Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zamlı elektrik faturaları esnafın belini büktü: “Kepenk kapatacağız”

2022’nin ilk gününde elektriğe yapılan ve yüzde 52 ile yüzde 125 arasında değişen zam oranları faturalara yansımaya başladı. Aylık 150 kilovatsaatlik tüketimin altında ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılıyor. 150 kilovatsaatin altında harcama yapan abonelerin faturalarına yüzde 50’lik zam yansıtılırken, 150 kilovatsaatin üstüne çıktıkça faturaya yansıtılan zam oranı da artıyor. Zamlı faturalarla karşılaşan birçok esnaf kepenk kapatabileceğini söylüyor. 

Kamera-kurgu: İbrahim Yayan

“İki ay önce gelen fatura 5 bin lira iken bu ay 9 bin 800 lira geldi”

Medyascope’a konuşan İstanbul-Beşiktaş’ta bir meyhane sahibi , “Dört-beş ay önce 2 bin-2 bin 500 lira arasında gelen fatura iki ay önce 5 bin lira, bu ay ise 9 bin 800 lira geldi. Ben hayatımda böyle bir şey görmedim. İş yaptığımız yok. Elektrikleri akşama kadar kapalı tutuyoruz ve burası bir restoran. Gün içinde toplam sekiz ampul yakıyoruz. Sekiz ampul ve gelen fatura 9 bin 800 lira. Allah’tan reva mı bu?” dedi.

“Dükkanı kapatacağız”

Bir restoran işletmecisi, zamlar nedeniyle dükkanını kapatacağını söyledi: “Elektrik faturasına gelen zam olsun, ete, süte, yağa gelen zam olsun… Hangisini söyleyeyim bilmiyorum ki? Eskiden yaptığımız cirodan daha yükseğini yapıyoruz ama daha çok zarar ediyoruz. Altından kalkamıyorum. Büyük ihtimalle bir-bir buçuk aya dükkanı kapatacağız. Her şeye zam geldi. Bu zamları müşteriye yansıtamıyoruz. Müşteri bir yerde ‘dur’ diyor ama biz zamlara ‘dur’ diyemiyoruz. Bir noktada ses çıkarmak lazım. Nasıl olacak bilmiyorum. Allah sonumuzu hayır etsin.”

“Dükkanda yorganla ısınıyoruz”

Beşiktaş’ta bir manav sahibi ise “Önceden elektrik faturası 800 lira civarında geliyordu. Bu ay 2 bin lira geldi. Dükkanımız 7/24 açık ancak dolaplarımızı akşamları kapatıyoruz. Soba yakamıyoruz. Dükkanın arka tarafında yorganla ısınmaya çalışıyoruz. Işıkları en kısıkta çalıştırıyoruz. Durum çok kötü. Böyle giderse herkes kepenk kapatır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.