Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’nin Kalkınma Kongresi – Meral Akşener: “AKP insanlık suçu işliyor”

Partisinin düzenlediği “İyi Kalkınma Kongresi”nin açılışını yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), ‘Suriyeliler olmasa, Türk sanayisi çöker’ gibi, garip bir anlayış doğrultusunda. Ülkemizdeki sığınmacıların, güvencesiz ve insani olmayan şartlarda çalışmalarına göz yumup Türk işçilerinin yerini almalarına, seyirci kalıyor ve apaçık bir insanlık suçu işliyor” dedi.

Kamera: İbrahim Yayan

Kurgu: Özgün Özgül

Meral Akşener: “İktidara hazırız”

İYİ Parti’nin İyi Kalkınma Kongresi’nin birinci oturumu olan “Eşitlenen Türkiye”, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in konuşması ile açıldı.

Türkiye’nin derin bir yoksulluk içinde olduğunu söyleyen Akşener, İYİ Parti’nin iktidara hazır olduğunu belirtti: 

“Ülkemiz, maalesef uzun zamandır ciddiyetsizliğin, beceriksizliğin ve liyakatsizliğin, adeta bayraktarlığını üstlenmiş bir iktidar tarafından yönetiliyor. Aklı ve bilimi reddeden, hatalarını görmeyen, bahaneleri de bir türlü tükenmeyen bu zihniyetin, milletimize yaşattığı zorluklara, maalesef hep birlikte şahit oluyoruz. Cahilliğin resmini çizen, fantastik teorilerle geceden gündüze değişen, keyfi kararlarla, saçmalamada rekor kıran garip açıklamalarla, 1970’lerde denenip başarısız olan uygulamaların 2022 Türkiye’si için, mucize olarak ambalajlandığı, hamaset dolu kürsü şovlarıyla, milletçe adeta her gün sınanıyoruz. Bizler, bugün burada, bu düzene, ‘dur’ demek için, ülkemize ‘kader’ diye biçilen bu vasatlığı değiştirmek için, yoksullukta değil zenginlikte eşitlenen, mutlu, huzurlu ve bereketli bir Türkiye hayalimizi gerçekleştirmek için önemli bir adım atıyoruz. İYİ Parti’nin çözümleri hazır. İYİ Parti, iktidara, milletimizi hak ettiği refaha kavuşturmaya hazır. İYİ Parti sizlerden aldığı güçle, paylaştıkça eşitlenen, eşitlendikçe zenginleşen, zenginleştikçe güçlenen bir Türkiye’yi inşa etmeye hazır.”

Yoksulluk paneli

Yoksulluk paneli İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale’nin sunumu ile başladı. Özlale’nin sunumunun ardından, yoksulluk panelinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo, Medyascope yorumcusu Prof. Dr. Öner Günçavdı yer aldı. 

Özlale, sunum konuşmasında yoksulluğun salgınla birlikte daha görünür olduğunu ancak bu yoksulluğun daha önceye dayandığını belirtti ve “2016 yılından beri yoksullaşarak büyüyoruz” dedi. 

Mansur Yavaş: “Bakanlıklar yardım veriyor ancak bir koordinasyon içinde değiller”

Hacer Foggo kent yoksulluğunu, Mansur Yavaş yoksullukla mücadelede ve salgın döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin neler yaptığını, Öner Günçavdı ise makroekonomik açıdan Türkiye’nin büyümesini ve gelir dağılımındaki eşitsizliği anlattı.

Kent yoksulluğunu azaltmak için neler yapılabileceğini anlatan Yavaş, salgın döneminde sekteye uğrayan eğitime değindi. Salgın döneminde çocukların internete erişemediğini ve bakanlıkların koordinasyon içinde olmadığını belirtti: 

“Bakanlıkların bir koordinasyon içinde değil. Yardım veriyorlar ama kimin ne kadar yardım aldığından haberleri yok. Salgın döneminde internete erişemeyen çocuklar vardı. Biz elimizdeki verilerden 26 bin 500 civarı çocuk tespit ettik ve düzenli olarak dokuz ay boyunca 10 gigabyte internet verdik.”

Kapsayıcılık oturumu 

Kongrenin bugünkü oturumunun ikinci panelinin konusu kapsayıcılıktı. Açılış sunumunu yine Prof. Dr. Özlale yaptı. Bu panelde ise İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Medyascope yorumcusu ekonomist Murat Kubilay, Yanındayız Derneği Kurucusu Nur Ger yer aldı. 

Ümit Özlale: “Servet eşitsizliğinin en fazla arttığı ülke Türkiye”

Özlale, kapsayıcılığı “servet eşitsizliği”, “çocuklar ve gençler”, “engelliler” ve “İYİ Parti’nin çözümleri” olarak dört başlığa ayırdı. Servet eşitsizliğinin en fazla arttığı ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Özlale, Türkiye’deki gayrimenkul gelirinin tamamının ülkenin yüzde 14’ünde olduğu belirtti ve “Bunun anlamı şu, Türkiye’de 25 milyon hane var ve bu 25 milyon hanenin sadece üç buçuk milyonu Türkiye’nin toplam gayrimenkul gelirine sahip. Bu başka bir ülkede görebileceğiniz bir veri değil” dedi. 

