Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı koronavirüs salgınında beşinci gün testini kaldırdı, devlet hastaneleri uygulamadan habersiz

Sağlık Bakanlığı’nın 5 Ocak 2021’de, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıkladığı karantina kurallarına göre pozitif vakaların karantina süresi yedi gün. Açıklamada, pozitif vakaların kontrol testi (beşinci gün testi) yaptırmaları durumunda, test sonucu negatife dönmüş ise karantina süresinin sona ereceği de belirtildi. Ancak bu uygulama sadece bir hafta sürdü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 12 Ocak’ta paylaştığı açıklamada, pozitif vakaların karantina süresinin yedi gün olduğunu söyledi ancak kontrol testine ilişkin bilgi vermedi. Bu konuda hastanelerde de belirsizlikler var. Medyascope olarak devlet hastanelerini arayarak beşinci gün testi hakkında bilgi almaya çalıştık. Bazı hastaneler bu kuralın kalktığını söylüyor, bazı hastaneler ise “Bakanlığımız diyorsa yaparız” diyor. 

Beşinci gün testi yaptıran hastalar var

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 22 Ocak’ta test yaptıran ve bir gün sonra pozitif çıkan bir vatandaş ile konuştum. 27 Ocak’ta beşinci gün testi için hastaneye gittiğini söyleyen vatandaş, test olduğunu belirtti ve negatif çıkınca dışarı çıktığını söyledi:

“En son haberlere baktığım zaman beş gün kuralını görmüştüm. Pozitif çıkmamın beşinci gününde hastaneye gittim, acil bir işimin olduğunu ve beşinci gün testi olmak istediğimi söyledim. Triyaj bölümündeki sağlık çalışanına durumumu anlattım, ‘Evet beşinci gün testi yapılıyor ama biz hastane olarak yapmıyoruz’ dedi. Daha sonra beni test bölümüne yönlendirdi. Test bölümündeki çalışan da ‘Bizde böyle bir uygulama yok ama acil bir iş ise yapalım’ dedi. Bunun üzerine beşinci gün testimi oldum ve ertesi gün negatif çıktım. Karantinamın bittiğini düşündüğüm için de dışarı çıktım. Şu anda sizden böyle bir uygulamanın olmadığını öğreniyorum.”

Konuştuğumuz kişi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde beşinci gün testini 27 Ocak 2022’de yaptırmış, bu uygulama ise 12 Ocak 2022’de kalktı. Beşinci gününde negatif çıktıktan sonra karantinasını bitiren hastanın aslında iki gün daha karantinada kalması gerekiyordu ancak hastane bu konuda bir uyarıda bulunmadı. 

Beşinci gün testleri haber sitelerinde yer alıyor

Beşinci gün testi sadece 5 Ocak ve 12 Ocak günleri arasında yapıldı. Ancak haber sitelerinde karantina sürelerinin içinde bu madde yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde ise bu bilgiye ulaşmak çok zor. Zira Google’a “Sağlık Bakanlığı karantina süresi” yazdığınızda 5 Ocak karantina kuralları karşınıza çıkıyor. 

Hastaneler arasında farklılıklar mevcut

Salgının başından bu yana değişen kurallar ve bilgilendirme eksikliği vatandaşın yanı sıra hastanelerde de belirsizliklere yol açtı. Ben de bilgi eksikliğinden hareketle bazı devlet hastanelere gittim, bazı hastanelere ise telefonla ulaştım.

Hastanelere bir yakınımın koronavirüs olduğunu söyledim ve beşinci gün testi yapıp yapmadıklarını sordum. Bazı hastaneler bu kuralın geldiğini bile bilmezken, bazı hastaneler “O zorunluluk kalktı” yanıtın verdi.  

“Bakanlığımız diyorsa yaparız”

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, beşinci gün testi yapmadıklarını ancak belirtiler devam ederse yapabileceklerini söyledi. Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi ile Kağıthane Devlet Hastanesi yetkilileri ise bakanlık kaldırdığı için testi yapmadıklarını belirtti.

Gaziosmanpaşa Hastanesi ise bu uygulamanın geldiğinden de kalktığından da habersiz. Telefonun ucundaki sağlık çalışanına beşinci gün testini anlattıktan sonra “Bakanlığımız diyorsa yaparız” yanıtını aldım. Bağcılar Devlet Hastanesi de bu uygulamanın geldiğini de kalktığını da bilmiyordu. “Karantina bitene kadar test yapmıyoruz” diyen çalışan uygulamayı bilmediğini söyledi.

Beylikdüzü Devlet Hastanesi’ni aradığım zaman beşinci gün testinin kaldırılmadığını söylediler ancak hastaneyi ziyaret ettiğimiz zaman bu testin yapılmadığı bilgisini aldım.

Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi yetkilileri ise beşinci gün testinin yapıldığını ve testin negatif çıkması durumunda karantinanın bittiğini söyledi. 

Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama

Devlet hastanelerinin ardından Sağlık Bakanlığı’nı aradık ve şu anki karantina kurallarını sorduk. Bakanlık, yedi gün kuralının geçerli olduğunu, kontrol testinin artık yapılmadığını ve hastanelere de bu bilginin verildiğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.