İstanbul’u teslim alan kar, Türkiye’deki siyasi kutuplaşmanın boyutlarını da bir kez daha gözler önüne serdi. İktidar yanlısı medya ve üst düzey AKP’li yetkililer, İstanbul’da yaşananların sorumlusu olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu gösterdi, onu suçlayan tweetler attı. Durum öyle bir noktaya vardı ki İmamoğlu’nun geceyi “rakı-balık” eşliğinde geçirdiği yalanı bile ortaya atıldı. İmamoğlu ise gittiği yemek ile ilgili yazılanları “İstanbul’u kaybetmenin hazımsızlığı” olarak nitelendirdi. İmamoğlu gün boyu paylaşımlarıyla karla mücadelede hakkında İstanbullulara bilgi verdi, çalışmaların tüm ilçe belediyeleri ve ilgili devlet kurumlarının işbirliğiyle devam ettiğini vurguladı.
İktidara yakınlığı ile medya kuruluşlarında yayımlanan haberler ve iktidar yetkililerinin konuya ilişkin sosyal medya paylaşımlarının çoğunluğu teyit edilmemiş içeriklerden oluşuyor. Bu paylaşımlarda bulunanlar arasında AKP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Betül Sayan Kaya da vardı.
Sayan, doğru olmayan “rakı-balık” iddiasına destek verdi.
Sayan’ın kardeşi Ömer Fatih Sayan, TEM otoyolundaki ulaşımın sağlanmasından sorumlu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyor.
Balıkçı fotoğrafının hikayesi
AKP İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak da aynı fotoğrafı kullanarak İmamoğlu’nu istifaya çağırdı. Ama İmamoğlu dün gece rakı içmeye gitmemişti. Medyascope’un ulaştığı bilgilere göre İmamoğlu, dün akşam Sarıyer ilçesindeki balık restoranında bir saat kadar yemek yedi, ardından karla mücadele çalışmalarını yerinde takip etmek için AKOM’a gitti. Medyascope’a bilgi veren İBB kaynakları, restorandaki rezervasyonun bir ay önceden yapıldığını, yemekte İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominic Chilcott’ın da olduğunu söyledi.
İstanbullular bunu unutmayacak.
— Rumeysa Kadak (@RumeysaKadak) January 24, 2022
Asla unutmayacağız!
#imamoğluistifa pic.twitter.com/WJJ35g8fle
İmamoğlu, yemeğe gitmesiyle ilgili iktidara yakın medyada yazılanlara “3 yıldır süren İstanbul’u kaybetme hazımsızlığı öyle bir noktaya geldi ki, 19 saat boyunca sahadan ve AKOM’dan karla mücadeleyi yönetirken, 1 saatlik yemek molam bile konuşulur oldu” diye tepki gösterdi. İşte İmamoğlu’nun Twitter paylaşımları:
Bu zamana kadar, devletimiz, ilçe belediyelerimizle koordineli çalıştık, çalışmaya devam edeceğiz. Binlerce çalışanımızın emekleri ortadayken, 19 saatlik mesaide, 1 saatlik yemek molamın neden gündem yapılmaya çalışıldığı malumdur. Milletimiz bu hazımsızlığı iyi bilmektedir.
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 25, 2022
AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak, “İBB yönetiminin çöküş öyküsüne tanıklık ediyoruz” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Gerekli ve yeterli tedbiri almayarak kadın-erkek, çocuk-yaşlı, yüzbinlerce vatandaşımızı mağdur eden CHP'li İBB yönetimi!
— Osman Nuri Kabaktepe (@osmannnurika) January 25, 2022
Bilin ki; İstanbul sahipsiz değildir!
İstanbullular bu ayazın üstesinden gelir ancak, bu yaptığınız aymazlığı asla unutmaz. pic.twitter.com/fmzSv0VacX
Oysa aynı saatlerde devlet karayolları da ulaşıma kapanmış, binlerce kişi yollarda mahsur kalmıştı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, olumsuz hava koşullarının devam etmesi sebebiyle bugün saat 13.00’e kadar özel araçların trafiğe çıkamayacağını açıklamıştı.
Benzer manzaralar İstanbul Havalimanı’nda da vardı:
Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün “İlgili otoriteler havalimanlarımızı ve ulaşım yollarını uçuşlarımıza yeniden hazır hâle getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Alınan karar doğrultusunda İstanbul Havalimanı operasyonlarımız bu gece 00:00’a kadar (25 Ocak) durdurulmuştur” dedi. Gece saatlerinde İstanbul’a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile AFAD Başkanı Yunus Sezer, İstanbul Havalimanı’na değil, Atatürk Havalimanı’na indi.
İktidara yakın medyada da İBB hedef alındı.
Yeni Akit gazetesi, İBB’ye ait bir kar küreme aracının kaza yaptığını, aracın sürücüsünün sarhoş olduğunu iddia etti. Sabah gazetesine göre ise İmamoğlu kendi evinin önünü bile temizlememişti:
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise dün öğle saatlerinden bu yana sosyal medya hesaplarından karla mücadeleye ilişkin pek çok paylaşımda bulundu. Bu paylaşımlardan bazıları şöyle:
İBB ekiplerimiz sahada çalışıyor. Kavacık’tayız. https://t.co/y47f8qiPnE
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 24, 2022
Yolların açık kalmasını sağlayan İstanbul'un her noktasında çalışan bütün emekçilere teşekkürler.
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 24, 2022
📌İBB, 1582 araç ve 7 bin 421 çalışanı ile 3 gündür yollarda
📌1300 evsiz vatandaşımızı misafir ediyoruz
📌Sokak hayvanları için 500 noktada her gün 2 tondan fazla mama dağıtıyoruz pic.twitter.com/IowTDMvwef
Sahadaki ekiplerimiz görevlerinin başında. Ayaklarına taş değmesin. https://t.co/mQJXnEMmWj
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 24, 2022
Dünkü kar yağışı ve tıkanma sebebiyle araçlarını yol kenarına bırakan vatandaşların araçları bıraktıkları yerden almaları yol güvenliği ve akış açısından önemli. Şehir içindeki tüm yollar şu an açık, aracınızı rahatlıkla alabilir, çalışma yapan ekiplere yardımcı olabilirsiniz. pic.twitter.com/85qkT5V87o
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 25, 2022