Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Onur Yürüyüşü davasında beraat kararı

İstanbul’da 6 Haziran 2021’deki Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan LGBTİQ+ Meclisleri’nden sekiz kişinin yargılandığı davada mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından beraat kararı verdi.

İstanbul’da 6 Haziran 2021’deki Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan LGBTİQ+ Meclisleri’nden sekiz kişinin “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme beraat kararı verdi.

İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın üçüncü duruşması bugün (8 Şubat) yapıldı. 

Davanın 2 Kasım 2021’deki ilk duruşmasında söz alan sekiz kişi, anayasal haklarını kullanmak üzere Onur Yürüyüşü’ne gittiklerini, dağılma ikazı olmaksızın gözaltına alındıklarını anlatarak suçlamaları reddetmişti.

Bugünkü duruşmada sanık avukatı Sevda Nur Bayram, beraat talebinde bulundu. 

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) referans vererek “kamu düzenini bozmayan, şiddete dönüşmeyen, görevli memurlara cebir ya da tahdit kullanılmayan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin önceden idareye bildirilmeden yapılması halinde dahi cezalandırılmayacağını ve bu tür gösteri yürüyüşü ve toplantıların izne tabi tutulamayacağı”nı vurguladı.

Savcı, sanıkların eylemlerinin cebir, tehdit, şiddet içermeyip suç teşkil etmediği gerekçesiyle beraat talep etti.

Mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.