Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, Sports Illustrated’a yazdı: “Sergio Agüero’nun üzücü ve ani vedası”

İspanya LaLiga ekiplerinden Barcelona’nın Arjantinli futbolcusu Sergio Agüero, kalbindeki ritim bozukluğu nedeniyle 33 yaşında futbol kariyerine son verdi. Sports Illustrated’a yazan Jonathan Wilson’ın “Sergio Agüero’s Sad and Sudden Ending/Sergio Agüero’nun üzücü ve ani vedası” yazısını Medyascope Spor Servisi’nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Sergio Agüero’nun üzücü ve ani vedası

Barcelona, Sergio Agüero’ya kariyerinin sonu için mükemmel bir final fırsat sunabilir gibi görünüyordu. (Kariyerini Arjantin kulübü Independiente’de bitirme ihtimali ile) Pep Guardiola ile ilişkisi hiçbir zaman tamamen şeffaf olmadı ve Manchester City’de kendisi için fırsatların sonuna gelirken; eski arkadaşı Lionel Messi ile yeniden bir araya gelmesi Agüero için ideal görünüyordu. Ancak kulüpteki mali kriz nedeniyle bu ikili bir araya gelemedi, Messi planlandığı gibi geri dönemedi. Ve ardından Sergio Agüero’nun kariyeri, Barcelona’da yarım sezonu bile tamamlayamamışken ortaya çıkan kalp rahatsızlığı nedeniyle sona erdi. Premier Lig’in zirvesine çıkmış bir oyuncu için, ne yazık ki, hazin bir son. 

Futbol, her zaman Agüero’nun hayatının bir parçası oldu. Bir keresinde “Arjantin’de futbol sizi sarıp sarmalıyor” demişti. ”Top her zaman ayağımdaydı. Günün herhangi bir anında, aydınlakta veya hava karardıktan sonra… Futbol için saatlerimi harcıyordum. Zaman hiçbir zaman futbol oynamamda bir faktör olmadı.”

Agüero’nun profesyonel kariyerine Çarşamba günü Camp Nou’da düzenlediği basın toplantısında son vermesinin en önemli nedeni, yaşlanmaya başlaması değildi. Henüz 33 yaşındaydı. Barcelona’nın 30 Ekim tarihinde Alavés ile berabere kaldığı maçın 41. dakikasında yaşadığı göğüs ağrısı nedeniyle kariyerinin son maçını oynamak zorunda kaldı. Ardından Agüero’ya aritmi yani ritim bozukluğu teşhisi kondu. Ve bu durum, en sonunda kendisini bir karar almaya zorladı. 

Premier Lig tarihinin en büyük oyuncularından biri olan Agüero, yoksul bir yaşantıdan buralara geldi. Buenos Aires’in güneyinde yer alan bir kenar mahallesinde yoksulluk içinde büyüdü. Akşam yemeğinde mate (çay) ve bayat ekmek yediği çok günü oldu. Bu anlamda; El Gráfico’nun editörü Borocoto tarafından kaleme alınan oyunu sokaklarda öğrenen çocukların hikayesine mükemmel şekilde uyuyor. 

Agüero, dokuz yaşındayken Independiente’ye katıldı. 15 yıl, bir ay ve üç günlükken, 2002-2003 sezonun son müsabakasında San Lorenzo’ya karşı ilk maçına çıktı ve Diego Maradona’ya ait Arjantin Ligi’nde forma giyen en genç oyuncu unvanını eline geçirdi. Arjantinli futbol efsanesi ile kurduğu bu bağlantı, yıllar sonra Maradona’nın kızı Giannina ile evliliğinden doğan Benjamin ile birleşti. 

Agüero’yu ligin son maçında oyuna alan Oscar Ruggeri’nin bu davranışı, aslında kötü bir numara olduğu intibası yarattı. Çünkü Agüero, ertesi sezon iki, ondan sonraki sezon ise yalnızca sekiz maçta forma giydi. Ancak 2005 yılında düzenlenen 20 Yaş Altı Dünya Kupası’nı müzesine götüren Arjantin kadrosunun bir parçasıydı. Aslında çoğu maçta yedekti ama boş zamanlarında PlayStation oynadığı Messi ile iyi arkadaş oldu. Öte yandan 2008 Olimpiyat Oyunları’nda yarı finalde Brezilya’ya iki gol atan Agüero, Messi ile birlikte bir altın madalya daha kazanmayı başardı. 

