Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerli aşı Turkovac ile Sinovac’ı kıyaslayan çalışmanın ara sonuçları açıklandı, Turkovac’ın koruyuculuk oranı hâlâ kamuoyu ile paylaşılmadı

Yerli koronavirüs aşısı Turkovac ile Çinli Sinovac firması tarafından geliştirilen ve Türkiye’de de yaygın şekilde uygulanan CoronaVac aşısının etkililiğinin karşılaştırıldığı faz 3 klinik çalışmasının ara sonuçları bugün kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklamada, çalışmanın doğası gereği koruyuculuk oranı verilmesinin mümkün olmadığı ve Turkovac’ın etkinliğinin CoronaVac kadar olduğu aktarıldı.

Çalışmanın faz 3 ara sonuçları bugün Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, çalışmanın ülke koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal ve çalışmanın bilimsel koordinatörü Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver tarafından duyuruldu. Çalışmanın analizinin 27 Aralık’ta başladığı belirtilirken aşının koruyuculuk oranının belirlenmesinin bu çalışmanın kapsamına girmediği belirtildi. Prof. Dr. Serhat Ünal, Turkovac’a acil kullanım onayı verildikten sonra gönüllü alımını durdurdukları bilgisini paylaştı. Analizlerin devam ettiğini de belirten Ünal, sonuçların yayınlanması için de hazırlık aşamasında olduklarını söyledi.

Toplam iki bin 444 kişinin sonuçları incelendi

Çalışmanın detayları ise Prof. Dr. Mine Durusu tarafından paylaşıldı. Durusu’nun paylaştığı verilere göre gönüllülere iki doz aşı 28 gün arayla uygulandı. İzlenim süresi ise Sinovac aşısının çalışmalarında 43 gün iken burada 106 gün sürdü. Çalışmada toplam bin 286 kişiye en az bir doz, bin 158 kişiye de iki doz aşı yapıldı. 

Gönüllülerin yüzde 73’ü erkek

Çalışmaya dahil edilen gönüllüler, 18-55 yaş arasında, koronavirüs geçirmemiş ve aşı yaptırmayan kişiler arasından seçildi. Gönüllülerin yüzde 73’ü erkekti. Yüzde 43’ü ise 40-55 yaşları arasındaydı. 

Turkovac aşısı uygulanan kişilerin yüzde 4,55’i koronavirüse yakalandı

İki aşının kıyaslandığı çalışmada, CoronaVac verilen 502 kişinin 45’i, (yüzde 8,96’sı) koronavirüse yakalanırken bu oran Turkovac’ta yüzde 4,55’te kaldı. Turkovac yaptıran 506 kişinin 23’ü koronavirüse yakalandı. 

Üç kişi hastaneye kaldırıldı

Turkovac kolunda üç kişinin hastaneye kaldırıldığını belirten Mine Durusu, “Bu kişilerden hiçbiri, aşının etkinliğinin tam korumaya ulaştığı dönemde hastaneye yatmadı, oksijen desteğine ihtiyaç duymadı ve sağ salim taburcu edildi” dedi.

Koruyuculuk oranı verilmedi, iki aşının etkinliğinin yakın olduğu belirtildi

Ünal ve Durusu, koruyuculuk oranı için çalışmaya katılan bir gönüllü grubuna boş aşı (plasebo) verilmesi gerektiğini ancak halihazırda yaygın kullanılan bir aşı bulunduğu için etik nedenlerle bu uygulamaya gidilmediğini belirtti. Mine Durusu, “Çalışmanın doğası gereği aşı bazında etkinlik sonucu vermemiz mümkün değil. CoronaVac ile Turkovac’ı kıyasladığımızda Turkovac’ın etkinliğinin CoronaVac kadar olduğunu söyleyebiliyoruz” diye konuştu.

Hatırlatma dozu uygulaması bu çalışmanın kapsamı dışında

İki hekim, Turkovac’ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmanın kendi sorumlulukları dahilinde olmadığını da sözlerine ekledi.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.