Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Gündem ile dayanışma davası haziranda devam edecek

Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştıkları için yargılandıkları davanın üçüncü duruşması yapıldı. Bir sonraki duruşma 14 Haziran 2021 saat 13.30’da görülecek.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci-yazar Ahmet Nesin’in Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştıkları için yargılandıkları davanın üçüncü duruşması bugün (1 Şubat) İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Şebnem Korur Fincancı ve Ahmet Nesin’in katılmadığı duruşmada Erol Önderoğlu ile avukatlar Meriç Eyüboglu ve Tora Pekin hazır bulundu.

Duruşmayı  basın mensupları,  P24, MLSA,  RSF Uluslararası Savunu Direktörü Rebecca Vincent ve RSF Almanya Savunu Direktörü Lisa  Krechmer’in de aralarında olduğu kişi ve kurumlar takip etti. 

Ahmet Nesin’in yurt dışından ifadesinin henüz alınmadığı görüldü. 

Önderoğlu, bu aşamada söyleyeceğinin olmadığını belirtti. Avukat Tora Pekin, Ahmet Nesin hakkındaki evrakın beklenmesini istedi.

Meriç Eyüboğlu, Şebnem Korur Fincancı’nın TTB’nin Ankara’daki toplantısında olduğu için duruşmaya katılmadığını belirtti. Ahmet Nesin için ise yurtdışında ifadesinin alınması ile ilgili evrakın ulaşmadığını aktardı. 

Mahkeme heyeti, Nesin’in savunmalarını alınması amacıyla gönderilen talimatın dönüşünün beklenmesine, tanık İnan Kızılkaya’nın adresinin istenmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 14 Haziran 2021 saat 13.30’da görülecek.

Ne olmuştu?

Üç isim, 2016 yılında Özgür Gündem gazetesine destek için yapılan nöbetçi yayın yönetmenliği kampanyasına katılmıştı. Fincancı, Önderoğlu ve Nesin, genel yayın yönetmenliği yaptıkları gün çıkan haberler gerekçesiyle 10 gün tutuklu kaldı ve haklarında “terör örgütü propagandası yapma”, “suç işlemeye alenen tahrik etme”, “suçu ve suçluyu övme” suçlamalarıyla dava açıldı. Mahkeme, 17 Temmuz 2019’da beraat kararı verdi ancak duruşma savcısının itirazı üzerine istinaf mahkemesi, 20 Ekim 2020’de kararı bozdu. Yargılama yeniden başladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.