Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meral Akşener: “‘Etin kokusunu unuttum’ diyenler var, bu ülkeyi bu hale düşüremeyiz”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün (27 Aralık) İzmir’de temaslarda bulundu. Ekonominin durumundan erken seçim tartışmalarına, Millet İttifakı’nın geleceğinden cumhurbaşkanı adayına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulunan Akşener, gezileri sırasında karşılaştığı durumu anlattı ve “‘Etin kokusunu unuttum’ diyenler var. Bu ülkeyi bu hale düşüremeyiz” dedi.

“Masaya oturuşumuz kazanma projesiydi”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İzmir ziyaretinin ilk durağında Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Liderler Buluşması’nda konuştu. Ekonominin durumuna değinen Akşener, “Durmuş (Yılmaz) Bey’le ilk çalışmaya başladığımızda ekonomiyi sormuştum, ‘Ne olacak?’ diye. Demişti ki ‘Ekonominin patronu güvendir.’ Ancak bugün böyle değil. Ancak İYİ Parti bütün bu gördüklerinizi, yanlışları sayabiliriz ancak en önemlisinin bu güveni oluşturan kavramın hukukun üstünlüğü ve adalet olduğuna inanıyor. Biz tek adam rejiminin kimseye faydası olmadığını belirterek parlamenter sisteme geçilsin diyerek partiyi kurduk. Bizim masaya oturuşumuz bir projeydi. Kazanma projesi. Beraber seçime girdik ve seçim sonrası biz 19 ilçe aldık. Yalnız girmiş olsaydık 14-15 ilçe alırdık. Evet, İzmir Büyükşehir Belediyesi alınırdı ancak İstanbul, Ankara, Adana büyükşehir belediyeleri alınır mıydı? Alınamazdı” dedi.

“Darmaduman bir Türkiye’yle karşı karşıyayız”

Ziyaretlerde karşılaştığı tabloyu anlatan Akşener, “Esnaf velinimet olmaya hazır. Kendi çocuğu işsizken, kendi çocuğu atanmamışken bundan şikayetçi. Köy, tarım ve besicilik bitmiş. Önceden gıda yardımları olurdu, onlar da bitmiş. Bütünleşmiş şehir hikayesi feci bir şey. Köyler bitmiş. Her yer beton olmuş. Evinin önüne bir şey ekmek bile mümkün değil. Büyük tarım yapmak isteyenler için ise yem, gübre ve mazot maliyetlerinin inanılmaz artması nedeniyle üretim faaliyetleri düşmüş. Darmaduman bir Türkiye’yle karşı karşıya kalmışız. Ama o seçmen vazgeçiyor. Yani AKP’li olan seçmen vazgeçiyor ama o seçmen ayıplanmak ve yargılanmak istemiyor. İnsanların istedikleri zamanda X,Y,Z partiye oy verme hakkı vardır. Biz buna saygı duyacağız. O fikri ve eylemi değiştirme hakları var” diye konuştu.

Akşener’den erken seçim yanıtı: “Haziran gibi olabilir, biz hazırız”

İYİ Parti olarak erken seçime hazır olup olmadıklarının sorulması üzerine Akşener, şunları söyledi:

“Geçmişte sayına Erdoğan’ı daha net anlardım. 24 Haziran seçimlerinin15 Temmuz’da olacağını tahmin etmiştik ancak 24 Haziran’da oldu. Ancak şimdi öyle bir öngörüm kalmadı çünkü ne yapıldığına yönelik bir fikrim yok. Son dönemde yapılan dolara, euroya, faize karşı yapılan hamleler… Dövize endeksli hesaplar açılmaya çalışıldı. Bu yapılan işlerin karşılığı ne? Ne kadar sürede çıkacak onlara bakmak lazım. 2023 öncesi olacaksa mayıs sonu haziran gibi olabilir. Bu ekonomik sistemden kaynaklı bir öngörüm olabilir. Biz hazırız.”

