Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eczacılar ilaç krizini Medyascope’a anlattı: “50 yıllık eczacıyım böyle ilaç yokluğu görmedim”

İlaç krizi günden güne büyüyor. Eczanelerde birçok ilaç bulunmuyor. İlaç depoları ise eczanelere kota uyguluyor. Medyacope‘a konuşan ezcacılar daha önce bu seviyede bir ilaç sıkıntısı yaşamadıklarını belirterek, sorunun kur krizinden kaynaklandığını söyledi.

Kamera-Kurgu: Aytuğ Özçolak

Vitaminlerden koronavirüs ilaçlarına kadar birçok ilaç bulunmuyor

Eczacı Neslihan Karak, ellerinde yüze yakın ilacın olmadığını, bunların arasında antibiyotiklerden grip ilaçlarına kadar pek çok ilacın da bulunduğunu söyledi. Karak, “İnanılmaz bir durum, D vitaminleri yok, ağrı kesiciler yok, grip ilacı şurubu yok, şeker ilaçlarının bazıları yok, antidepresan ilaçlar yok, antibiyotiklerden özellikle koronavirüs döneminde kullanıl Avelox ilacı yok, en çok satan ürünümüz Clamox’un şu an rafı boş, hiç yok” dedi.

İlaç depoları kota uygulamasına geçti

Eczacı Aylin Kartal da ilaç depolarının kota uygulamasına geçtiğini belirterek, “Almak istediğimiz ürün depoya geldiği zaman artık depolar her eczaneye verebilmek adına satışlara kota koyuyor. ‘En fazla 10 tane veya 20 tane verebilirim’ diyor. Daha önce böyle bir kota uygulaması yoktu” diye konuştu.

“70’li yıllarda bile böylesini yaşamadık”

1973’ten bu yana eczacılık yapan Ramazan Tatar ise şunları söyledi:

5 sente muhtaç olduğumuz 70’li yıllarda bile böyle eksik ilaçlar görmedik. Sektör dolara endeksli olduğu için firmalar zararlarını karşılamak için üretim yapmıyor. Zararını da bizler ve vatandaşlar çekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.