Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada mahkemesi, İran’ın düşürdüğü yolcu uçağında hayatını kaybedenlerin yakınlarına 84 milyon dolar tazminat ödenmesine hükmetti

Kanada’da bir mahkeme, 2020’de İran’ın başkenti Tahran yakınlarında bir yolcu uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden altı kişinin ailelerine 107 milyon Kanada Doları (62 milyon sterlin, 84 milyon ABD Doları) artı faiz ödenmesine hükmetti.

Kanada’nın Ontario eyaletinde bulunan Yüksek Adalet Mahkemesi, yolcu uçağında hayatını kaybeden altı kişinin eşlerine, kardeşlerine, çocuklarına ve yeğenlerine tazminat ödenmesine karar verdi.

Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait PS752 numaralı uçak, havalandıktan sonra İran tarafından iki füze ile düşürülmüştü. Uçakta bulunan 176 yolcu ve mürettebatın tamamı hayatını kaybetmişti. İran ise uçağın bir Amerikan füzesiyle karıştırıldığını açıklamıştı.

İran’ın düşürdüğü uçakta hayatını kaybedenlerin görüntüleri, kazanın birinci yıldönümünde düzenlenen bir etkinlikte sergilendi.

Ölenler arasında 55 Kanada vatandaşı ve Kanada’da oturma iznine sahip 35 kişi bulunuyordu. Kurbanların yakınları, olaydan sorumlu tuttukları İranlı ve diğer ülkelerin yetkililerine dava açmıştı.

Yüksek Adalet Mahkemesi’nin hükmettiği tazminatların İranlı yetkililerden nasıl tahsil edileceği belli değil. Uçakta ölenlerin akrabalarının avukatı Mark Arnold, ekibinin Kanada ve ülke dışındaki petrol tankerleri de dahil İran varlıklarına el koymaya çalışacağını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli CBC kanalının haberine göre İranlı yetkililer, mahkemede kendilerini savunmadı. Kanada hükümeti tarafından geçen yıl yayımlanan bir raporda, uçağın düşürülmesinden İran’ın “tamamen sorumlu” olduğu, bu suçun “yetersizlik” ve “pervasızlık” sonucu işlendiği belirtilmişti. Tahran hükümeti ise raporu, “son derece politize” diye olarak eleştirmişti.

İranlı yetkililer 8 Ocak 2020’de meydana gelen kazanın sorumluluğunu reddetmiş fakat İran’ın uçağı düşürdüğüne yönelik kanıtlar artınca, Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri’ne ait bir hava savunma biriminin Boeing 737-800 numaralı yolcu uçağının, ABD’ye ait bir füze ile karıştırıldığını açıklamak zorunda kalmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 3 Ocak 2020’de Irak’ta düzenlediği suikast sonucunda İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmüştü. Ukrayna’dan kalkan uçağın düşürülmesi de, İran hava kuvvetlerinin alarm düzeyinin yüksek bir seviyede olduğu döneme denk gelmişti.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.