Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Turist olarak İran’a gitmiş, casusluktan tutuklanmıştı: Fransa vatandaşı Benjamin Briere cezaevinde açlık grevine başladı

Fransa’dan turist olarak gittiği İran’da, casusluk suçlamasıyla Mayıs 2020’de gözaltına alınan ve o zamandan beri tutuklu bulunan Benjamin Briere, açlık grevine başladı. Briere, Türkmenistan-İran sınırında “helicam” adı verilen uzaktan kumandalı küçük bir helikopter uçururken yakalanmış, İran aleyhine casusluk ve propaganda yapmakla suçlanarak tutuklanmıştı.

Reuters’ın haberine göre, Fransa’dan turist olarak gittiği İran’da casusluk suçlamasıyla 2020’de gözaltına alınan ve o günden itibaren tutuklu bulunan Benjamin Briere, açlık grevine başladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Fransız makamlarının Briere ile yakın temas halinde olduğunu ve yetkililerin 21 Aralık’ta kendisini ziyaret ettiğini söyledi. Yetkili ayrıca, Briere ile 27 Aralık Pazartesi günü iletişime geçtiklerini belirtti.

Benjamin Briere

Briere, Türkmenistan-İran sınırı yakınlarındaki çölde, “helicam” adı verilen ve havadan görüntü alabilen uzaktan kumandalı küçük bir helikopter uçururken yakalanmıştı. İran aleyhine casusluk ve propaganda yapmakla suçlanan Fransız turist, Mayıs 2020’den beri tutuklu.

“Terk edilmişlik hissi ve bunalım nedeniyle açlık grevine başladı”

Briere’nin kız kardeşi Blandine Briere ve avukatı Philippe Valent yaptıkları açıklamada, “Terk edilmişlik hissi ve bunalım, Benjamin Briere’nin İran ve Fransız yetkililerini gözaltındaki saçmalık konusunda uyarmak için açlık grevine başlamasına neden oldu” dedi. İranlı avukatı Sayid Dehghan, Briere’nin Noel’de ailesiyle temasa geçme talebi reddedildiği için açlık grevi yaptığını belirtti.

“Mahkeme 570 gündür tutuklu Briere hakkındaki suçlamaları incelemek için neyi bekliyor?”

Dehghan sosyal medya hesabından, “Görünüşe göre, yabancı bir turistin Noel’i iki kez İran hapishanelerinde geçirmesi önemli değil. Meşhed Devrim Mahkemesi, 570 gündür tutuklu olan Benjamin Briere hakkındaki siyasi suçlamaları soruşturmak için neyi bekliyor?” diye yazdı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.