Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazası davasının dokuzuncu duruşması yarın – Hakkında soruşturma açılan savcı Galip Yılmaz Özkurşun dosyadan alındı

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının dokuzuncu duruşması yarın (25 Ocak) Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. “Görevi kötüye kullanma” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan savcı Galip Yılmaz Özkurşun’un dosyadan alındığını belirten dava avukatlarından Can Atalay ile yarınki duruşmanın detaylarını ve önemini konuştuk. Atalay, “Ne üst düzey yöneticilerle ilgili düzenlenmiş olması gereken iddianame düzenlendi ne de savcıyla ilgili soruşturmada bir yazışma yapıldı” dedi.

“Mahkeme hukuken mümkün olan en üst sınırdan ceza verilebileceği ihtimalini değerlendiriyor”

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının sekizinci duruşması 7 Eylül’de Çorlu’da yapıldı.

Yarınki duruşma öncesinde Medyascope’a konuşan dava avukatlarından Can Atalay, mahkeme heyetinin sekizinci duruşmada “olası kastla insan öldürme” suçundan ek savunma isteğiyle ilgili, “Bu şu anlama geliyor, mahkeme sanıklar açısından hukuken mümkün olan en üst sınırdan ceza verilebileceği ihtimalini değerlendiriyor” dedi. 

Çorlu davasının 16 Mart 2021’de görülen yedinci duruşmasında mahkeme heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul etmişti. 7 Eylül’de, yani altı ay sonra yapılan sekizinci duruşmada aradan geçen altı aya rağmen soruşturma savcısı Galip Yılmaz Özkurşun’un TCDD üst yönetimindeki pek çok ismin ifadelerini almadığı görülmüştü. Mahkeme, Özkurşun hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etmişti.

Ne üst düzey yöneticilerle ilgili iddianame düzenlendi ne de savcıyla ilgili soruşturmada bir yazışma yapıldı”

Atalay, savcı Özkurşun hakkındaki suç duyurusuyla ilgili şunları söyledi: “Hiçbir gelişme yok. Ne üst düzey yöneticilerle ilgili düzenlenmiş olması gereken iddianame düzenlendi ne de savcıyla ilgili soruşturmada bir yazışma yapıldı. Sadece o savcının (Galip Yılmaz Özkurşun) dosyadan alındığını ve dosyanın  yeni bir savcıya verildiğini biliyoruz. Tek bildiğimiz bu. Hem Çorlu davasında artık zorunluluk haline gelen üst düzey görevlilerle ilgili iddianame henüz ortada yok hem de savcıyla ilgili soruşturmanın akıbetine ilişkin bir malumatımız yok.”  

Önemli olanın siyasi sorumluların ve üst düzey kamu görevlilerin yargılanması olduğunu belirten Atalay, “Çok açık ortaya çıkmış sorumlular var. Bunlar AKP’nin yakın çevresi olduğu için haklarında iddianame düzenlenmiyor. Kamu hizmetinin piyasa koşullarına tesliminin ve özelleştirmenin nasıl bir cinayet aletine dönüşebileceğinin hukuken ortaya konulduğu şu an itibariyle kanıtlandığı bir dosya. O yüzden savcılık geciktiriyor, o yüzden kamu görevlilerinin görevi ihmalinden ya da adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsünden bahsedilebiliyor” diye konuştu.

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin savcılığa, haklarında dava açılması için ihbar ettiği TCDD sorumlular listesi:

Genel Müdür İsa Apaydın

Genel müdür yardımcıları İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu, Mustafa Çavuşoğlu

AR-GE/DERY Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın

Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürü Cemal Yaşar Tangül

TCDD Demiryolu Bakım Dairesi Başkanı Fahrettin Yıldırım

TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Korkmaz Koçer

TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Başar Kahraman

DATEM İşletme Müdürü Güven Kandemir

TCDD Demiryolu Modernizasyon Daire Başkanı Hasan Hüseyin Güney

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt

TCDD Taşımacılık A.Ş. G.M Yardımcısı Erol Arıkan

TCDD Taşımacılık A.Ş. Yolcu Daire Başkanlığı Erol Aslan

TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan

TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Levent Meriçli

TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz

TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu

TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Levent Kaytan

TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras

Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özekmek

Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ali Başpınar

Devlet Demir Yolları İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 27.06.2008 tarih ve 11/132 sayılı kararında ve 02.06.2010 tarih ve 11/78 sayılı kararında imzası bulunan: Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik, Veysi Kurt ve İsa Apaydın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.