Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (31 Aralık- 6 Ocak): Sizin için seçtiklerimiz

Hazırlayan: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

2021’e veda ederken Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi okumalar ve mutlu seneler!

Vizyondaki filmler

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik. 

  • Drive My Car

Film, başarılı bir yönetmen olan Yusuke Kafuku’nun henüz yeni kaybettiği eşinin yasını tutarken Çehov’un Vanya Dayı oyununu sahnelemek için Hiroşima’da bir festivale çağrılmasını konu ediniyor. Çıktığı bu seyahatte Kafuku’ya, kendisine eşlik etmesi için genç bir kadın şoför görevlendirilir. Peki, Kafuku’nun şoförü ile tanışması kendi içsel yolculuğunu nasıl etkileyecektir?

Japon yazar Haruki Murakami’nin aynı isimli öyküsünden uyarlanan film, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yaptı. Film, festivalden ödülle döndü. Filmi merak ettiyseniz Başka Sinema’nın üç yıldır sürdürdüğü “Başka 1 Ocak” temasıyla 1 Ocak’ta sinema salonlarında izleyebilirsiniz.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Fransız Postası (The French Dispatch)

Wes Anderson’ın yönetmenliğini üstlendiği The French DispatchFransız Postası, 1950’lerde uluslararası bir gazetenin Fransa bürosunda çalışan gazetecilerin hayatlarına  odaklanıyor. The New Yorker dergisinde yayımlanan gerçek yazılardan esinlenilen filmde, gazetenin son sayısının hazırlık aşamasında yaşanılanlar anlatılıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Timothée Chalamet, Léa Seydoux ve Bill Murray gibi isimler de yer alıyor.

Kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler için Fransız Postası, Cine Majestik’te hâlâ gösterimde. Unutmadan, pazartesi ve perşembe günleri Cine Majestik’te halk günü, tüm gösterimler 20 TL. Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Louis Wain’in Renkli Dünyası (The Electrical Life of Louis Wain)

Film, Vincent van Gogh ile aynı dönemde doğan, çizdiği kedi resimleriyle tanınan sanatçı Louis Wain’in hikayesini konu ediniyor. Benedict Cumberbatch’ın canlandırdığı Louis Wain, şizofreni hastalığıyla boğuşan bir ressam. Bizi onun karışık ama eğlenceli dünyasına davet eden film, 31 Aralık’ta vizyonda.

Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler!

Gösterimdeki oyunlar 

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. Sizin için İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik. 

  • Herkes Kocama Benziyor

Oyun, pavyonda tuvalet temizleyen bir kadın olan Ayten’in hayatını anlatıyor. Ayten, oyunda pavyona nasıl düştüğünden, onu terk eden kocasından, kaderinden ve en çok da öfkesinden bahsediyor. Ayten karakterini Pınar Güntürkün canlandırıyor.

Oyunun tanıtım videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul, Kadıköy Emek Tiyatrosu
Bilet fiyatı: Tam – 100 TL,  indirimli – 80 TL
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Uyandığımda Sesim Yoktu

Oyun, annesinin ölümünden sonra kendi hayatı üzerine düşünen bir kadın yazarın hikayesini ele alıyor. Orijinal adı Mouthpiece olan oyun, kadına şiddeti ve kadının toplumdaki yerini bolca irdeliyor.

Oyun, kadınların kendi seslerini özgürce duyurabildikleri, kendilerini ifade edebildikleri bir toplumun mümkün olacağını bize göstermek istiyor. Yer: İstanbul, Alan Kadıköy

Bilet fiyatı: Tam – 80 TL, indirimli – 60 TL, ayakta – 30 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.


  • Pencere

David Hare tarafından kaleme alınan oyunun orijinal adı Skylight.

Oyun, ilişkileri bittikten üç sene sonra yeniden bir araya gelen bir çiftin hikayesini anlatıyor. Oyunda, bu çifti Haluk Bilginer ve Esra Bezen Bilgin canlandırıyor.

Yer: İstanbul Oyun Atölyesi
Bilet fiyatı: 150 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Ay, Carmela!

Oyun, İspanya’da milliyetçiler ve cumhuriyetçiler arasında geçen iç savaş dönemini anlatıyor. İspanya İç Savaşı’nda Franco rejimi tarafından rehin alınan iki varyete oyuncusu olan Carmela ve Paulino istemedikleri bir gösteriyi yapmaya zorlanır. Bu süreçte yaşadıkları ilişkilerini de yeniden gözden geçirmelerine neden olur.