İYİ Parti’nin önerilerini anlatan Özlale, partinin projelerini hazırlarken gözetilen önceliklerden bahsetti. Buna göre, İYİ Parti’nin öncelikleri şu şekilde: 

  • Yoksuldan zengine gelir ve servet transferlerinin önüne geçmek
  • Fırsat eşitliğini hayatın her alanında tesis etmek,
  • Kimseyi dışarıda bırakmadan, haneyi değil bireyi esas almak, 
  • Demografik gerçeklerle uyumlu ekonomi politikaları uygulamak,

Özlale, bu öncelikler kapsamında İYİ Parti’nin önerilerini ve projelerini şöyle anlattı:

  • Bakım ekonomisi yatırımları ve teşvikleri

Hedef kitle: Başta kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm vatandaşlar.

  • Güvenceli esnek istihdam 

Hedef kitle: Başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm kısmi zamanlı çalışanlar 

  • Destekli istihdam

Hedef kitle: Tüm engelli vatandaşlar 

  • Kadın ve genç girişim destekleri

Hedef kitle: Kadınlar ve gençler

  • Kadın ve gençler için mikro-emeklilik

Hedef kitle: Kadınlar ve gençler

  • Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının topluma hizmet çalışmaları ile ödenmesi 

Hedef kitle: KYK borcu olanlar 

  • Asgari gelirlilere ücretsiz kira sigortası

Hedef kitle: Asgari gelir ile çalışan ve işini kaybeden, düzenli gelirden mahrum kalan vatandaşlar 

  • Ulusal ebeveynlik programı 

Hedef kitle: Başta yeni çocuk sahibi olmuş veya olacak olan bireyler olmak üzere tüm vatandaşlar 

Ekrem İmamoğlu: “Göreve geldiğim zaman İSPARK’ta çalışan kadın sayısı sıfırdı”

Kapsayıcılık panelinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kent yoksulluğu ve belediyelerde kadın erkek eşitsizliğini, Murat Kubilay verilerle işsizliği ve Nur Ger ise kadın yoksulluğunu anlattı. Türkiye’nin geleceğini belirleyecek olan grubun, altı yaştan başlayan ve 30 yaşa kadar giden grup olduğunu söyleyen İmamoğlu, o yaş grubunun oy verme konusunda etkili olduğunu söyledi:

“Türkiye’nin geleceğini belirleyecek grup yaklaşık altı yaştan başlayan ve 30 yaşa giden gruptur. Geleceği tasarlamak isteyen bugünün yöneticilerinin de önüne koyması gereken aynı yaş grubu olmalı. Yani yöneticiler yeni doğmuş bir bebekten 30 yaş altının geleceğini düşünerek bir program yapmalı. Bana 18 yaş altının seçmen olmadığını, bunların geleceği nasıl belirleyeceğini soruyorlar. Belki 18 yaş altı oy vermeyecek ama 18 yaş altının oy verme konusunda ne kadar etkili olduğunu bilen bir belediye başkanıyım. O kesimin zekasına inanan bir yönetici olarak söylüyorum bu kesim önüne bakmak istiyor ve net bir ışık istiyor”

İmamoğlu ayrıca kadın erkek eşitsizliğine de değindi. Kadına fırsat eşitliğinin yaratılmadığı kentlerin mutsuz ve başarısız olduğunu söyleyen İmamoğlu, göreve geldiği sırada İSPARK’ta hiç kadın çalışanın olmadığını belirtti: 

“Kadına fırsat eşitliğini bu kentte yaratamadığımız zaman bu kentin mutlu ve başarılı olma ihtimali yok. Kadın erkek eşitliğine çok kıymet verdik. Göreve geldiğimiz zaman İSPARK’ta çalışan kadın sayısı sıfırdı. İki buçuk yılda İBB’de kadın çalışan sayısını iki kat, kadın yönetici sayısını üç kat artırdık. Bu bir başarı gibi gözükse de hâlâ başarının çok gerisindeyiz.”

Ekrem İmamoğlu: “Erdoğan yanlış yerden bilgi alıyor ve aldatılıyor”

İBB Başkanı İmamoğlu aynı zamanda panel sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Çoğu kim, ne olduğu belli olmayan, bir kısmı terör örgütleriyle iltisaklı çıkan 45 bin kişiyi belediyeye doldurdular” ifadesine de yanıt verdi:

“Şimdi yine Sayın Cumhurbaşkanı 45 bin kişi diyor. Birincisi yanlış yerden bilgi alıyor ve aldatılıyor. İBB’nin işe aldığı kişi sayısı 21 bin 179. Ama şöyle; 21 bin 179’un içerisinde memur işçi sözleşmeli personel sınavla alınan var. İBB’nin daha önce taşeronlarında çalıştırıp kadroya almak zorunda olduğu insanlar var. Böyle sınıfları var. Yani söylenenin yarısından az”.

Buğra Kavuncu: “Emeğin hakkını vermeden büyüyoruz”

Öte yandan kongrede en son panelin konusu istihdam olurken, bu panelin sunumunu İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu yaptı. Kavuncunun sunumunun ardından düzenlenen panelde, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevine dün getirilen Prof. Dr. Bilge Yılmaz ile ekonomist Dr. Ufuk Akçiğit yer aldı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.