saldırganları tanıdığını belirtti.

“Bunca yıl sonra bir olası fail daha çıktı”

Medyascope’a konuşan mağdurların avukatı Senem Doğanoğlu, “Gülcan Köçegün dinlendi. Dinlenilmesi gereken bir tanık daha var, hatta fail de olabilir. Son gelen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kayıtlarına göre bu kişi fail de olabilir. Bunca yıl sonra bir olası fail daha çıktı ve bundan sonra onun peşine düşeceğiz. Eksiklikler tamamlanır ve saldırılarda kullanılan satırdaki izlerin incelemesi yapılırsa, bir sonraki duruşmada karar çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Sanıklardan Şammas Taşdemir duruşmaya cezaevinden katılırken, sanık Ayhan Günay duruşma salonunda hazır bulundu. Sanıklardan Harun Çardak ve Ahmet Günay ise duruşmaya katılmadı. 

Ne olmuştu?

Ankara’nın Eryaman semtinde oturan travesti ve transseksüeller, 7-12 Nisan 2006 tarihleri arasında hem evlerinde hem de çalıştıkları yerlerde sistematik şiddete uğradı. O dönem Eryaman’da inşaat sektöründe yaşanan canlanmayla, inşaat firmalarının tuttuğu kişiler, bölgeyi “soylulaştırmak” için, orada yaşayan ve çalışan 30 trans kadın ve travestiyi tehdit edip, bıçak ve sopalarla saldırdı. Bu sistematik saldırılar sonucunda pek çok trans kadın ve travesti, Eryaman’ı terk etmek zorunda kaldı. Bazıları şehir değiştirirken, bazıları da Ankara’nın Esat semtine taşındı. Ancak sistematik şiddet son bulmadı. Arabalar, evler taşlandı; sokak ortasında kurşunlamalar, ev baskınları ve fiziksel saldırılarla şiddet gitgide arttı.

Eryaman’daki Şehit Osman Avcı Karakolu’na başvurarak şikâyette bulunan 24 kişi, bazı saldırganların isimlerini ve saldırılarda kullanılan araçların plakalarını verdi. İlk yargılama, 2008 yılında pompalı tüfekle katledilen Bahar Dilek İnce’nin arabasına yapılan saldırıyla ilgili yapıldı. 2008’de sonuçlanan davada, sanıklardan Şammas Taşdemir, trans kadınların gittikleri kuaföre yönelik baskında silahla yaralamadan 45 ay, diğer sanıklar Harun Çardak ve Ahmet Günay kırkar ay hapis ay cezasına çarptırıldı. Ahmet Günay, Kurtuluş’taki trans kadınlara yönelik silahla yaralama eylemlerinden dolayı ise ise 34 ay hapis cezasına mahkûm edildi ancak mahkeme yağma iddiasından ceza vermedi. Karar temyiz edildi ve Yargıtay, 2011 yılında bu kararı bozdu.

Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden görülmeye başlanan davanın ilk duruşması, 17 Şubat’ta Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme, delillerin toplanması ve saldırılara tanık olanların dinlenmesi yönünde karar vererek davayı 1 Haziran 2021 tarihine erteledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.