Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aydın’ın Dağyeni Köyü sakinleri, köyün tek su kaynağını kurutacak altın madenine karşı nöbette

Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Dağyeni Köyü sakinleri, köyün tek su kaynağının bitişiğine yapılmaya başlanan ve tarımsal faaliyetlere zarar verecek olan altın madeni sondaj çalışmalarına itiraz ediyor. Köylüler, sondaj çalışmalarının olduğu bölgeye giden yolun üzerine, olası bir çalışmayı engelleyebilmek için çadırlar kurdu.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılan sondaj çalışmalarına yaklaşık bir hafta önce başlandı. Köylüler, pazar günü (9 Ocak) bölgede yaptıkları yürüyüşle çalışmalara tepki gösterdi.

Medyascope olarak dün (11 Ocak) gittiğimiz köyde, köylülerin maden çalışmalarına karşı yoğun tepkisinin devam ettiğini gördük. Köylüler, sondaj çalışmalarının olduğu bölgeye giden yolun üzerine, olası bir çalışmayı engelleyebilmek için çadırlar kurmuş durumda.

Köy meydanında vatandaşlar ile konuşurken çadırların belediye ekiplerince yıkılacağı haberleri geliyor. Köylüler acele ile arabalarına biniyor, bazıları ise sağanak yağmur altında koşarak çadırların olduğu bölgeye doğru ilerliyor. Biz de bazı köylüler ile bölgeye doğru yola çıkıyoruz. Araç içerisinde panik halinde olan bir köylü durumu şöyle anlatıyor:

“Dağyeni Köyü’ne siyanürü sokmayacağız. Havamızı, toprağımızı, zeytinimizi, incirimizi kimseye yedirmeyeceğiz.”

Bir diğeri ise şöyle devam ediyor:

“Biz bu çadırları söktürmeyeceğiz, köylünün sabrını zorlamayın.”

“Sabaha kadar nöbet tutacağız”

Çadırların olduğu bölgeye varıyoruz. Yaklaşık elli köylü yoğun yağış altında bölgede toplanmış durumda. Çadırları sökmek için gelen belediye ekipleri ise karşılaştıkları tepki sonrasında beklemeye koyulmuş. Bu sırada konuştuğumuz bir köylü düşüncelerini şöyle dile getiriyor:

“Sabaha kadar burada nöbet tutacağız, bu çadırları söktürmeyeceğiz.”

Bir diğer köylü ise “Gelsinler söksünler, biz buradayız. Buraya traktörleri yığacağız. Hadi gelin sökün” diyor.

Su kaynağının birkaç metre yakınında sondaj

Belediye ekipleri bir süre sonra çadırları sökme işleminden vazgeçip araçlarıyla bölgeyi terk ediyor. Ancak köylüler alanda kalmaya devam ediyor. Birkaç köylüden bizi sondajın olduğu bölgeye götürmelerini rica ediyoruz.

Dört köylü ile birlikte yaklaşık 20 dakikalık yürüyüş sonunda sondajın olduğu bölgeye varıyoruz. Sondaj, köyün tek su kaynağının birkaç metre yakınında bulunuyor.

Yağmur altındaki yokuş yukarı yürüyüşün ardından köylü nefes nefese anlatıyor:

“Burada siyanür ile altın madeni arıyorlar. İçme suyu kaynağımız 5-6 metre yakınında. Biz bu siyanüre hayır diyoruz. Gitsinler buradan.”

Dağyeni köylüleri, madeni kesinlikle yaptırmayacaklarını ve kararlı şekilde mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.