Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BaBa ZuLa’nın “34 Oto Sanayi” albümü Spotify’dan kaldırıldı: “Albümü yayından kaldırma sebepleri ‘İtaat Etme’ ve ‘Direniş Destanı’ şarkılarıysa bu bir sansürdür”

Levent Akman ve Murat Ertel’in kurucularından olduğu, Periklis Tsoukalas ve Özgür Çakırlar’ın yer aldığı BaBa ZuLa müzik grubu, 26 yıldır kendi özgün tarzlarıyla dinleyicilerle buluşuyor. Grup, kariyerleri boyunca “Tabutta Rövaşata”, “Duble Oryantal”, “Dondurmam Gaymak”, “34 Oto Sanayi”, “Hayvan Gibi” ve “Derin Derin” gibi başarılı albümlere imza attı, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında konserler verdi. BaBa ZuLa, geçen günlerde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, 2014’te yayınladıkları “34 Oto Sanayi” albümünün Spotify’dan kaldırıldığını duyurdu. BaBa ZuLa’dan Mehmet Levent Akman ile konu hakkında konuştuk. 

-BaBa ZuLa’nın kuruluş hikayesini bize anlatabilir misiniz, nasıl bir araya geldiniz?

“1996 yılında Derviş Zaim’in Tabutta Rövaşata filmine müzikler yapmak üzere bir araya geldik.”

-BaBa ZuLa deyince akla ilk gelen şeylerden biri müziğinizin özgünlüğü, bu özgünlüğü siz nasıl değerlendiriyorsunuz, sizi bu kadar özgün yapan ne?

“1996 yılından beri kendi bestelerimizi çaldık ve çalıyoruz. Başka müzisyenlerin eserlerini çok çok az seslendirdik. İçinde yaşadığımız coğrafyayı reddetmedik. Onun içinde barındırdığı kültürel ögeleri araştırdık, kendi müziğimize tekrar etmeden onları nasıl katabileceğimize kafa yorduk. Kolay yol olan çeşitli formüllerden uzak durduk.”

-2014’te dinleyicilerle buluşan “34 Oto Sanayi” albümünüz geçen günlerde Spotify’dan kaldırıldı, bunu nasıl fark ettiniz, size bilgi verilmiş miydi?

“34 Oto Sanayi albümümüzün Spotify’dan kaldırıldığını Gürkan Özturan’ın Twitter hesabından, Spotify Türkiye’ye bu durumu sorması ile öğrendik. Spotify Türkiye’den bizlere herhangi bir bilgi verilmedi. Twitter üzerinden kendilerine nedenini sorduğumuzda da herhangi bir geri dönüş yapmadılar. Murat Ertel’in İngiltere’deki gazeteci bir arkadaşı oradaki Spotify’a bu konuyu sormuş, kendisine bu konunun Spotify ile bir alakası olmadığı gibi bir cevap vermişler. Tam olarak nedenini öğrenemedik.”

-34 Oto Sanayi albümünüzden bahsedebilir misiniz ?

“Bu albüm 2013 Gezi Parkı olaylarından sonra çıktı. Bu sebeple içinde o dönemle alakalı bir çok parça var. Albümü büyük bir heyecanla yaptık ve beklentimiz yüksekti fakat albüm çıktıktan sonra ortada bırakıldığımızı hissettik ama yıkılmadık ayaktayız.”

-Sosyal medya hesabınızdan Spotify’a, “’34 Oto Sanayi’ albümümüzü yayından kaldırma sebebiniz albüm içinde bulunan ‘İtaat Etme’ ve ‘Direniş Destanı’ şarkıları mı?” diye sordunuz, neden özellikle bu iki şarkının albümün kaldırılmasına neden olarak gösterilebileceğini düşünüyorsunuz ve sorunuza yanıt alabildiniz mi?

“Bu parçaları dinleyenler bu sorunuzun cevabını vereceklerdir. Tabii ki sorumuza yanıt alamadık.”

“Yalanlar söyleyip hep aldattın/Gizledin kendini yıllar boyunca. Nefret gözünü kör etmiş senin/Azarlamayı bırak bak masken düştü” sözleriyle başlayan “İtaat Etme” parçasını dinlemek için tıklayınız.

“Direnişin Destanı” şarkısının sözlerinin bir kısmı da şöyle: “Gözaltılar orantısız/ Barış nerde müdahale/ Ampul anca karanlıkta /Aydınlıkta söner gider/ Güneş doğar/ Devran döner/ Sloganlar gözyaşları/Hukuk nerde insan hakkı/ Gençler hakkı savunmalı/ Kadın döven çocuk vuran/ Zalimlikler kadın haklı/ Yok edilen canlar bizim/ Katledilen ağaç bizim.”

Şarkının tamamını dinlemek için tıklayınız

-25 yıldan uzun bir süredir müzik üretiyorsunuz, 20 yıl önce ile bugünü karşılaştırdığınızda neler değişti, sanatınızı icra ederken bir baskı hissediyor musunuz, bu baskı bestelerinizi yaparken sizi etkiliyor mu?

“Bu oldukça kişisel bir soru. Onun için ben kendi düşüncemi belirtmek isterim. Benim için pek bir şey değişmedi. 25 yıl önce de sanatımızı icra ederken baskılar vardı. O zamanlar TRT’ye programlara davet edilebiliyorduk ama daha çok sözsüz parçalarımız çalınıyordu, şu anda davet edilmiyoruz ve hiçbir parçamız çalınmıyor.”

-Albümünüzün kaldırılmasını sansür olarak değerlendiriyor musunuz?

“Şu ana kadar Spotify Türkiye’den, 34 Oto Sanayi albümümüzün neden kaldırıldığı konusunda bir bilgi gelmedi. Bir sessizlik içindeler. Şayet kendilerine sorduğumuz sebeplerden dolayı kaldırmışlar ise evet, bu bir sansürdür.”

-Sizinle beraber dinleyicileriniz de sosyal medya hesaplarından albümünüzün neden kaldırıldığı soruyorlar bu sizlere nasıl hissettiriyor?

“Yalnız olmadığımızı hissetmek güzel bir duygu. İçinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde dayanışma ruhu bizlere güç veriyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.