Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahkeme, TÜGVA yurdunun inşasına yürütmeyi durdurma kararı verdi – Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu: “Yurt yapma kararı hukuka aykırıydı, mahkeme kararını uyguladık ve inşaatı mühürledik”

Yozgat İdare Mahkemesi, Kırşehir Hükümet Konağı’nın Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) devredilerek yurda dönüştürülmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararı Medyascope’a değerlendiren Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Doğru bir karar oldu çünkü imar planında tadilat yapılmadan resmi bir kurum alanını yurt yapmak hukuka aykırıydı. Biz de belediye olarak verilen kararı uyguladık ve inşaatı mühürledik” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2017 yılında “depreme dayanıksız” gerekçesiyle yıkılan Kırşehir Hükümet Konağı’nın, Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) devredilerek yurda dönüştürülmesini yargıya taşımıştı. Yozgat İdare Mahkemesi, imar planında “resmi kurum alanı” fonksiyonunda bulunan alana, ruhsat değişikliğine gidilerek öğrenci yurdu inşa edilmesinde hukuka açıkça aykırılık bulunduğunu ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek dava konusu işlemin yürütmesini durdurdu.

“Ruhsat veremeyeceğimizi belirtince ruhsat değişikliği yaptılar”

Kararı Medyascope’a değerlendiren Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, “Hükümet Konağı’nı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrederek yurt yaptılar. Resmi kurum alanlarının imar planında tadilat yapmadan yaşam alanı, yurt yapılamadığını bu sebeple ruhsat veremeyeceğimizi belirtince ruhsat değişikliğine gittiler ve ruhsatı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldılar. Ankara Mimarlar Odası konuyu yargıya taşıyınca mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Doğru bir karar oldu çünkü imar planında tadilat yapılmadan resmi bir kurum alanını yurt yapmak hukuka aykırıydı. Biz de belediye olarak verilen kararı uyguladık ve inşaatı mühürledik” diye konuştu.

“Kırşehir Belediyesi inşaatı durdurdu, kazanan kamu yararı oldu”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi de konuya ilişkin bir açıklama yayımladı. Kırşehir Belediyesi’ne teşekkür edilen açıklamada şöyle denildi:: “Bu alan vilayet binası yapılmak üzere seçilmiş ve plan değişikliği yapılarak vilayet binasının inşasına uygun hale getirilmiştir. Üniversite kampüs yerleşkesi içinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na ait öğrenci yurtlarının kapasitesi henüz doldurulamamışken şehir merkezinde bulunan bu inşaatın öğrenci yurdu yapılması kamu yararına aykırıdır.”  

Açıklamada, kentin merkezinde vilayet binası inşası başlayınca yurt olarak dönüştürülmeye çalışıldığına dikkat çekilerek, mevcut altyapı ve oluşacak ilave trafiğin bu yoğunluğu kaldıramayacağı vurgulandı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açıklamasında, “Kamu kaynaklarının gerici vakıflara peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz, Kırşehir Belediyesi inşaatı durdurdu kazanan kamu yararı oldu” ifadeleri kullanıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.