Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İller Bankası yönetimi, hukuksuzluğu görüntüleyen Ali Atakan’ı memurluktan çıkararak cezalandırdı

İller Bankası yönetimi, memurların şantiye halindeki binada iş sağlığı kanununa aykırı bir şekilde çalıştırılmasını fotoğraflayan İller Bankası çalışanı ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan’a memurluktan çıkarma cezası verdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Cumhuriyet tarihinde bu kadar hızlı devlet memurluğundan çıkarılma süreci görmedim. Olay 14 Aralık’ta geçiyor biz 15 Aralık’ta öğreniyoruz, 18 Ocak’ta toplantı yapılıyor ve 19 Ocak’ta da iş aktinin feshi kamuoyunun gündemine düşüyor” dedi. Candan, kararın yargıdan dönmemesi halinde yeni bir kıyım sürecinin başlangıcı olacağını da vurguladı.

Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde inşa edilen Merkez Ankara Projesi’nden bir blok satın alan İller Bankası yönetimi, inşaat tamamlanmamasına rağmen 300 personeli burada mesaiye zorlamıştı. Memurların şantiye halindeki binada çalıştırıldığını görüntüleyen İller Bankası çalışanı ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan ise aynı gün içinde Diyarbakır’a sürgün edilmişti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bugün (19 Ocak) yaptığı basın toplantısında, Atakan’a 657 sayılı devlet memurluğundan çıkartılma cezası verildiğini açıkladı.

“Yusuf Büyük siyasiler aracılığıyla tehdit etmişti”

Sürgüne dair de yürütmeyi durdurma kararı için dava açıldığını söyleyen Candan “İdari mahkemede ‘Bir kamu çalışanının bir yerden bir yere görevlendirilmesi sürgün edilmesi sürecinde kurumun görüşü alınmadan yürütmeyi durdurma kararı verilemez’ diye bir madde geçirmişler. Dolayısıyla 30 gün içerisinde kurum görüşü alınacak ve o kurumun görüşüne göre yürütmeyi durdurma kararı verilecek” diye konuştu.

Candan, Ali Atakan’ın memurluktan çıkarılma sürecini şu sözlerle anlattı:

“30 günlük süre devam ederken kurum henüz savunmasını vermemişken İller Bankası, bu sefer Ali Atakan’la ilgili yüksek disiplin kurulunu toplantıya çağırıyor ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre 4C ile çalışan Atakan’ın iş aktinin feshedilmesine ilişkin hızlıca karar alınıyor. Yusuf Büyük genel müdür olduktan sonra siyasiler aracılığıyla Mimarlar Odası’na ‘Bu işle uğraşmayın, sonu kötü olur’ diye haber gönderdiler. Özellikle Macunköy Tesisleri’ne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum için yapılan 10 milyonluk saray yavrusunu kamuoyu gündemine açıkladığımız süreçte.”

Cumhuriyet kurumlarını talan ediyorlar”

İller Bankası’nın yurtdışından teknik uzmanların örnek model aldığı ve dünyada uygulamaya çalıştığı özel bir cumhuriyet kurumu olduğunu vurgulayan Candan, “Cumhuriyetin kentleşme politikalarını bütün illere yaymak üzere kurulan bu kurum gelinen noktada işgal edilmiş durumda, yöneticiler cumhuriyet kurumlarına çöreklenerek talan etme derdinde” dedi. Ulus’taki İller Bankası binasının tescilli kültür varlığı iken bir gecede yıkıldığını hatırlatan Candan, kurumun kiraya çıkarken bir taraftan da kendi bulunduğu kamu arazilerini ticaret ve konuta çevirecek bir plan değişikliği yaparak elden çıkarması konularında hukuksal sürecin devam ettiği bilgisini verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.