Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şehir Hepimizin (261): Ceren Gülser İlikan Rasimoğlu ile erken cumhuriyet döneminde sağlık politikaları ve verem

Şehir Hepimizin‘de bu hafta Seval Şahin‘in konuğu Acıbadem Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Ceren Gülser İlikan Rasimoğlu ile erken cumhuriyet döneminde sağlık politikaları ve verem üzerine konuştuk.

Erken cumhuriyet döneminde Türkiye’de kurulan yeni rejimin liderleri ve seçkinleri, savaş ve salgın hastalıklar nedeniyle azalan ve niteliği değişen nüfusu yeniden canlandırmak, yeni bir cumhuriyet kuşağı yaratmak amacıyla sıhhi reform ile ortaya konacak olacak yeni nesli, cumhuriyetin sadık yurttaşlarını, ekonominin insan gücünü ve ordunun askerlerini oluşturacaktı. Nüfusun sağlığına, dolayısıyla kapasitesine karşı en büyük tehlikelerden birini oluşturan verem hastalığı ile mücadele halk sağlığı uygulamalarının önemli odak noktalarından biri haline gelmişti.

Bu dönemde verem mücadelesi gönüllü dernekler ile devletin işbirliği sağlanarak yürütülmüş, etkin bir ilacın henüz bulunmamasından dolayı aşılama, sanatoryum tedavisi, sağlık propagandası gibi yöntemlere başvurulmuş ve hıfzıssıhha eğitimi aynı zamanda modern vatandaşlığın ve medenileşmenin bir aracı haline gelmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.