Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021’de kağıt fiyatları sektör çalışanlarına göre en az yüzde 300 arttı: “Şu an en çok satan ürün fiyat etiketleri, rekor kırıyor”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün (3 Ocak) açıkladığı verilere göre, yazılabilir ve çizilebilir kağıt ürünleri yüzde 168 artışla 2021 yılında fiyatları en çok artan ürünler oldu. Ancak sektördekiler bu artışın yüzde 300 olduğu iddiasında. Peki bu oran gerçeği yansıtıyor mu, kağıt sektöründe çalışanlar ne düşünüyor, yüksek oranlı artışın sebepleri neler? Medyascope‘tan Aytuğ Özçolak sizin için araştırdı.

Kağıt fiyatları yüzde yüz arttı

İstanbul-Beşiktaş’taki Meydan Fotokopi ve Kırtasiye’nin sahibi Halis Meşe, fiyatların sadece aralık ayında yüzde 100 arttığını vurguladı. Meşe, “Fotokopi, öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu ürünlerden. Biz de Beşiktaş’ta çoğunlukla öğrencilere satış yapıyoruz. Çok yakında yaşadığımız bir örnek vereyim, ben her ay 200 paket kağıt alırım. Yaklaşık bir ay önce yine aldım, ardından aralık ayı içinde dolarda yükseliş oldu. Bu yükselişten sonra, kağıt fiyatları daha da artmadan 100 paket kağıt alalım dedik. 10 yıldır peşin fiyatla kağıt aldığımız yer bizi ‘Stokta bir şey oldu, şoför hastalandı’ gibi bahaneler ile 15 gün bekletti. Ay sonunda da 30 gün önce 200 paket aldığımız fiyata 100 paket kağıt aldık. Bir pakette 500 tane, 100 pakette 50 bin tane kağıt var. 50 bin kağıt bir ayda havaya uçmuş oldu” dedi.

Kur krizi kağıt fiyatlarını vurdu

Kağıt sektörünün döviz kurlarından doğrudan etkilendiğini belirten Meşe, “Bu sektör gerçekten euro ve dolar üzerinden işliyor. Kurlardaki hareketlilik sonucunda oluşan durum artık zam değil, bu artık devalüasyon. Zam örneğin 20 liradan 25 liraya çıkması demektir. Ancak durum böyle değil 20 liradan 50-60 liralara çıkıyor. 2021 yılı başlarında bir paket kağıdı 15 liraya satıyordum, şu an 70 lira. Benim sattığım ürünlerde en az yüzde 300 artış var. Şu an en çok satılan kağıt ürünü fiyat etiketleri, rekor kırıyor ve en çok zam da fiyat etiketlerine geliyor” diye konuştu.

Piyasada kağıt bulunamıyor

Ozalit firması sahibi Erdem Şahinkaya da kağıt sektörünün döviz kurlarındaki hareketlilikten doğrudan etkilendiğini dile getirerek şunları söyledi: “Bir senedir aldığımız kağıtlar sürekli zamlanıyor, Örneği A4 kağıdını sene başında 25 liraya alıyorduk, şu anda 65 lira. Sektör dövizdeki artışlardan doğrudan etkileniyor. Biz fiyatı Türk Lirası olarak veriyoruz. Örneğin dolar 18 liraya çıktığı zaman büyük zarar ettik. Pandemi döneminde zaten bitiktik. 2021 ortalarında iyi gidiyorduk ancak dolardaki artış bizi alaşağı etti. 2022’de nasıl olacak onu da kestiremiyoruz. Ayrıca şu anda piyasada kağıt yok, stok yapıyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.