Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

65+ Yaşlı Hakları Derneği’nden afet planlaması çağrısı: “Isparta’da yaşanan elektrik krizi hepimiz için uyarı olmalı”

Isparta’da yoğun kar yağışı nedeniyle 3 Şubat’tan beri elektrik kesintileri yaşanıyor. Dört gündür devam eden kesintilerden en çok yaşlı ve hasta vatandaşlar etkilendi. 65+ Yaşlı Hakları Derneği bugün (7 Şubat), “Isparta’da yaşanan elektrik kesintisi krizi hepimiz için uyarı olmalı” başlıklı bir açıklama yayımladı. Dernek, tüm yetkilileri yaşlı ve bakıma ihtiyacı olan kişiler için acilen afet planlaması yapmaya çağırdı. 

Afet öncesi planlamaların önemine dikkat çeken 65+ Yaşlı Hakları Derneği, Türkiye’de afet sonrası müdahale konusunda ilerleme katedildiğini ancak afet öncesi hazırlık konusunda hâlâ çok büyük eksiklerin olduğunu vurguladı.

Derneğin açıklamasında, dezavantajlı gruplar için afet öncesi planlamanın önemine dikkat çekilerek, “Yaşlılar ve ayrıca bakım/destek ihtiyacı olan tüm kırılgan gruplar açısından bu eksiklerin acilen giderilmesi hayati öneme sahiptir” denildi.

Planlama ve hazırlığın önemi

Bildiride, Isparta’da elektrik kesintileri sırasında donarak hayatını kaybettiği iddia edilen 70 yaşındaki Ramazan Nazlı’ya da dikkat çekildi:

“Isparta’yı dondurucu soğuk ve karanlığa mahkûm eden elektrik kesintilerinde can kaybı olmaması sevindiricidir. Ancak Yalvaç ilçesinde yalnız yaşayan 70 yaşında bir vatandaşımızın bu kriz ortamında kendisine ulaşan, sağlığını, esenliğini kontrol eden, müdahale ihtiyacını değerlendiren biri olmadan hayatını kaybettiği ve durumun birkaç gün sonra ancak komşuların ilgilenmesiyle ortaya çıktığı da bir gerçektir.

Ayrıca evde oksijen tüpü gibi medikal desteğe ihtiyacı olan veya hareketliliği kısıtlı hastaları bulunan ailelerin ciddi stres altında kaldıkları da görülmüştür. Bu durum, ‘bütünleşik bir planlama ve hazırlığın’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.”

Yerel yönetimlere uyarı

Dernek tarafından paylaşılan açıklamada, özellikle yerel yönetimlerin afet planlamasıyla ilgili yapması gerekenlere de yer verildi.

Dernek, afet yönetimi konusunda uzman akademisyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile birlikte afet planlaması konusunda hazırladığı öneri ve uyarıları şöyle sıraladı: 

  1. “Afet Yönetimi”nin sadece insanları enkaz altından kurtarmak, hastaneye yetiştirmek, yangın söndürmek gibi müdahaleler olmadığını, aksine en büyük önceliğin insanları tehlikelerden korumak ve mevcut riskleri afetlerin öncesinde azaltmak olduğunu artık anlamak, benimsemek ve kentlerimizi, köylerimizi buna göre hazırlamak durumundayız.
  1. Her şeyden önce, her yerleşim yerinin kendi koşullarına göre hazırlanmış, kes-yapıştır olmayan, katılımcı, kapsayıcı ve işler planlama yapılmalıdır.
  1. Yerel yönetimler,
  • Kendi yetki alanlarında afetlerden etkilenecek yaşlı ve bakım/destek ihtiyacı olan kırılgan kimseleri önceden belirlemeli ve destek grupları oluşturulmalı,
  • Afet uyarısı yapıldığında bu kişilere ya da ailelerine, komşularına ve onlardan sorumlu destek gruplarına ulaşarak özel olarak uyarmalı,
  • Gerekiyorsa hızla tehdit altındaki bölgeden uzaklaştırabilecek ya da tahliye edilemeyecekleri durumlar için portatif ısıtıcı, sağlık vb. malzemelerin acilen temini için hazırlıklar yapmalı,
  • Afet sırasında sağlık ve esenliklerini kontrol edebilecek kapasiteyi oluşturmalı, bunun için gerekiyorsa destek grupları ile birlikte tüm gönüllüleri seferber etmeli,
  • Yaşlı ve bakım/destek ihtiyacı olan kırılgan kimseler, özellikle akıllı telefon gibi dijital araçları kullanmak konusunda eğitilmeli ve dayanışma amaçlı sosyal medya gruplarına dahil edilmeli,
  • Yaşlı ve kırılgan durumdaki kişilerin aile bireyleri, yakınları, komşuları bu kişilerle ilgili hazırlıklar konusunda önceden bilgilendirilmeli, planlamanın aktif paydaşı olarak eğitilmeli ve onların ihtiyacına özel acil durum malzemeleri hazır bulundurulmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.