Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (16): NBA’de artan koronavirüs vakalarının ardından prosedürler güncelleniyor – Ömer Faruk Yurtseven, bulduğu fırsatı harika değerlendiriyor

İki takımın toplam 15 oyuncusunun koronavirüs protokollerinde olduğu bir maçı geride bıraktığımız NBA’de, karantina süreleri kısalıyor. Ömer Faruk Yurtseven, Dewayne Dedmon’ın da sakatlanmasının ardından yakaladığı fırsatı harika değerlendirirken, Los Angeles Lakers, Kemba Walker ve Ersan İlyasova, bu haftanın diğer konuları.

1) NBA’de koronavirüs salgınında son durum

NBA, geride bıraktığımız pazartesi günü takımlara gönderdiği bildiride karantina prosedürlerinde değişikliğe gittiğini duyurdu. Yeni düzende asemptomatik olan ve negatif test sonucu veren oyuncular için karantina süresi, 10 günden altıya iniyor. Oyuncuların %97 oranında aşılandığı, %65’inin üçüncü dozu da olduğu NBA’de, değişikliğe gidilene kadar dokuz maç ertelendi.

Koronavirüse yakalanan koçların arasına Frank Vogel ve Billy Donovan’ın ardından, Monty Williams ve Chauncey Billups da katıldı. Pazartesi günü (27 Aralık) itibarıyla ligdeki pozitif oyuncu sayısı 120 civarında olmayı sürdürdü. Atlanta Hawks ikisi sakatlık nedeniyle 11 oyuncusundan yoksun maça çıkarken Boston Celtics – Minnesota Timberwolves karşılaşmasında, iki takımda toplam 15 oyuncu koronavirüs nedeniyle forma giyemedi.

Adam Silver, ESPN’de Malika Andrews’a konuk olduğu yayında, ligi durdurma gibi bir düşüncelerinin olmadığını yineledi.

Koronavirüs salgınında ayrı olarak sakatlık raporuna bakıldığında, toplam 22 maç kaçıran Ja Morant, Jimmy Butler ve Zach Lavine’e kavuştuk. Alex Caruso ve Donovan Mitchell kısa süreli sakatlık yaşarken Paul George dirseğindeki sakatlık nedeniyle bir ay, Derrick Rose iki ay parkelerden uzak kalacak.

2) Ömer Faruk Yurtseven, bulduğu fırsatı harika değerlendiriyor

“Undrafted” oyuncu konumundaki Ömer Faruk Yurtseven, Bam Adebayo’nun yokluğunda pota altında süre paylaştığı Dewayne Dedmon’ın da sakatlanmasının ardından parkedeki etkinliğini artırıyor. Yedi maçtır çift hanelerde süre bulan Ömer Faruk, bu maçların beşinde çift hanelerde (12, 12, 13, 12, 15) ribaund aldı.

Ribaund yeteneğinin yanı sıra aralık ayında %46.8 saha içi isabetiyle hücum eden ve zaman zaman çemberi korumasıyla dikkat çeken Ömer Faruk Yurtseven, Orlando Magic galibiyetinde kariyerinin en iyi maçını geride bıraktı. Ömer’in 8/15 isabet oranıyla 16 sayı, 15 ribaund, 2 asist kaydettiği maçın ardından koç Eric Spoelstra, milli basketbolcumuzu şu sözlerle övdü: “İki pivotumuz eksikken Yurtseven’e sahip olmak büyük lüks. O, çalışkanlığı ve gösterdiği gelişimle aldığı süreleri hak etti. Sistemimizi öğreniyor ve üzerine koyarak ilerliyor.”

İdmanlarda Miami Heat efsanesi Udonis Haslem ile çetin mücadelelere girdiğini öğrendiğimiz Ömer Faruk, oyunculara sınıf atlatma kültürü olan bir takımda, bu bağlamda en iyi koçlardan biriyle çalışıyor. Max Strus, Gabe Vincent ve Caleb Martin, Heat’te performansı beklentileri aşan diğer isimler.

Ömer Faruk Yurtseven’in Orlando Magic maçı performansı:

Alperen Şengün, 18-22 dakika bandında süre almaya devam ediyor. Çok yönlü katkısını sürdüren Alperen, son bir haftada çıktığı dört maçta toplam 33 sayı, 27 ribaund, 12 asist, 6 top çalma ve blok ile oynadı. Faul ve top kaybı problemi devam eden Alperen, aynı haftada maç başına 3,2 faul, 3,5 top kaybı ile oynadı.

