Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göztepe’nin dinamosu Obinna

Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Göztepe’deki performansıyla herkesin beğenisini toplayan Obinna Nwobodo’nun kariyer yolculuğunu yazdı.

Göztepe’nin dinamosu Obinna

Göztepe’nin sahadaki dinamosu, bitmek bilmeyen enerjisiyle, kaptan Halil Akbunar ile birlikte bu sezonun ilk yarısında üst düzey sorumluluk alıp sırtlayan isim… Ligin ikinci yarısında takımdaki genel toparlanmayla birlikte katkısını ofansif olarak da sunan Obinna Nwobodo mütevazı oyunuyla işini yapıyor ve futboluna, takımına odaklanıyor. 

Obi, 29 Kasım 1996 Nijerya-Enugu doğumlu. Bir futbol kenti olan Enugu’nun sokak aralarında başlayan futbol aşkını, ailesinin de desteğiyle futbol akademisine taşımış. 

Enugu Rangers, Ujpest; Ver elini Göz Göz

İlk profesyonel kulübü de genç yaşta, 17’sinde formasını giydiği kentinin takımı Enugu Rangers. Buradaki son sezonunda şampiyon olurlar ve Obi de takımının en iyisi seçilince yurtdışından transfer teklifleri alır. Ujpest’in teklifini kabul ederek Macaristan yolunu tutar. Üç sezon burada oynar ve Göztepe’nin radarına takılır. Ujpest’ten takım arkadaşı olan ve Göztepe’de beraber forma giyeceği Burekoviç’ten Göztepe’nin kendisiyle ilgilendiğini öğrenir.

Türkiye’de futbol oynayan Nijeryalılardan da Türk futbolu, Göztepe ve İzmir ile ilgili güzel şeyler duyar ve son kararı Göztepe’dir. 1.79 boyunda ve sağ ayaklı Obinna Nwobodo 17 Eylül 2020’de, 30 Haziran 2023’e kadar Göztepe’ye imza atar.

Ekşi Sözlük’te onunla ilgili yeni geldiğinde, 18 Eylül 2020’deki bir girdi şöyle: “Ujpest’ten Göztepe’mize transfer olmuş Nijeryalı orta saha oyuncusu, 23’lük kara boğa. Ujpest’te üç yıldır düzenli olarak ilk 11’de oynayıp gol katkısı da yapmış. Umut veren bir oyuncu.” 

Süper Lig’deki 1,5 sezonda kendisini aştı

Göz Göz’deki ilk sezonunda 31 lig, bir de kupada olmak üzere 32 maçta forma giydi. Takımının defansif orta alandaki-ön liberodaki değişmez ismi oldu. İlk sezonunda 66 kez top çalarak bu alanın rekortmenidir aynı zamanda. İki de asist yaptı. Bu sezon ise 23. haftada cezalı olduğu iki hafta dışında 21 lig, iki de kupa olmak üzere 23 maçta mücadele etti. Bir direkt kırmızı, bir de çift sarıdan kırmızı görerek iki maç cezalı duruma düştü. 

En özel performanslarından birini Adana Demirspor karşısında gösterdi. Maç boyunca 53 pas, dört kilit pas ve dört başarılı uzun pas atan Obinna, girdiği 12 mücadelenin sekizinde topu kazandı. 25 yaşındaki oyuncu, takımının attığı golde ise rol sahibiydi. 78. dakikada orta sahada topla buluşan Obinna, üç rakibinin arasından sıyrılarak topla birlikte ceza sahasına girdi ve rakip savunmayı hataya zorladı. Pozisyonun devamında Adana Demirsporlu Resul’un hatasıyla Göztepe, beraberliği yakaladı. İkinci yarının ikinci maçında ise Malatya deplasmanında takımının galibiyet golünün asistine imza atmayı başardı. Sivasspor maçında da yine takımın iyileri arasında yerini aldı ve baştan sona aynı tempoda maçı götürdü. 

Obi, geride bıraktığımız 23 haftadaki istatistikleriyle de göz kamaştırdı ve Süper Lig’de ilk sırayı aldı. 220 ikili mücadele kazanan oyuncu, karşı sahada 94 sahipsiz topu kaptı. Rakiplerinden de 92 top çalmayı başardı.  

Tahtaya 11 için yazılacak ilk isim

Obi ile ilgili Ekşi Sözlük’te fazla giriş yok, baktım, iki haneli… Çünkü sansasyonu yok, debdebeli değil, tribüne oynamıyor. Göztepe taraftarlarının, futbolseverlerin Obi hakkında fikir veren bazı Ekşi Sözlük girişleri şöyle: –

-Kante’nin Türkiye şubesi. Top çalma ve ikili mücadele canavarı.

-Orta sahanın işçisi, emekçisi. O kadar gösterişsiz, temiz ve yararlı oynuyor ki orta sahayı silip süpürüyor adeta. Macar liginden kim bulup getirdiyse Allah razı olsun bu sezon Göztepe’mizin en iyi oyuncularından biri.

-Top kazanma rekorları kıran orta sahamız.

-Çalışkan bir joker. Kanatta bekleri çıkmaktan alıkoyan delici bir kontratak silahı da olabilir. Çok hızlı ve topla iyi, driplinglerde yeterli değil ama topu bir şekilde takımında tutabilecek kadar çevik.

-Göztepe’de tahtaya ilk 11 yazılırken ilk olarak yazılacak olan futbolcu.

-Çok çalışkan, haddini bilerek oynayan dinamik bir orta saha.

Görev adamı

Önceliği hep teknik direktörünün sahada kendisinden istediğini vermek… Defansif orta alan görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor. Bu sezonun son haftalarında muhtemelen hocası El Maestro’nun yönlendirmesiyle atağa da çıktığını, gollere katkısının da olmaya başladığını gördük. Zaten önceden de bu meziyetinin olduğu biliniyor. 

İstikrarlı performans

Obi, ülkesinde U-20 milli formasını giydi, kıtasında şampiyonluk da kazandı ama henüz A Milli’ye çağrılmadı. Son haftalardaki formundan ve şu sıra oynanan Afrika Kupası’ndan sonra artık çağrılması sürpriz olmayacak. Ara transferde ABD’den güncel değerini ikiye katlayan ciddi bir teklif gelse de Göztepe’nin onu bırakmaya niyeti yok. O da şimdilik İzmir’de mutlu. Göztepe taraftarı ile de arası çok iyi. Halil ve Atınç ile birlikte taraftarın en çok sevdiği, en çok alkışladığı isim. Çünkü formasını azami terletiyor, sorumluluk duygusu yüksek, sahada her şeyini veriyor ve en önemlisi istikrarlı performansıyla dikkat çekiyor. Bu yüzden hocaları da ona güveniyor. İçerideki son Sivasspor maçında zaten tribün ona sevgisini kocaman bir resmini açarak da gösterdi maç öncesinde. 

Bendenizin sevdiği kısaltmayla Obi, İzmir’i de seviyor. Gelmeden önce kent hakkında duyduklarının gördüklerinden az olduğunu düşünüyor. Burada sakin bir yaşamı var. Zaten sahada da sakin güç. Ailesi ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi seviyor ama salgın koşullarında antrenmanlar dışında genelde evde film izlemeye zaman ayırıyor.

Yazan: Muzaffer Ayhan Kara

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.