Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kamu emekçileri Ankara’da “Geçinemiyoruz” mitinginde buluştu – KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik: “Geçinmek için bütçedeki payımızı istiyoruz”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) çağrısıyla bir araya gelen kamu emekçileri, “Geçinemiyoruz” sloganıyla Ankara-Tandoğan Meydanı’nda miting düzenledi. Kamu çalışanları adına açıklamada bulunan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’nin asgari ücrette dolar bazında Afrika ülkelerinin de gerisinde kaldığına dikkat çekti ve “‘Bizden önce kuyruklar vardı’ diye övünüyorlardı. Şimdi cebinde parası olmayan, markete ve pazara gidemeyen, çocuğuna mama ve süt alamayan milyonlar var. İnsanlar çöpten ekmek topluyor, çocuklar okullarda acıkmamak için suyla besleniyor” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), dün (18 Aralık) İzmir ve Diyarbakır’da düzenledikleri bölge mitinglerini bugün Ankara ve İstanbul’da da sürdürdü. Tandoğan Meydanı’nda yoğun kar yağışı altında yaklaşık iki saat süren Ankara’daki mitinge, KESK’e bağlı sendikaların yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Türkiye İşçi Partisi, SOL Parti, Emek Partisi, Ankara Tabip Odası, Halkevleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü katıldı.

Mitinge katılanlar, “Hükümet istifa”, “Saraya değil, halka bütçe”, “Bu ülke, bu halk satılık değil”, “KHK’lar gidecek biz kalacağız”, “Genel grev, genel direniş” sloganları attı.

“Toplantı ve gösteri hakkımızı kullanmamızı engelliyorlar”

Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Antalya’da düzenlemek istedikleri mitingin yasaklandığını hatırlattı ve “Ülkenin neredeyse tüm illerinde aylardır, hatta yıllardır anayasal hakkımız olan toplantı ve gösteri hakkımızı kullanmamızı engelliyorlar” dedi.

“Asgari ücrette açıklanan artış eriyen alım gücümüzün yarısını bile karşılamıyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2022 yılı için geçerli asgari ücret rakamını da eleştiren Bozgeyik, şöyle konuştu: “Ocak 2021’de 2 bin 825 TL asgari ücretle 384 dolar alınabiliyordu. Bugün ancak 195 dolar alınabiliyor. 2022 yılı itibariyle ise o kadar allayıp pullayarak, tarihi artış diyerek algı yaratmaya çalıştıkları 4 bin 250 TL ile ancak 275 dolar alınabiliyor. Asgari ücrette açıklanan artış eriyen alım gücümüzün yarısını bile karşılamıyor. Bizler her gün biraz daha yoksullaşırken, borçlarımızı borçla kapatmaya çalışırken mutlu azınlığın, sermayenin serveti dünya zenginleri ile yarışıyor. O yüzden yıl bitmeden derhal insanca yaşayacak bir asgari ücret tutarının belirlenmesini, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz.” 

“Yandaş konfederasyonla el ele yapılan satış sözleşmeleriyle taleplerimiz görmezden gelindi”

Satış sözleşmelerine son verilmesini ve “gerçek bir toplu sözleşme” istediklerini dile getiren Bozgeyik, “Yandaş konfederasyonla el ele yapılan satış sözleşmeleriyle taleplerimiz görmezden gelindi” dedi. Alım gücünün her geçen gün eridiğine dikkat çeken Bozgeyik, kamu çalışanlarının taleplerini şöyle sıraladı: 

“Geçinmek için, bütçedeki payımızı istiyoruz.
Geçinmek için, kamunun tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz.
Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz.
Diğer bütçelerde olduğu gibi 2022 yılı bütçesinde de kadınlara yer yok. Kadın istihdamının önündeki engelleri kaldırmak, cinsiyetçi ayrımcı politikalara son vermek için toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme istiyoruz.
Temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz.
Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini istiyoruz.
Kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini istiyoruz.
Hukuksuz ihraç edilen arkadaşlarımızın derhal işlerine iade edilmesini istiyoruz.
Geçinmek, insanca yaşayacak bir ücret için kaynakların silah harcamalarına, savaş politikalarına aktarılmamasını, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.