Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pakistan’da kar fırtınası: Araçlarında donarak öldüler

Pakistan’ın kuzeyindeki dağlık Mari kentinde kar fırtınası sebebiyle yüzlerce kişi otomobillerinde mahsur kaldı. 22 kişinin hayatını kaybettiği kar fırtınası hakkında yetkililer, herhangi bir ihmal bulunup bulunmadığını soruşturacaklarını açıkladı.   

Kar manzarasını izlemek için geçen cuma günü (7 Ocak) Himalaya Dağları’nda yer alan Mari kentine doğru yolu çıkan yaklaşık bin otomobil şiddetli kar fırtınası sebebiyle yolda kaldı, birçok turist soğuktan donmamak için araçlarını terk edemedi. 

Araçlarında mahsur kalan 300’den fazla kişi Pakistan askerleri tarafından kurtarıldı.  

Mari’ye seyahat etmeye çalışan turistlerden biri Samina’ydı. BBC’ye konuşan Samina, yerel saatle 16.00’da yola çıktığını fakat kısa süre sonra karlar içinde kaldığını anlatarak “Ölümü gözlerimin önünde görebiliyordum. Arabamızın etrafında kar tepeleri var gibiydi. Orada ne yaşadığımı kelimelerle ifade edemiyorum. Karda can vermemek için Allah’a dua ediyorduk” dedi.

Geceyi 2300 metre rakımlı tatil kasabasında kurulan sığınaklardan birinde geçiren Samina, ertesi gün 10:00 sularında kurtarıldı fakat herkes onun kadar şanslı değildi.  Yerel acil servislerin açıklamalarına göre aralarında 10 çocuğun da bulunduğu 22 kişi fırtına sebebiyle hayatını kaybetti.  

Yetkililer sekiz kişinin donarak öldüğünü açıklarken, diğerlerinin ölüm sebebinin sıcak kalmak için araçlarında uzun süre kalmaları ve buna bağlı olarak aşırı gaz solumaları nedeniyle boğulmaları olabileceğini belirtti. 

Yakınlardaki Nathiagali kenti yetkililerinden Tarık Ullah, karın birkaç saat içinde 1,5 metre yüksekliğe ulaştığını belirtti ve “Benzeri görülmemiş bir şeydi. Güçlü rüzgarlar, kökten sökülmüş ağaçlar, çığlar vardı. Etraftaki insanlar dehşete kapılmıştı” diye konuştu.

“Hiçbir yerden herhangi bir uyarı almadık”

Hayatını kaybedenler arasında eşi ve altı çocuğuyla bir polis memuru ve beş kişilik başka bir aile daha bulunuyordu. 13 aile üyesiyle beraber araçlarını bırakarak yaklaşık 1,5 kilometre yürüyen ve bir konukevine sığınan İslamabadlı turist Duaa Kaşif Ali, yaşadıklarını AFP’ye şöyle anlattı:   

“Çevreden, hükümetten, Google’dan, haberlerden, hava durumundan… Hiçbir yerden herhangi bir uyarı almadık.”  

Muri’de bulunan BBC muhabiri Ferhat Cavit, kasabada beş bin araçlık yer olduğunu fakat cuma günü 100 bin aracın girişine izin verildiğini, bunun kar devam ederken büyük bir trafik sıkışıklığına yol açtığını belirtti. 

Muri’nin bağlı olduğu aldığı Pencap eyaleti yetkilileri, felaketin herhangi bir ihmalden kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin geniş kapsamlı bir soruşturma başlatacaklarını ve ihmal tespit edilmesi halinde sorumlular hakkında gereğinin yapılacağını söyledi.   

Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Raşit ise krizin bölgeye giden araç sayısının fazlalığından kaynaklandığını belirtti.   

1850’lerde koloni askerleri için bir tür tıbbi üs olarak İngilizler tarafından inşa edilen Muri kenti, kar manzarası fotoğraflarının sosyal medyada ilgi görmesiyle turistler için popüler bir nokta haline gelmişti.

Kaynak: BBC 

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.