Cedi Osman, 26 Aralık’ta Cleveland Cavaliers’ta koronavirüs protokollerine dahil olan son isim oldu. 15. NBA panoramadan beri tek maçta forma giyen Cedi, Boston Celtics karşısında 14 atışta beş isabet bulabildiği maçı 13 sayı, 6 ribaund, birer asist ve top çalmayla tamamladı.

Sezon başındaki çizgisini yakalamaya çalışan ve üç maç öncesine kadar aralık ayında çift hanelerde skor bulamayan Furkan Korkmaz, son üç maçta 10, 6 ve 14 sayı kaydetti. Furkan Washington Wizards galibiyetine, 15 dakikada 14 sayı, 4 ribaund, birer asist ve top çalmayla katkı sağladı.

Furkan’dan geriye çekilerek şık basket:

https://twitter.com/herseynba/status/1475420137142599686

3) Kemba Walker’ın etkileyici dönüşü

Kasım ayının sonunda New York Knicks rotasyonundan çıkarılan Kemba Walker; Derrick Rose, Emmanuel Quickley, Quentin Grimes, Miles McBride gibi isimlerin eksikliğinin ardından 18 Aralık tarihinde parkelere döndü ve sezonun en ilginç hikayelerinden birine imza attı.

Kemba forma giydiği son dört maçta 29, 21, 44 sayı ve triple-double ile oynadı. NBA’in 10. haftasında üç maçta 25 sayı, 8.3 asist, 9 ribaund ortalamaları tutturan ve iki galibiyette Knicks’e önderlik eden Walker, Doğu Konferansı’nda haftanın oyuncusu seçildi.

Batı Konferansı’nda ise ödülün sahibi, Oklahoma City Thunder’ın 3-1 dereceyle geçtiği haftanın mimarı Shai Gilgeous-Alexander oldu. Kemba Walker gibi (Devner Nuggets karşısında) haftaya bir triple-double sıkıştıran Shai, maç başına 27.5 sayı, 7 asist, 6.3 ribaund ile mücadele etti.

4) LeBron James’in performansına rağmen Lakers’ın mağlubiyetleri

Şu anda 16-18 derecesiyle .500 galibiyet oranının altında ve dokuzuncu sırada yer alan Los Angeles Lakers, beş maçtır kaybediyor. Bu mağlubiyetler, Anthony Davis’ten yoksun Lakers’ta LeBron James’in 31.6 sayı, 9.8 ribaund, 5.2 asist, 3 top çalma ve blok ortalamalarıyla oynadığı bir periyotta geldi.

Sezon genelinde Los Angeles Lakers, 100 pozisyon başına atılan ve yenilen sayı sonucu oluşan “net reyting” istatistiğinde 22. sırada yer alıyor. Maç başına 16 top kaybı ile bu alanda ligin sondan üçüncü takımı olan Lakers, kadro istikrarını yakalayamamasının yanı sıra Russell Westbrook’u optimize edebilmiş değil.

The Ringer’daki haftalık NBA köşesinde Westbrook’un üzerine eğilen Kevin O’Conner’ın önerisi, maaşı 44 milyon dolar olan 33 yaşında isme “niş” bir rol vermek. Westbrook’un LeBron James ve Anthony Davis’in yokluğunda daha özgür olabileceği ancak özellikle LeBron sahadayken topsuz oyunda tamamlayıcı bir role bürünmesi gerektiğini belirtiyor.

Kevin O’Conner’ın referans noktaları Brooklyn Nets’ten Bruce Brown ve Golden State Warriors’tan Gary Payton ll. Russell Westbrook’un hâlâ muhafaza ettiği çabukluğu, patlayıcılığı ve tüm olumsuz özelliklerine rağmen rekabetçi yapısı düşünüldüğünde, çerçevesi belirlenmiş şekilde devrilen oyuncu rolü en verimli görevlendirme olabilir.

5) Ersan İlyasova, Chicago Bulls ile 10 günlük kontrat imzaladı

2006-07 sezonundan beri NBA’de 825 maçta forma giyen Ersan İlyasova, Chicago Bulls’la 10 günlük kontrat imzaladı. Ersan, NBA’de takımların koronavirüs protokollerine dahil olan oyuncu başına bir isimle kontrat imzalayabildiği ve Bulls’ta DeMar Derozan, Derrick Jones Jr. gibi isimlerin kadroya döndüğü bir dönemde takıma katıldı.

Henüz dakika bulamayan 34 yaşındaki İlyasova, geçtiğimiz sezon Utah Jazz formasıyla 17 maçta, ortalama 8.7 dakika süre bulabilmişti. 31 Aralık tarihinde sözleşmesi sona erecek Ersan İlyasova’nın kariyerine nasıl devam edeceği şu an için belirsiz gözüküyor. 

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.