Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezen Aksu hedefte – Medyascope’a konuşan Zülfü Livaneli: “Kimsenin inancına hakaret edildiği yok, Adem ve Havva insanın başlangıcı olarak görülür”

Sanatçı Sezen Aksu Şahane Bir Şey Yaşamak” şarkısındaki sözler nedeniyle hedef gösterildi. Sanatçı hakkında suç duyurusunda bulunulurken, Milli Beka Hareketi Sezen Aksu’yu evinin önünde protesto etti. Şarkıyla ilgili başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere iktidara yakın isimler tepki gösterirken, pek çok sanatçı ve siyasetçi Aksu’ya destek verdi. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan sanatçı Zülfü Livaneli, “Kimsenin inancına, peygamberine hakaret edildiği yok orada. Adem ve Havva şarkılara, türkülere girmiştir, insanın başlangıcı olarak görülür” dedi.

Müzisyen, senarist, politikacı, yönetmen ve roman yazarı Zülfü Livaneli, Sezen Aksu’nun hedef gösterilmesi ile ilgili Medyascope’a açıklamalarda bulundu. Livaneli, herkesi daha sakin olmaya davet etti. Sanatın, siyaset üzerinden okunmasının yanlış olduğunu söyleyen Livaneli, “Türkiye’de son zamanlarda giderek sanatçıların yapıtları üzerine, tavırları üzerine eleştiri furyası var. Sanatçı dediğimiz zaman ben, eğlendirici ve sanatkâr olarak ayırıyorum. Besteciler ve söz yazarlarını ayrı bir kategori olarak değerlendiriyorum. Fakat bunları siyaset penceresi ile eleştiriyorlar. Sanat, siyasetle anlaşılamaz” dedi.

Hiciv geleneğinin yüzyıllardır olduğunu hatırlatan Livaneli, “Kazak Abdal’dan tutun, Şair Eşref, Neyzen Tevfik’e kadar dayanır bu gelenek. Çok ağır şeyler yazılır. Hem halk şiirinde vardır hem de tasavvufta vardır” diye konuştu.

Herkesi saygılı davranmaya çağıran Livaneli, “Birdenbire Sezen’in üzerine hücum başlattılar. Bu her an herkese olabilir. Çünkü kendilerinde hak görüyorlar. Bence herkesin biraz daha saygılı davranması lazım. Bu başka bir alan çünkü” ifadelerini kullandı. Livaneli sözlerine şöyle devam etti:

“Ben kavga çıkarmaya çalışan değil, tam tersine yatıştırmaya, birleştirmeye çalışan bir insanım. ‘Peygamberimize hakaret ediliyor’ gibi bir klişe altında tahrik edilen insanlarımıza da seslendim. Bu böyle değil. Adem ve Havva meselesi hem dini hem de folklorik bir öğedir. ‘Adem ve Havva’dan beri’ diye konuşulur, insanın başlangıcı görülür. Adem ve Havva ilahi değildir. Hz. Muhammed bile, ‘Ben ilahi, yani Tanrı değilim’ demiştir. Sezen’in üzerine bu şekilde gelmeleri bir dayanışma gerektiriyor. Dostum, abim Ahmed Arif ‘Anadoluyum Ben’ şiirinde, ‘Havva anam dünkü çocuk sayılır’ diye şiir yazmıştı. Yıllardan beri söylenir, okunur. Biraz sanatın alanı geniştir ve insanlar bunu kabul eder, kabul ettiği sürece de o toplum büyür, gelişir. Bu hoşgörüsüzlük ortamında bunu daha fazla tırmandırmaya gerek yok. Herkes sakin olsun. Kimsenin inancına, peygamberine hakaret edildiği yok orada. Adem ve Havva şarkılara, türkülere girmiştir, insanın başlangıcı olarak görülür.”

Sanatçı Sezen Aksu’nun 2017 yılında müzisyen Yaşar Gaga ile birlikte çıkardığı “Şahane Bir Şey Yaşamak” şarkısının sözleri tartışma konusu oldu. Şarkıda geçen “Binmişiz bir alamete, gidiyoruz kıyamete, selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e” sözler nedeniyle Sezen Aksu hakkında “dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama” suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Milli Beka Hareketi Genel Başkanı Murat Şahin ve Yeni Şafak gazetesi, şarkı nedeniyle Sezen Aksu’yu hedef göstermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.