Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“İYİ Kalkınma Kongresi”: Gündem ekonomik kriz, fatura zamları ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi

İYİ Parti, “İYİ Kalkınma Kongresi”nin ikinci oturumunu İstanbul Grand Cevahir Otel’de düzenledi. Kongrenin açılışında konuşan İYİ Parti lideri Akşener, “İçinde bulunduğumuz ekonomik enkazın tek sebebi yalnızca son dönemde izlenen politikalarda değil. 2003-2020 arasındaki dönemde, yani AKP’nin devri iktidarında Türkiye dikkate değer bir büyüme hikâyesi yazamadı” dedi.

İYİ Parti’nin ekonomi politikalarını açıkladığı “İYİ Kalkınma Kongresi” bugün (10 Şubat) İstanbul Grand Cevahir Otel’de düzenlendi. AKP döneminin ekonomi politikalarını sert sözlerle eleştiren Akşener, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, elektrik zamları ve liyakat konularına değindi.

Akşener şöyle konuştu:

Bugün ülkemizde maalesef milletimizin sesini duymazdan gelen, memleketimizin gerçeklerini görmezden gelen, cumhuriyetimizin kazanımlarını da toptan reddeden, garip bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. İktidarın bu anlayışı nedeniyle devlet yönetiminde ciddiyetsizliğin ve liyakatsizliğin hüküm sürdüğü, milletimizin göz göre göre enflasyona ezdirilip, yoksulluğun her geçen gün daha da derinleştiği, krizlerin normalleştiği, istikrarın da artık mumla arandığı bir Türkiye gerçeğini tüm gerçekliğiyle yaşıyoruz. Oysaki hatırlayın: Bu arkadaşlar 2017 yılında partili cumhurbaşkanlığı sistemini milletimize anlatırken, ‘istikrar olacak’ diyorlardı, ‘ayağımızdaki prangaları söküp atacağız’ diyorlardı. Memleketin uçacağını, kaçacağını, Türkiye’nin şaha kalkacağını söylüyorlardı. Peki aradan geçen beş yılda ne oldu? Miting podyumlarında verilen sözlerin aksine, en temel problemlerimizden biri istikrarsızlık oldu. Ekonomiden, kalkınmaya, tarımdan, sanayiye, eğitimden, istihdama, memleketin hayati öneme sahip konularının hiçbirinde maalesef istikrar sağlanamadı.

Akşener, AKP’nin sadece son zamanlarda değil, iktidarının ilk yıllarından itibaren ülkeyi kötü yönettiğini belirtti: “İçinde bulunduğumuz ekonomik enkazın tek sebebi yalnızca son dönemde izlenen politikalarda değil. 2003-2020 arasındaki dönemde, yani AKP’nin devri iktidarında Türkiye dikkate değer bir büyüme hikâyesi yazamadı.”

Kriz 2011’de başladı 

Akşener’in konuşmasının ardından İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz ekonomiye dair sunum yaptı. Yılmaz, AKP iktidarında Türkiye ekonomisinin 2002-2011 arasında büyüdüğünü ancak kaynakların inşaata aktarıldığını anlattı.

2002-2008 arasını “lale devri” olarak tanımlayan Yılmaz, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizinin temellerinin 2011 yılında atıldığını söyledi. Bilge Yılmaz, eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın TCMB’den ayrılmasının ardından bankanın, “geleneksel olmayan politikalara” yöneldiğini anlattı. “Türkiye son 50 yılın en kötü ekonomik krizinde” diyen Yılmaz, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sebep faiz, enflasyon netice” yaklaşımını “Düşük faiz, enflasyonun düşmesinin ödülüdür” diyerek eleştirdi. 

“Türkiye’de inanılmaz bir kırılganlık var”

Medyascope’a konuşan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, “Türkiye’nin iyi bir istikrar paketi vardı, 2001’de Kemal Derviş ile getirilen. Fakat bu istikrar paketinde bir kalkınma paketi yoktu. Konuştuğunuz zaman, Türkiye, Avrupa Birliği’ne girseydi, o olsaydı, belki Türkiye oradan kendine yol bulabilirdi. Ama bu plan değil. Bu bir iyi niyet. İstikrar sağlandıktan sonra Türkiye’nin bir sanayi, tarım ve enerji politikası yoktu, olmadı. Onun için zaten 2013 yılına gelindiğinde , Türkiye’deki sanayiciler, sanayiye değil, inşaata yatırım yaptı. Bu doğru değil. Niye doğru değil? Çünkü bu kalıcı değil. Türkiye, bu şekilde kalkınamaz. Bugün gösterdiğim grafikte gördünüz. Türkiye’de sanayi ve hizmet sektörleri hiç gelişmemiş. Onun için iyi bir dönem yok” dedi.

Yılmaz, kendi politikalarının ise sanayi, hizmet ve enerji politikalarının oluşturmak olduğunu söyledi. Günümüzdeki ekonomi hakkında ise 2008 krizini hatırlatarak, vatandaşların çok fazla borçlandırıldığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin borç kapasitesi kullanılmış durumda. Şu anki sistem ancak finansal krizlere yol açar. Türkiye, büyüsün diye verimsiz kullanılan kredileri veriyor. Ancak bu krediler verimsiz kullandığı için inanılmaz bir kırılganlık yaratıyor. Türkiye, 2008 krizinden ders almamış. Ders alınsaydı, bu kadar borçlanmanın sonunu krizle biteceğini biliyor olurdu.”

“İki taraf da bu durumu istemezdi”

İYİ Parti TBMM Başkanvekili Erhan Usta da kongresi sonrası Medyascope’a konuştu. Usta, ittifaklar belli olmadığından dolayı, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” için bir araya gelen altı partinin, ekonomi için henüz bir araya gelemeyeceğini belirtti. Usta, ekonomi politikalarını DEVA Partisi ile aynı günde açıklamalarıyla ilgili olarak ise “Biz günü çok önceden belirledik, belki kamuoyu paylaşımı biraz gecikmiş olabilir. Ben herhangi bir kasıt olduğunu asla düşünmüyorum. İki taraf da bunu istemezdi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.