Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemeksepeti kuryeleri Ankara’da eylem yaptı: “Robot değil, insanız”

Ankara-Ulus’ta, Atatürk Heykeli’nin önünde bir araya gelen Yemeksepeti kuryeleri, ücretlerinin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerini dile getirdi ve “Kuryelerden insanüstü çalışma performansı bekleniyor, robot değil insanız” dediler.

Pek çok yerde iş bırakma eylemlerine devam eden Yemeksepeti ve Banabi kuryeleri, net 5 bin 500 yüz lira maaş, prim ve yan haklar, hakkını arayan kuryelerin işten atılmaması ve taşımacılık işkoluna geçirilme talepleriyle, Ankara’da Ulus Meydanı’nda bir araya geldi. İşverenin işten atmakla tehdit ettiği kuryeler, haklarını alıncaya kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Ulus’taki Atatürk Heykeli’nin önünde arkadaşları adına açıklamayı okuyan kurye, “Mesainin başlangıcından bitimine kadar aynı performansla çalışamayız. Kurye arkadaşlara, yemek saati dışında şahsi ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak sıklıkta sipariş yönlendirilmesi, insanüstü çalışma performansı gerektirmektedir” dedi.

“Puanlama sistemi kuryeler üzerinde büyük baskı oluşturuyor”

Puanlama sisteminin kuryelerin hangi hava, hangi trafik şartlarında hareket ettiğini değerlendiremediği vurgulanan açıklamada, “İyi puan almak adına kuryelerin hızlı sipariş yetiştirmeleri baskı unsuru oluşturmakta, bu durum prim konusu haline getirilerek kuryenin hayatı büyük bir risk altına girmektedir” denildi.

Güvencesiz çalışma anlamına gelen esnaf-kurye modeline geçişe zorlanmalarına da tepki gösteren kuryeler, bu modelin yasal boşlukları fırsat bilerek geliştirildiğini vurguladı ve sorunlarını şöyle dile getirdi:

Büyük kazanç, kendi işinin patronu olma, istediğin zaman çalışma vaatleriyle dayatılan bu model ile motorlu kurye kaza yaptığında, hasta olduğunda yasal sorumluluklardan kaçmak için, kayıp süredeki kazanç kaybı ve tüm haklarıyla ilgili riskler tamamen motosikletli kuryelerin üstüne atılmak istenmektedir.”

Gerekirse biz de İstanbul’a gideceğiz”

Motosikletli Kuryeler Konfederasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz da eylemde şöyle konuştu: “Yemeksepeti kuryeleri yalnız değildir, konfederasyon olarak yanlarındayız. İşveren tarafından tehdit mektupları gönderiliyor. Arkadaşlarımız düşük ücretlere mahkûm ediliyor. Gerekirse biz de İstanbul’a gideceğiz ve şirket yöneticileri ile görüşeceğiz. Bu ücretleri kabul etmiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.