Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da mahkeme, ülkenin en eski insan hakları derneği Memorial’i kapatma kararı aldı

Rusya Yüksek Mahkemesi, ülkenin en eski ve en önde gelen insan hakları derneği Memorial International’ın kapatılmasına karar verdi. Kapatılma kararına gerekçe olarak Memorial’in ülkedeki “yabancı ajan yasasını ihlal etmesi” gösterildi.

Yüksek Mahkeme Hakimi Alla Nazarova, derneği bir “kamu tehdidi” olarak nitelendirdi ve yurtdışından gelen mali desteklerle Rusya’nın çıkarlarına aykırı hareket etmekle suçladı. Nazarova, “Memorial’in bölgesel şubeleri ve diğer yapısal birimleri kapatılacak” dedi.

Mahkeme, Memorial International’ın, “Yabancı Ajanlar Yasası”nı ihlal etme suçundan kapatılmasına hükmetti.

Memorial’i temsil eden avukat Genri Renzik, kapatma kararını “siyasi” olarak nitelendirdi ve duruşmanın kendisine 1930’lardaki Sovyet duruşmalarını da hatırlattığını söyledi. Renzik, dernek adına yaptığı savunmasında, “Memorial’i ülke tarihinden silmek, ‘devlet her zaman haklıdır’ düşüncesine katkıda bulunmak demektir” dedi.

Mahkeme Sözcüsü Aleksey Zhafyarov ise Memorial’in 30 yıl önce dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni (SSCB) bir terör devleti olarak tanımladığını belirtti ve derneği “yalan haber yaymak” ile suçladı.

Yüksek Mahkeme’nin bugün de Memorial İnsan Hakları Merkezi’nin terörizm ve aşırılığa göz yumma suçlarından kapatılması için açılan diğer davada kararını açıklaması bekleniyor. Interfax haber ajansı, Memorial’in avukatının kararı hem Rusya’da hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) temyize götüreceğini duyurdu.

Kararın açıklanmasından önce derneğin 100’den fazla destekçisi mahkeme önünde toplandı. Polis, kapatma kararına tepki göstererek “Utanç” sloganları atan çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Andrey Sakharov

Memorial, Sovyetler Birliği dönemindeki siyasi baskıları belgelemek ve başta Gulag çalışma kampları olmak üzere bu dönemde işlenen suçları arşivlemek amacıyla nükleer fizikçi, komünist rejim muhalifi ve Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Sakharov tarafından 1989’da kurulmuştu. Memorial aynı zamanda Rusya’da günümüzde işlenen insan hakları ihlallerini raporluyordu.

SSCB’nin son lideri Mihail Gorbaçov ve 2021 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Novaya Gazeta Genel Yayın Yönetmeni Dimitri Muratov, Memorial’in kapatılmaması için bir çağrı metni yayımlamış ve “Memorial’in uzun vadeli faaliyetleri her zaman tarihsel adaleti yeniden tesis etmeyi, baskı yılları boyunca binlerce insanın anısını korumayı amaçlamıştır” demişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.