Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC’de erken genel seçimleri iktidar partisi UBP kazandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) halk, milletvekilliği erken genel seçimi için dün (23 Ocak) sandık başına gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre seçimleri iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) kazandı. Resmi sonuçlar, oy kullanma işleminin bitmesinden 24 saat sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) halk, Cumhuriyet Meclisi’nin 50 yeni üyesini belirlemek için dün (23 Ocak) sandık başındaydı.

Saat 08:00’de başlayan erken genel seçimlerde oy verme işlemi 10 saat sürdü ve ve sandıklar 18:00’de kapandı. 203 bin 792 seçmenin bulunduğu ülkedeki altı ilçede 763 sandık kuruldu. Seçimlere katılım oranı ülke genelinde yüzde 57,62 oldu.

Tüm sandıkların açılmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden duyurduğu sonuçlara göre seçimi yüzde 40,46’lık oy oranı ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) kazandı. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise aldığı yüzde 32,03’lük oy oranı ile sandıktan ikinci parti olarak çıktı.

Bu sonuçlara göre yüzde 5 seçim barajını geçen beş parti Cumhuriyet Meclisi’ne girmeye hak kazandı. UBP 24, CTP 18, Demokrat Parti (DP) üç, Halkın Partisi (HP) üç ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) iki milletvekili çıkarıyor.

Faiz Sucuoğlu’ndan zafer açıklamaları

Başbakan Faiz Sucuoğlu, seçim sonuçlarında partisinin önde olmasının ardından yaptığı açıklamasında koalisyon hükümeti için bir an önce çalışmaya başlayacaklarını söyledi.

Başbakan Faiz Sucuoğlu ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

Sucuoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Zorlu bir süreç her yönü ile… İki-üç ay içinde bir taraftan hükümet, 74’ten bu yana en büyük kriz. TL değer kaybı, salgın… İki aylık bir hükümet ve beklenmedik bizle alakası olmayan elektrik kesintileri… Halkımızın teveccühü ile hep 25 artı eksi dedik. Özellikle karmalarda ciddi bir destek var. Tahminim 25’e oturacağız, bakarsınız sabaha karşı 26 ile tamamlarız.”

Önlerindeki sürecin zorlu bir süreç olduğunu söyleyen fakat UBP’nin de hep zor dönemlerin partisi olduğunu dile getiren Sucuoğlu, “Sabır, mücadele yılmadan hedefe yürüyoruz.. 8-10 ay içinde ekonomik anlamda dönüşümü halkımıza hissettireceğiz. Kademeli olarak beş yılda artırarak devam edeceğiz” dedi.

403 aday, 131’i kadın

Sekiz siyasi partinin 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’ne girebilmek için yarıştığı erken seçimlerde 403 aday bulunuyordu. Siyasi Partiler Yasası kapsamında yüzde 30 cinsiyet kotasının uygulandığı ülkede milletvekili seçimlerine adaylığını koyan 403 kişiden sadece 131’i kadındı.

Seçime katılan siyasi partiler arasında Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP), Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yer alıyordu.

Seçimlere gidilirken Cumhuriyet Meclisi’nde UBP’den 20, CTP’den 12, HP’den 6, DP’den ve TDP’den 3, YDP’de bir ve dört bağımsız olmak üzere 49 milletvekili bulunmaktaydı. Bu 49 kişiden 40’ı seçimlere yeniden adaylığını koymuştu. DP’den Serdar Denktaş ve Koral Çağman, HP’den Tolga Atakan, UBP’den Hüseyin Özgürgün, Ersan Saner, Önder Sennaroğlu, Menteş Gündüz, CTP’den Özdil Nami ve bağımsızlardan Hasan Topal bu seçimde aday olmadı.

Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanlığı görevine atanmasından sonra Meclis’teki 50 sandalye sayısı 49’a düşmüştü.

13 Ekim 2021’de KKTC Başbakanı Ersan Saner, koalisyon hükümetinin istifa ettiğini duyurmuştu. 20 Ekim 2021’de ise Saner, sosyal medyaya sızdırılan müstehcen videolardan sonra siyaseti bırakma kararı almış ve 30-31 Ekim 2021 tarihlerinde düzenlenen UBP Kongresi’nde yeniden aday olmamıştı.

Ülkede yaşanan siyasi krizlerin ardından Cumhuriyet Meclisi’ndeki tüm partiler, 11 Kasım 2021’de aldıkları karar ile erken genel seçimlerin 23 Ocak’ta düzenlenmesini talep etmişti.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.