Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Havalimanı’nda mahsur kalan yolcular anlattı (2): “Biz bu koskoca pahalı yapının içinde, şehrin geri kalanından izole olduk”

Kar yağışı ve olumsuz hava koşulları, Türkiye’nin pek çok yerinde etkili oldu. Yaklaşık 16 milyon yurttaşın yaşadığı İstanbul, kardan en çok etkilenen kentlerin başında geliyor. “Avrupa’nın en büyüğü” diye tanımlanan İstanbul Havalimanı’nda önceki gün (24 Ocak) uçuşlar aksadı ve çok sayıda yolcu gece boyunca alanda mahsur kaldı. Bu yolculardan biri Can Evren’di. Evren, geceyi geçirdikleri havalimanında yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

Can Evren, önceki gün Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Boston şehrine kalkış saati 15.45 olarak belirlenen uçak için yeni havalimanına eşiyle birlikte öğle saatlerinde vardıklarını belirtip, “Biz ilk defa orayı kullandık. Eşim Selen yukarı şöyle bir bakıp ‘Tavan ne kadar yüksekmiş’ dedi. Sonra yürürken bir baktık önümüze, tavan akıyor. Meğer kriz büyüyormuş o sırada, ben farkında değilim” dedi.

Uçuşun önce bir saat ertelendiğini ve kalkış saatinin 17.00’ye çekildiğini anlatan Evren, “Öğleden sonra hava çok kötü değildi. Kar yağıyordu, bir saat erteleme oldu. Ben başta biraz kaygılandım ama sonra kapı belirlendi. Her şey normaldi. Bir saat sonra kapıdan gireceğiz sanırken bütün uçakların iptal edildiğini öğrendik” diye konuştu.

“Ülkeye tekrar gelmiş gibi gümrükten geçtik”

Evren, uçuş iptalinin ardından bir görevlinin kendilerine “Beni takip edin, sizi otellere götüreceğim” dediğini ancak daha sonra otellerde de yer kalmadığını öğrendiklerini anlattı. “Singapur’dan, Pakistan’dan aktarmalı çok sayıda uluslararası yolcu vardı bizim uçakta” diyen Evren, şöyle devam etti:

“Biz görevlinin peşinde dolaştık, sonra tekrar ülkeye gelmiş gibi gümrükten içeri girdik. Hatta polis güldü, tekrar fotoğrafımızı çekti, tekrar girişimiz basıldı filan. Sonra da bagaj almaya girdik yurtdışından gelmiş gibi. ‘Türk Hava Yolları (THY) size otel verecek’ dediler, gittik. O sırada saat kaç oldu bilmiyorum. THY çalışanları ile halk arasında tartışma başladı. O kadar kalabalıktı ve kaos hali vardı ki. Hikâye gibi yani. Yazsan bu kadar olmaz.”

Saat 18.00’den itibaren havalimanıyla şehrin bağlantısının koptuğunu öğrendiklerini söyleyen Evren, “En sonunda kendimizi havalimanına girdiğimiz yerde bulduk. Bizim gibi birçok insanı o bölgeye tahliye ettiler. Girişte alana hiç giremeyen insanlarla birleştik. 20.00-21.00 gibi mermer zeminde sabahlayacağımızı anladık. Oturacak yer de yoktu, montumuzu yere serdik, eve dönüşümüzü beklemeye başladık. Herkes kendi ailesine bir köşe kapmaya çalıştı” dedi.

19 liraya su almak için sıraya girdiler

Evren, geceyi alanda geçirmek için gereken malzemelere nasıl eriştiklerine ilişkin sorumuza ise şu cevabı verdi: “Bizim olduğumuz yerde karton dağıtıldığını görmedim, çevremdeki herkes taşın üzerinde yatıyordu. Mesela tek bir dükkânda su satılıyordu. Ücretsiz değildi ama her şeye yüzde 30 indirim yaptılar. Suyu önce 19 liraya, sonra indirimli aldım. İçme suyu satılan tek yer olduğundan sabaha kadar sıra vardı önünde. Mesela Burçak bisküvi 31 liraydı, Damak çikolata 50 liraydı. Tabii dolara endeksli hepsi. En sonunda sabah 07.00’de yastık dağıtıldığını gördüm. 08.30’da yapılan anonsla beraber de 09.00’da Havaist’in çalışacağını öğrendik.”

Can Evren sözlerini, “Bütün gece burada bir metro bağlantısı olsaydı ne kadar farklı olurdu diye düşündüm. En belirleyici şey oraya sadece karayoluyla ulaşılmasıydı bence. Karayolu kapandı denildiği anda çalışanlar ve yolcular, ‘Biz bu koskoca pahalı yapının içinde, şehrin geri kalanından izole olduk’ diye düşündük” diyerek tamamladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.