Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Redhack davasında karar: “Terör örgütü propagandasından” beraat, “kişisel verileri ele geçirme” suçlamasından ertelemeli ceza

Gazeteciler Tunca Öğreten, Derya Okatan, Eray Saygın, Metin Yoksu, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat hakkında eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakanı Berat Albayrak’a ait elektronik e-posta yazışmalarını haberleştirdikleri için açılan davanın karar duruşması bugün görüldü. İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi, “Redhack davası” olarak bilinen davada Öğreten, Saygın, Yoksu, Çelik ve Kanaati “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme” suçlamasıyla birer yıl sekizer ay hapse mahkûm etti, “propaganda” suçlamasından da beraatlarına hükmetti. Derya Okatan ise tüm suçlamalardan beraat etti.

Redhack adlı hacker grubunun, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta hesabını ele geçirdiğini açıklamasının ardından içeriklere dair haberleri nedeniyle haklarında dava açılan gazeteciler Tunca Öğreten, Derya Okatan, Eray Sargın, Metin Yoksu, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat’in yargılandığı davanın 14. duruşması İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada söz alan gazeteciler mesleklerini yaptıklarını belirtip suçlamaları reddederek beraatlarını talep etti.

Mahkeme, Okatan’ın “kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” ile “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarından, Sargın, Kanaat, Yoksu, Çelik ve Öğreten’in ise “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasından beraatına karar verdi. 

Sargın, Kanaat, Yoksu, Çelik ve Öğreten hakkında “kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme”  suçlamasından ise birer yıl sekizer ay hapis cezasına hükmeden mahkeme heyeti, cezaları erteleyerek gazetecilerin iki yıl denetime tabi tutulmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

“RedHack” isimli hacker grubu, Eylül 2016’da, Berat Albayrak’ın e-posta hesabını ele geçirdiğini açıklamıştı. Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-posta içerikleri sosyal medya hesaplarında paylaşılmış ve birçok yerde haberleştirilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu haberleri gerekçe göstererek eski Diken editörü Tunca Öğreten, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan, Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Metin Yoksu, DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik ve BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat hakkında soruşturma başlattı.

Altı isim 25 Aralık 2016’da gözaltına alındı. Kanaat, Çelik ve Öğreten, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 17 Ocak 2017’de tutuklandı. Okatan, Sargın ve Yoksu ise yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol uygulaması ile serbest bırakıldı.

Çelik 24 Eylül 2017’deki ilk duruşmada, Öğreten ve Kanaat 6 Aralık 2017’deki ikinci duruşmada tahliye edildi.

7 Aralık 2021’de esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, Kanaat, Öğreten, Çelik, Yoksu, Sargın ve Okatan’ın “kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” suçundan cezalandırılmasını istemişti. Savcı ayrıca, Okatan, Sargın, Yoksu ve Çelik’in sosyal medyada paylaşımlarını gerekçe göstererek “örgüt propagandası” suçundan da cezalandırılmalarını isterken Öğreten’in “üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, Kanaat’in ise “örgüt üyeliği” suçlamalarından beraatlarını talep etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.