Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazası davası 25 Mayıs’a ertelendi – Zehra Bilgin: “Bir atasözü, bir şarkı sözünden insanlar yargı karşısına çıkıyor, 25 kişi öldü adalet süreci burada neden işlemiyor?”

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının dokuzuncu duruşması bugün (25 Ocak 2022) Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, üst düzey bürokratlar hakkındaki savcılık dosyasının sonuçlanmasının beklenmesine ve bir sonraki duruşmanın 25 Mayıs 2022’de yapılmasına karar verdi. Kazada kızını, iki kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, Medyascope’a “Bir atasözünden, bir şarkı sözünden insanlar yargı karşısına çıkıyor, tutuklanıyor. Adalet Türkiye’de neye göre, nasıl işliyor? Göz göre göre 25 kişi öldü, adalet süreci burada neden işlemiyor?” diye konuştu.

“Ben yakınlarımı ihmallere kurban verdim ama onları adalete kurban vermeyeceğim”

Duruşma öncesinde Çorlu Santral’de toplanarak davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne yürüyen aileler, kazada hayatlarını kaybeden yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu “Adalet istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. Aileler, ”Çorlu’nun hesabı sorulacak”, “Hak, hukuk, adalet, kaza değil cinayet” sloganları attı. Duruşma öncesinde konuşan Zeliha Bilgin, “Ben evladım Bihter’i, kardeşlerim Derya ve Emel’i, yeğenim Beren’i ihmallere kurban verdim ama onları adalete kurban vermeyeceğim. Kimse korunmayacak, gerçek sorumlular yargılanacak. Adalet rayların altından çıkacak” dedi.

Duruşma 25 Mayıs’a ertelendi

Kazadan yaralı kurtulanlar, yakınlarını kaybedenler ve avukatların bazıları hava muhalefeti nedeniyle duruşmaya katılamadı. CHP Tekirdağ milletvekilleri İlhami Özcan Aygün ve Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Tekirdağ İl Başkanı İsmail Öztok duruşmayı takip etti. 

Duruşma yaklaşık iki saat sürdü. Mahkeme heyeti, sorumluluğu olan üst düzey yöneticiler hakkındaki savcılık dosyasının sonuçlanmasının beklenmesine, dosyanın tamamlanması ve dava açılması halinde açılacak davanın bu dava ile birleştirilmesi işlemlerinin yapılmasına, daha önce alınan raporlarda tüm sorumluların tespitini yapmaktan kaçınan bilirkişiler hakkında yürütülen soruşturma dosyasının akıbetinin sorulmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 25 Mayıs 2022’de yapılacak. 

Avukat Atalay: “Dosyada hiçbir şey yapılmamış”

Duruşmada herhangi bir gelişme yaşanmadığını anlatan dava avukatlarından Can Atalay, “Hava koşulları nedeniyle maalesef duruşmaya gidemedik. Duruşma açılıp kapatılmış. Yeni iddianame olmadığı için bir şey yapılmamış. Savcı (Galip Yılmaz Özkurşun) hakkında açılması gereken soruşturmayla ilgili de bir gelişme yok. Üst düzey bürokratlarla ilgili düzenlenmesi gereken iddianame de yok. Yani dosyada hiçbir şey yapılmamış” diye konuştu.  

“Göz göre göre 25 kişi öldü, adalet burada neden işlemiyor?”

Bir sonraki duruşma güzel haberler alacaklarına inandığını belirten Zeliha Bilgin ise şunları söyledi: “Heyete de söyledim: Türkiye gündemine baktığımız zaman bir atasözünden, bir şarkı sözünden insanlar yargı karşısına çıkıyor, tutuklanıyor. Türkiye’de adalet neye göre, nasıl işliyor? Göz göre göre 25 kişi öldü, adalet süreci burada neden işlemiyor? Ama ben bir şeylerin değişeceğine inanıyorum. Tek umudumuz, istediğimiz kişilerin yargı karşısına çıkması, tüm sorumluların yargılanması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.