Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı adayı olur musunuz” sorusunu yanıtladı: “Onurlu bir görev, ittifak işbirliği içinde olursa, elbette”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da bazı televizyonların Ankara temsilcileri ile kahvaltı etti ve bir saati aşkın bir süre gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2022 yılında bir erken seçim olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin bir soruya, “Onurlu bir görev, ittifak işbirliği içinde olursa, elbette” yanıtını verdi. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olduğunun sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Doğrusunu isterseniz ben de merak ediyorum. Erken seçim kararı alınırsa ittifak süratle hareket eder ve adayını belirler” dedi.

Kahvaltıya, Kılıçdaroğlu’nun yanında CHP genel başkan yardımcıları Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan de katıldı. Sorular ağırlıklı olarak ekonomi ve erken seçim üzerineydi. Son dönemde dövizde yaşanan dalgalanmalar, iktidarın aldığı önlemler konusunda Kılıçdaroğlu şu değerlendirmeyi yaptı:

“TBMM’ye araştırma önergesi verdik. Kurun yükselmesinden ve düşmesinden birileri büyük rant sağlamamıştır düşüncesinde iseler bu önergenin parlamentoda kabul edilmesi lazım. Böylece siyasi iktidarın ‘evet her şeyimiz açıktır, dolar kuruna müdahale ettik, kontrolsüz bir şekilde yükselen döviz kurunun makul düzeye indirdik, bu çabayı gösterirken de hiçbir kişiye, kuruma özel olarak bir avantaj sağlamadık’ demesini bekliyoruz. Parantez içinde bir ünlem tabii burada.”

“Dolarla, faizle oynayanlar aynı insanlar”

Kılıçdaroğlu, son günlerde yaşanan ekonomik gelişmelerin, döviz ve faiz ekseninde yürüyen bir süreç olduğunu vurgulayarak, “Tahterevallinin bir ucunda faizciler var, öbür ucunda da dövizciler var” dedi ve şöyle devam etti:

“Kazananlar aynı aslında, dolarla, faizle oynayanlar aynı insanlar bunlar. Yurtiçinde bir kısım taraftarı var, beşli çete dediğimiz o grup, dolarla ihale alanlar. Asıl faktörler Londra’da ve onlar istedikleri zaman piyasaya müdahale ediyorlar, doları önce yükseltiyorlar, belli bir noktaya geldikten sonra da öbür türlü müdahale oluyor, en yüksek fiyattan dolarlarını satıyorlar, dolar düştüğünde gidip yeniden dolar alıyorlar. Paradan kazanıyorlar. İktidar bu sarmalın içinde ekonomiye müdahale ettiğini, kontrol ettiğini sanıyor ama böyle bir şey yok aslında. Kontrolü yapanlar tamamen sermaye çevreleri. Kolay para kazanan rant çevreleri. Sadece para ile oynayan bir grup, bunlar çok kalabalık değil.”

“Halkın hakemliğine başvurulmalı”

İktidarın kısa süreli para politikaları ile sistemi idare etmeye çalıştığını anlatan Kılıçdaroğlu, “Bu ekonomik model sürdürülemez. Herkes bilir ki para politikaları kısa sürelidir, kalıcı olan maliye politikalarıdır. Maliye politikaları ile ilgileri yok, para politikası ile götürmeye çalışıyorlar. Zamlar, enflasyon arka arkaya gelecek. Böyle bir anlayışla ekonomiyi uzun süre ayakta tutmak mümkün değil. Fiyatları kontrol etmek mümkün değil. Türkiye’nin bundan çıkması lazım, bunun yolu da halkın hakemliğine başvurmaktır. Sandık gelsin, kendisi kurtulacak aslında. Akıl var, mantık var, ekonomi nasıl kurtulacak deyip, yine gidip dış güçlere bel bağladılar. Akıldışı uygulamalar, uzun süre götürme şansları yok zaten” diye konuştu.  

“Ekonomide istikrar olmazsa dövizde, fiyatta istikrar olmaz”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin TRT’de yayınlanan programda, “Gözlerimin içine bak, ne görüyorsun” sözlerinin hatırlatılması ve “Siz ne görüyorsunuz” sorusunun yöneltilmesi üzerine, Kılıçdaroğlu, “Önemli olan ekonomide istikrarı sağlamaktır, ekonomide istikrar olmazsa dövizde, fiyatta istikrar olmaz. Bakanın gözüne baktığımızda neyi gördüğümüzü en güzel karikatüristler çizdi. Söyleyecek bir şeyi olmayanın verdiği, kaçamak bir yanıt” karşılığını verdi. 

“Siyasi iktidar güveni sağlarsa, çarklar altı ay içinde normale döner”

İktidara geldiklerinde ekonomik sistemin nasıl düzeleceği konusunda ise Kılıçdaroğlu, “Biz en geç altı ay içinde çarkları döndürürüz. Sorun güven sorunu ve bu bozulmuş durumda. Halk ile iktidar arasında büyük bir güvensizlik sorunu var. Tasarrufların yüzde 67’si dövizde tutuluyorsa, iktidara güvenilmiyor, demektir. Siyasi iktidar güveni sağlarsa, çarklar altı ay içinde normale döner. Ekonomik ve siyasal açıdan birçok karar alınması lazım” diye konuştu.

“Yasadışı kara ilişkiler var” 

“Yabancı sermaye yatırım için değil, vurgun vurmak için geliyor. Kısa süreli geliyor, ekonomiyi yakıyorlar” diyen CHP lideri, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Merkez Bankası’nın (MB), son döviz alım satım belgelerine ulaşamadık. Yayınlıyorlardı ama artık yayınlamıyorlar. Bu temiz değil, kara ilişkilerin olduğunu gösteriyor. Yasadışı kara ilişkiler var ve bunun başındaki kişi de Erdoğan. Dini kullanarak faize müdahale ettiğini söyledi, faizi, mevduatı dolara endeksledi.”

Ekonomik gidişatın iyi olmadığını, fiyat artışlarının daha yoğun yaşandığı bir sürece girildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Hazine daha çok borçlanacak ve borç verenler daha fazla faiz isteyecek. MB faiz indirdi ama hazinenin borçlanma faizi yükseldi” dedi.

“Emekli ve memurlara da zam”

Asgari ücrete yapılan zammın, enflasyonun yüzde 50 olduğunu gösterdiğini, memur ve emeklilere de bu oranda zam yapılması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, dul ve yetimlerin maaşlarının çok düşük kaldığını, bu durumda olanlara yüzde 50 değil, yüzde 100 ücret zammı yapılması gerektiğini söyledi.

“Güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları”

Millet İttifakı’nı oluşturan altı partinin genel başkan yardımcılarının yaptığı çalışmaların tamamlandığını ancak henüz okumadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Belki hafta sonu okurum, Liderler okuyunca, belki şu, şöyle olsun, şu çıksın, şu kalsın denebilir. Metni görmemiz lazım, çalışma 10-15 gün sarktı. Kısa sürede bir sonuca varırız sanıyorum” diye konuştu.

2022 mesajı

Yeni yıl mesajı olarak, “Umutsuz değilim, Türkiye’nin çözülemeyecek sorunu yoktur. Sorunları çözecek kapasitemiz vardır. Vatandaşlarımız sandığa giderken ellerini vicdanlarına koyup oy kullansınlar” diyen Kılıçdaroğlu, gazetecilerin, “O zaman 2022’de erken seçim öngörüyorsunuz” sözlerine, “2022’de erken seçimi yapmak zorundalar” karşılığını verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.