Yer: İstanbul, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi
Bilet fiyatı: Tam – 20 TL, indirimli – 14 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Maçın Adamı


2020’de dünya prömiyerini yapan, Clint Dyer ve Roy Williams’ın yazdığı Maçın Adamı oyunu İstanbul Devlet Tiyatroları’nda da prömiyerini yapıyor. Oyunda, babasının ani ölümü üzerine kendisini cevaplarını bilmediği soruların ortasında bulan Michael, aklını kurcalayan kavramları baba ve oğul ilişkisi üzerinden inceliyor.

Yer: İstanbul Devlet Tiyatroları, Garibaldi Salon 2
Bilet fiyatı: Tam – 30 TL, indirimli – 18 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Hırçın Kız

William Shakespeare’in yazdığı Hırçın Kız, Sinyor Battista’nın biri hırçın ve dik başlı, diğeri uysal ve uyumlu iki kızının evlilik maceralarını anlatıyor. Bakalım hırçın ve dik başlı olan Katerina, erkek egemen topluma nasıl direnecek? Oyuna ait fragmanı izlemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Yer: İstanbul, Kozyatağı Kültür Merkezi
Bilet fiyatı: Tam – 20 TL, indirimli – 14 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Cimri

Molière’in aynı isimli eserinden uyarlanan Cimri, parayı bütün değerlerin üzerinde tutan bir insanın hikayesini anlatıyor.

Yer: Ankara Devlet Tiyatroları, Cüneyt Gökçer Sahnesi
Bilet fiyatı: Tam – 20 TL, indirimli – 14 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Shirley Valentine

Oyun, günlük hayatın sıkıcılığı içinde kaybolmuş ve artık hayallerini bile unutmuş bir kadının, kendini yeniden keşfediş hikayesini konu alıyor. 

Yer: Ankara Devlet Tiyatroları, Şinasi Sahnesi
Bilet fiyatı: Tam – 20 TL, indirimli – 14 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu hafta ziyaret edebileceğiniz sergiler

  • The Phase

Gülin Hayat Topdemir’in Art X-ist’teki ikinci kişisel sergisi “The Phase” 22 Ocak 2022’ye kadar ziyarete açık. Sanatçı bölgesel ışıklandırma tekniği “Chiaroscuro” kullanarak çalıştığı eserlerinde, kadın kimlikleri üzerinden çeşitli duygu durumlarını ele alıyor. Sergiyi, ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul, Art x-ist
Sergiye dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

  • Yeniye Yükseliş

Burcu Perçin’in Yeniye Yükseliş sergisi Merkür Galeri’de ziyarete açıldı. 25 Aralık’ta kapılarını açan serginin odak noktasını antik heykellerin doğayla bütünleşmesi oluşturuyor. Dilerseniz sergiyi 5 Mart 2022’ye kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul, Galeri Merkür

  • Hayatta Kalanlar

Peep Art Space, küratörlüğünü Aybala Yalçın’ın üstlendiği Hayatta Kalanlar sergisiyle kapılarını açtı. Sergide, 25 yerel sanatçının eserleri yer alıyor. Sergi, 2021’i bitirirken ‘’hayatta kalan’’ herkesi buluşmaya davet ediyor. Dilerseniz sergiyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: İstanbul, Peep Art Space

  • Vekâleten

Galeri Zilberman, Beyoğlu Piyalepaşa’daki yeni mekanı Zilberman Selected’ın açılışını Vekâleten sergisi ile yaptı. Sergide yer alan sanatçılar, eserleriyle kişisel gözlem ve toplumsal birikimlerini aktarıyor. 25 Aralık’ta sanatseverlere kapılarını açan sergi, 19 Şubat 2022 tarihine kadar ziyarete açık. Dilerseniz sergiyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Bu karma sergide; Carlos Aires, Omar Barquet, Isaac Chong Wai, Didem Erk, Itamar Gov, Fatoş İrwen, Jaffa Lam Laam, Mahen Perera ve Sandra del Pilar gibi isimlerin çalışmaları yer alıyor.

Yer: İstanbul, Zilberman Selected

  • Ben Heykellerimi Onlar İçin Yapıyorum

Sanatçı Bihrat Mavitan yeni sergisi, Ben Heykellerimi Onlar İçin Yapıyorum ile Çankaya’daki Galeri Siyah Beyaz’da.

Sergide, heykellerinin yanı sıra sanatçının iki boyutlu eserleri de yer alıyor. 22 Ocak 2022 tarihine kadar ziyarete açık olan sergiyi dilerseniz ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Yer: Ankara, Galeri Siyah Beyaz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.