Yavaş ve İmamoğlu açıklaması: “İki başkanının taraf haline getirilmesini yanlış buluyorum”

Muhalefetin iyi durumda olduğunu söyleyen Akşener, şöyle devam etti: “İki belediye başkanımız arkadaşımız anketlere koyarak muhalif seçmeni taraf haline getiren sistem oluştu, bunu çok zararlı buluyorum. Bu iki belediye başkanı ya da birden başka başarılı belediye başkanı varsa iki arkadaşı soruyor anketçiler. Bizim iki arkadaşın aday gösterilmesine karşı düşüncemiz yok, sadece iki başkanı taraf haline getirilmesini yanlış buluyorum.”

“Belki altı partili bir Millet İttifakı olacağız”

İYİ Parti lideri, Millet İttifaklı ile de şu değerlendirmelerde bulundu: “Önümüzdeki seçimde belki yeni kurulan iki parti ile belki altı partili bir Millet İttifakı olacağız. Cumhurbaşkanı adayınız kim diyor? Cumhur İttifakı’nın adayının Sayın Bahçeli’nin ağzından Sayın Erdoğan olduğunu duyduk. Bunu Sayın Erdoğan’dan duyduk mu? Hayır. ‘Ben cumhurbaşkanı adayı değilim’ dedim ve insanların başarıya ulaşabilmesi için bir şey dememiz lazım. Bu da birinci parti çıkmak. Başarırız, başaramayız bu farklı. ‘AKP’den kopan bir seçmen var ve elinde bavulu ile bakıyor’ denildi. Bu seçmene sahip çıkmak lazım, oyunu almak lazım. Bunla ilgili çalışma yaptık.”

“Siyasetin anlamı sizin sesiniz olmaktır”

Akşener, İzmir programının ikinci durağında İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) yönetimi ile bir araya geldi. “Çok uzun zamandır kutuplaşma siyaseti üzerinden bir dil gelişti” diyen Akşener, “‘Şapkamı assam kazanırım’ siyasetini de Türkiye’ye bu dil getirdi. Bir rahatlık oluştu Türkiye’de. Ben bu rahatı bozmaya geldim. Birilerinin bunlara ‘Dur’ demesi gerekiyordu. Siyasetin anlamı sizin sesiniz olmaktır. Sizin sesiniz olduğunda iktidar bu sesi duyduğu için hizmet yerine getirir” mesajını verdi.

“Seçmenin velinimet olduğunu anlamalarını sağlayın”

Parti çalışmalarında esnafı merkeze aldığını vurgulayan Akşener, “O siyasetçinin sizden oy alabilmesi için seçmenin velinimet olduğunu anlamalarını sağlayın. Üst perdeden, korkutarak davrananların cezasını da bizzat sandıkta oylarınızla vereceksiniz. O oyu hak ediyorsak bize gelsin, hak etmiyorsak vermeyin. Ancak sizin velinimet olduğunuzu bütün siyasetçilere gösterme mecburiyetiniz var. Aksi takdirde çırak çıkmaya devam ediyorsunuz” dedi.

“‘Etin kokusunu unuttum’ diyenler var”

Konuşması sırasında duygusal anlar yaşayan Akşener, gezilerinde karşılaştığı bir olayı esnaf temsilcilerine şöyle anlattı: “Gezilerim sırasında bir hanımefendi ile tanıştım. Benim yaşlarımda. Ev kendinin, yanında üç torunu var. Bin 900 lira emekli maaşı alıyor. Üç çocuk, ‘Babaanne köfte koktu’ demişler. O kadın benden kendine değil, torunlarına köfte istedi. 75 yaşlarında bir hanımefendi, eğildi kulağıma, 15 gündür yemek pişiremediğini söyledi. Çoğu anneanne, babaannenin yanında torunlar var. Çoğu insan işsiz, o evlerin içinde aç. Bizi aramış o hanım, 75 yaşındaki ablamız, ‘Kıyma kavurdum, yemek ettim. Kalan yağını çorba ettim. Etin tadını, kokusunu unutmuşuz’ dedi. Bu ülkeyi bu hale düşüremeyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.