Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’de boyoza üç ayda yüzde 50 zam – “Bu zam, yağa ve una gelen zamlar karşısında hiçbir şey”

İzmir’de simit ve boyoza 1 Ekim’de gelen yüzde 25’lik zammın ardından, yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 20’lik bir zam daha yapıldı. Böylelikle İzmir’de eylül ayında 2 liraya satılan simit ve boyoz, yılbaşından itibaren 3 liraya satılacak. 

“Bu zam, una ve yağa gelen zamlar karşısında hiçbir şey”

Medyascope’a konuşan İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, üç ayda yapılan yüzde 50’lik zammın esnafa yetmeyeceğini söyledi. Erişen, “Bu zam aslında una ve yağa gelen zamların yanında bir şey değil. Şu anda maliyetlerimizi düşündüğümüzde bu fiyat bizi kurtarmıyor. Ancak bulunduğumuz görev zor bir görev. Hem vatandaşı hem esnafı hem imalatçıyı hem de işçiyi düşünmek zorundayız. Asgari ücretle çalışan bir sürü insan var. Bunları da düşünmek zorundayız. Herkesi düşünerek makul bir karar vermek zorundayız. 3 liralık fiyat bile bize yetmeyecek aslında” diye konuştu.

“Olan yine esnafa olacak”

Durumdan en kötü etkilenen tarafın esnaf olacağını söyleyen Erişen, sözlerini şöyle dürdürdü:

Yüksek zam esnafın işini düşürür. Vatandaş iki boyoz alacaksa bir boyoz alacak. Olan yine esnafa olacak. O yüzden tabii ki zam taraftarı değiliz. İzmir, aynı ürünlerde en son zam yapan şehirlerden biri. Herkesi düşünerek karar vermeye çalışıyoruz. ‘Yağa, una zam geldi, hemen biz de zam yapalım’ demiyoruz, son raddeye kadar beklemeye çalışıyoruz.

İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen

“Böyle giderse işsizlik artacak”

Erişen, maliyetlerdeki artışın devam etmesi durumda işsizliğin de artacağını belirterek, “Önümüzdeki süreçte umarız daha fazla zam yapmaya mecbur kalmayız. Aksini telaffuz bile etmek istemiyorum. Böyle devam ederse işsizlik de meydana gelecek. Fırın esnafı bir süre sonra işçi çalıştıramaz hale gelecek. Kendi çocuğunu, eşini çalıştıracak. Bu yönelimi şu anda da görüyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.