Independiente’de düzenli forma giymeye başladıktan sonra istikrarını korudu. 2006 yılında Independiente’den Atletico Madrid’e transfer olmak için ayrıldı. Ve 2006-2007 sezonunda ligde altı gol attıktan sonra, Fernando Torres’in Liverpool’a transferi kendisini ana golcü yaptı. Dördü Atletico’da, dokuzu Manchester City’de olmak üzere üst üste 13 sezon en az bir düzine gol atmayı başardı. Guardiola 2016’da City’nin menajeri olduktan sonra oyununu daha eksiksiz bir hale getirdi. Agüero, Etihad’da geçirdiği sezonlarda attığı 260 gol ile Manchester City’nin gelmiş geçmiş en büyük golcüsü konumunda yer alıyor. 

Ve tabii ki attığı bu goller arasında en ünlüsünü, 2011-2012 sezonun son maçında kaydetti. 93. dakikanın 20. saniyesinde Mario Balotelli’nin pasına hareketlendi ve golünü attı. Manchester City, böylelikle  44 yıl sonra ilk lig şampiyonluğunu kazanmış oldu.

Ancak geçen sezon, kısmen sakatlığı ve kısmen de Guardiola’nın taktik talepleri nedeniyle sadece 12 lig maçına çıkabildi. Sözleşmesi yenilenmedi ve kendisinin bonservissiz olarak Barcelona’ya transfer olmasına izin verildi. Arjantin’in geçen yaz Copa América’yı kazanması ve Messi ile olan bağlantısı, Barcelona’da da bir şeyler başarabileceği düşüncesine yol açtı. Ancak Messi’nin finansal kriz nedeniyle Barcelona’dan PSG’ye gitmesi, kulüp seviyesinde birbirleriyle oynamalarına engel oldu. 

Agüero, Barcelona’da sadece iki maça çıkabildi. Kariyerinin son golü, alınan yenilgiye rağmen, kendisine yakışır şekilde El Clásico’nun duraklama dakikalarında geldi. 

Gözyaşları içinde futbola veda eden Agüero, ”Futbol oynamayı bırakmaya karar verdim. Bu hayatımda verdiğim en zor karardı” şeklinde konuştu. (Katılımcılar arasında Guardiola varken Messi ise yoktu. Messi, Çarşamba günü Instagram hesabından yaptığı paylaşımda Agüero için yazı kaleme aldı) ”Yaklaşık 10 gün önce, bir ihtimal futbola geri dönebilir miyim diye düşünüp mümkün olan her şey yaptım. Ama olmadı… Bu durumu sindirmem zaman aldı.”

Agüero, 18 yıldır profesyonel bir futbolcu. Hayatı, antrenman sahası ve stadyum etrafında geçti. Her zaman kendini tamamen işine adamış bir profesyonel oldu. Futbol dışında başka konularda gündeme gelmedi. Ana eğlencesi ise görünüşe göre hala PlayStation. Öte yandan takma adı olan Kun, çocuklukta izlediği Kum-Kum adlı bir çizgi film karakterinden geliyor. Futbolun rutinlerinin ötesinde bir hayata adapte olmaya çalışmanın ise bariz riskleri var.

Ancak bu endişe ve erken emekliliğinin üzüntüsü arasında Agüero’nun ne kadar görkemli bir golcü olduğuna dair pek çok anı da var.

“Kazandığım şampiyonluklardan dolayı çok mutluyum. Herkes her zaman biraz daha fazlasını verebilir, ancak kendim ve kulüplerim için elimden gelenin en iyisini yaptığımı düşünüyorum” diyen Aguero, bu sözleriyle futbola veda etti. 

Yazan: Jonathan Wilson

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Kaynak: Sports Illustrated

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.