Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika’da ırk ayrımının sona ermesinde önemli rol oynayan Nobel ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, 90 yaşında hayatını kaybetti

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 1948-1991 yılları arasında uygulanan Apartheid (ırk ayrımcılığı) rejiminin sona ermesinde önemli rol oynayan Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu, 90 yaşında hayatını kaybetti. Tutu, Apartheid rejimine karşı mücadelenin emektarı ve birçok kişi tarafından “ulusun ahlaki vicdanı” olarak görülmekteydi.

Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın Tutu’nun vefatından ötürü duyduğu üzüntü dile getirildi. Ramaphosa, “Başpiskopos Desmond Tutu’nun vefatı, ulusumuzun, bize özgürleşmiş bir Güney Afrika’yı miras bırakan seçkin Güney Afrikalı nesline vedasının bir başka yas sayfasıdır” dedi.

Tutu’nun vakfından paylaşılan açıklamada, başpiskoposun bu sabah Cape Town’daki Oasis Frail Bakım Merkezi’nde vefat ettiği belirtildi. Ölüm nedeni hakkında ise ayrıntılı bilgi verilmedi.

1990’lı yılların sonunda prostat kanseri teşhisi konulan Tutu, tedavi için son yıllarda birkaç kez hastaneye yatırılmıştı.

Desmond Tutu

Ramaphosa, Tutu’nun “manevi bir lider, Apartheid karşıtı ve küresel insan hakları savunucusu” olduğunu söyledi ve kendisini “eşsiz bir vatansever, ilke ve pragmatizmin lideri” olarak tanımladı.

Güney Afrika’nın vicdanı

“Güney Afrika’nın vicdanı” olarak nitelendirilen Başpiskopos Tutu, Apartheid rejiminin sona ermesi sonrası, o dönemde işlenen suçları soruşturmak ve toplumsal uzlaşma için kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’na başkanlık etmişti. Tutu, Apartheid rejimine karşı yürüttüğü kampanya dolayısıyla da 1984 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

F.W. de Klerk ve Desmond Tutu

Tutu’nun ölüm haberi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ırk ayrımını sona erdiren eski Devlet Başkanı F.W. de Klerk’in 85 yaşında hayatını kaybetmesinden birkaç hafta sonra geldi.

Desmond Tutu kimdir?

Johannesburg’un 160 kilometre güneybatısındaki Klerksdorp’ta dünyaya gelen Tutu, Anglikan rahibi olmadan önce öğretmenlik eğitimi aldı. Londra Üniversitesi’nden ilahiyat alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Tutu, bir din adamı olarak çok seyahat etti. 1986 yılında Cape Town’a başpiskopos olarak atandı.

Nelson Mandela’nın tüm toplulukların ayrım gözetmeksizin bir arada yaşadığı çok ırklı bir toplum hayalini paylaşan Tutu, 1994 yılındaki ilk demokratik seçimlerden sonra, Güney Afrika’yı “gökkuşağı ulusu” olarak tanımladı.

Mandela, Tutu’yu, “bazen sert, çoğu zaman hassas, asla korkmayan biri” olarak nitelenirmiş ve “Desmond Tutu’nun sesi her zaman sessizlerin sesi olacak” demişti.

Desmond Tutu ve Nelson Mandela

Kaynak: BBC, Reuters, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.