Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (21): Göğüs sponsorluklarından elde edilen gelir beklentileri aştı – Top paylaşımını ortaya koyan “asistin asisti” istatistiğinde lider Golden State Warriors ve Stephen Curry

NBA’in 14. haftasının sonuna geliyoruz. 21. NBA Panorama’da ilk konu, NBA’de göğüs sponsorluklarının beklentileri aşan geliri. NBA.com editörleri, “asistin asisti” istatistiğini ortaya koydu. Sacramento Kings ve Los Angeles Lakers ile ilgili haberler, panoramayı tamamlayan gündem maddeleri.  

1) NBA’in forma sponsorluğu projesi beklentileri aştı

NBA’de beş yıldır, takımlar formalarının sol göğüs kısmına sponsorluk alıyor. “NBA’s Jersey Patch Program” isimli girişim, üç yıl test süresine tabiydi. Adam Silver’ın projeksiyonu tüm takımlar için senelik toplam 100 milyon dolar gelirdi.

Beş yılın sonunda Boardroom’a göre 2021-22 yılı gelir toplamının, 225 milyon dolar olması bekleniyor. Formalardaki Nike ve NBA’in 75. yılı logosu konum olarak bağımsız şekilde konumlanıyor. 2021-22 sezonunda 30 takımın 28’inin forma sponsoru bulunurken Memphis Grizzlies ve Washington Wizards, FedEx ve Geico’nun yerine yeni sponsorlarla anlaşmadı.

Beş yıllık süreçte 44 farklı şirket, NBA takımlarıyla çalıştı. Disney’in Orlando Magic, Harley Davidson’ın Milwaukee Bucks sponsorlukları yerel işbirliği örnekleri. Los Angeles Lakers ve Golden State Warriors gibi ekstra etkileşim alan takımlar, Bibigo ve Rakuten sponsorluklarından yıllık 20 milyon dolara yakın gelir elde ediyor.

Senenin dikkat çeken partnerliklerinden biri, altı yıllık Crypto.com & Philadelphia 76ers anlaşması. Phoenix Suns’ın Paypal sponsorluğu da başarılı anlaşmalar arasında yer alıyor.

2) “Asistin asisti” istatistiğinde lider, Stephen Curry

NBA.com editörleri, Türkiye’de futboldan alışık olduğumuz “asistin asisti” istatistiğini, NBA için çıkardı. “Secondary Asist” olarak adlandırılan istatistik, asistten önce pasları sayıyor. Stephen Curry toplam 53 asistin asisti ile bu kategoride lider konumda. Curry maç başına altı asist ile bu alanda ise 23. sırada

Golden State Warriors, 27,7 asist ortalamasıyla ligde en çok asist yapan takım ancak takımın asist ortalaması en yüksek ismi olan Draymond Green, bireysel asist sıralamasında 7,4 ile 10. sırada. Warriors’ta en az 20 dakika alan 10 oyuncu, maç başına 1,5 ve üzeri asist yapıyor. Tüm bu veriler, göz testini onaylıyor: Golden State’te Stephen Curry’nin şut tehdidi üzerinden topun sürekli dönüyor ve kolay sayı şansları yaratılıyor.

Steve Kerr yönetimindeki Golden State Warriors, 2014-15 sezonundan beri asist ve asistin asisti istatistiklerinde hiç ilk 10 sıranın dışına çıkmadı. Steve Kerr, topsuz hareketlilik ve top paylaşımının şahikası San Antonio Spurs’te, Gregg Popovich yönetimi altında 1999 ve 2003’te şampiyonluk yaşadı.

NBA’de takım halinde asistin asistinde, Warriors’ı takip eden ekipler Cleveland Cavaliers (4,1) ve Chicago Bulls (4.0).

3) Furkan Korkmaz’dan iki maçta 10 asist

Son altı maçında 23-28 dakikalık süre bandını yakalayan Furkan Korkmaz, NBA’in 14. haftasında parkede yer aldığı iki maçta beşer asist yaptı. Milli basketbolcumuz çift haneli skorlara çıkamadı ancak Furkan iki maçta toplam 11 ribaund ve 10 asist kaydetti.

Sakatlığın ardından toparlanmaya çalışan Alperen Şengün, ocak ayında üç maçta forma giydi. “Alpy” bu maçlarda ortalama 14.7 dakikada 7,3 sayı, 2 ribaund, 2 asist, 1 blok ortalaması tutturdu. Durgun bir hafta geçiren Cedi Osman, bu hafta çıktığı iki maçta toplam 41 dakika parkede kalıp dokuz sayı atabildi.

Ömer Faruk Yurtseven, Bam Adebayo’nun takıma katılmasının ardından süre şansı bulamadı. Her Şey NBA’den Sergen Kumaş’a göre, harika bir ayı geride bırakan Ömer, kadroda tekrar yer bulacağından emin.

4) Sacramento Kings, Fox – Haliburton çekirdeğine güveniyor

NBA’de takas sürecinin sona ermesine üç hafta kalırken Sacramento Kings, radikal değişikliklere gitmesi beklenen takımlardan biri. The Athletic’ten Shams Charania’ya göre Kings, De’Aaron Fox’u takas etmeyi düşünmüyor ve takımın geleceğini Fox – Tyrese Haliburton ikilisi üzerine kuruyor.

2005-06 sezonundan beri playoff’ta olmayan Sacramento Kings, 18-29 derecesiyle Batı Konferansı’nda 11. sırada bulunuyor. 100 pozisyon başına potasında 113.4 sayı göre Kings, savunma verimliliğinde ligde sondan dördüncü sırada yer alıyor.

5) Frank Vogel’ın görevi sallantıda

Los Angeles Lakers, Indiana Pacers yenilgisinin ardından 22-23 derece ile .500 galibiyet oranının altına düştü ve Batı Konferansı’nda sekizinci sırada konumlanıyor. Aralık ortasından beri Anthony Davis’ten yoksun Lakers, 100 pozisyon başına 108.4 sayıyla hücum verimliliğinde LeBron James’in akıl almaz performansına rağmen 23. sırada yer alıyor.

Los Angeles Lakers’ta oyuncular toplamda koronavirüs nedeniyle 37, sakatlık nedeniyle 141 maç kaçırdı. The Athletic’ten Sam Amick ve Bill Oram, 2019-20 sezonunda takımı şampiyonluğa taşıyan Frank Vogel’ın görevinin sallantıda olduğunu paylaştı.

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.