Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti’den doğalgaz kesintileri hakkında araştırma önergesi

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, sanayi tesislerinde üretimin durdurulmasının neden olacağı sorunların araştırılması, doğalgaz ve elektrik kısıtlamaları nedeniyle sanayicilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verdi. 

Dervişoğlu, TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde Türkiye’nin, süresi dolan doğalgaz alım sözleşmelerinden yalnızca Rusya ve Azerbaycan ile yapılan anlaşmaları yenilendiğini aktardı. Bazı sözleşmelerin yenilenmemesinin iktidarın öngörüsüzlüğünden kaynaklandığını belirten Dervişoğlu, Türkiye’nin doğalgaz arzı açısından sorun yaşayabileceğine dikkat çekti.  

Organize sanayi bölgelerindeki üç günlük elektrik kısıtlamasına da değinen Dervişoğlu, doğalgaz depolama ve yeniden üretim çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Dervişoğlu, elektrik ve doğalgaz kısıtlamalarının yol açacağı mağduriyetlerin çözüme kavuşturulması ve benzer aksaklıkların tekrar yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep etti. 

CHP’li Akın: “10 milyar metreküp doğalgaz açığı var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da konuya ilişkin bilgilendirme yaptı. Türkiye’de yaşanan enerji arz güvenliği krizinin tek gerekçesinin İran’ın doğalgaz akışını kesmesi olmadığını vurgulayan Akın, “İran’ın akışı kesmesi krizin gerçek nedeni değil, krizin tetikleyicisi. Asıl neden yeraltı depolarının boş olması” dedi. 

Türkiye’nin yıllık tüketim ihtiyacının altında doğalgaz tedarik anlaşması yaptığına dikkat çeken Akın, “Türkiye’nin 2021 yılı doğalgaz tüketimi 61 milyar 552 milyon metreküp olurken, 2022 yılında ülkemize fiili olarak anlaşmayla gelecek doğalgaz miktarı ise 51 milyar 250 milyon metreküp olarak hesaplanmaktadır. Başka bir deyişle 2022 yılında 10 milyar 300 milyon metreküp büyüklüğünde bir açık bulunmaktadır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.