Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla’da yangından zarar görmemiş ormanlık alanlardaki kesim sürüyor: “Kurtardığımız ağaçları mahvediyorlar”

Muğla’da Orman Genel Müdürlüğü’nün yangından etkilenen bölgelerde başlattığı temizleme çalışmalarında, yangında zarar görmemiş ağaçların kesimine Bodrum’un Mazı Mahallesi’nde devam ediliyor. Vatandaşlar kesimleri önlemeye çalışsa da kesim, perşembe gününden (10 Şubat) beri sürüyor.

Ülkenin güneyinde 2021’in yaz aylarında çıkan orman yangınlarının ardından temizleme çalışmaları sürüyor.

Muğla’nın Fesleğen Yaylası bölgesinde, yanan ağaçların temizlenmesi sırasında yangından zarar görmemiş ağaçların da kesildiğini Medyascope kamuoyunun gündemine taşımıştı.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Mazı Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların Medyascope’a gönderdiği videolar kesimin devam ettiğini gösteriyor.

Mazı sakini bir vatandaşla Medyascope’un bugün (12 Şubat) yaptığı video görüşme kesimlerin, yangınların etkilemediği bölgelerde de sürdüğünü gözler önüne seriyor.

Mazı’da yangından zarar görmemiş alandaki kesimi karşı yamaçtan görüntüleyen yurttaş gördüklerini şöyle anlatıyor:

“’Ne yaptınız?’ diye gidemiyoruz yanlarına, kesimciler çok kalabalık. Buradan bir başlamışlar kesmeye, tamamını kesmişler. Devamını da keseceklermiş, hepsini. Yanan ağaçlar ileride. Yanan bölgeye ulaşana kadar keseceklermiş baştan başa. Gördüğünüz yeşilliklerin hepsini keseceklermiş. Sağ olsunlar, doğramaya başlamışlar. Hiçbir ağaç bırakmadan yeşilliklerin hepsini kesiyorlar. Buna ‘dur’ diyen yok. Şu yeşilliklerimizi yangın zamanında köylüler olarak toplandık, kurtardık ama kurtardığımız ağaçlarımızı, çamlarımızı maalesef mahvettiler. Durdurulmuştu ama işçiler yine çalışıyor. Çamları yıkmışlar bile. Hastalık olanları kessinler ama hastalık olmayanları da kesiyorlar.”

Mazı Mahallesi’nde yaşayan diğer bir vatandaş da jandarma birimlerine usulsüz kesimler hakkında ihbarda bulunduğunu ancak “Kesimler Milas Orman Bölge Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde gerçekleştiriliyor” yanıtını aldığını aktarıyor. Mazı sakini, jandarmanın olay yerine gidip inceleme yapmadığını dile getiriyor.

Mazı Mahallesi’ndeki ağaç kesimleri mahalle sakinlerine göre 10 Şubat’ta tekrar başladı

Mazı sakinleri, kesimler hakkında Milas Orman Bölge Müdürlüğü’yle de görüştüklerini anlatıyor. Vatandaşlar, telefonla ulaştıkları yetkililerin kendilerine, “Şahıs arazilerinde bulunan bazı ağaçların yanlışlıkla kesilmiş” dediğini belirtiyor.

Kesimlerle ilgili bilgi almak üzere temasa geçtiğimiz Milas Orman Bölge Müdürlüğü, Medyascope’un sorularına yanıt vermedi.

“Orman Bölge Şefi, ‘Sağlıklı ağaçları işaretleyin de kesilmesin’ dedi”

Görüştüğümüz Mazı Mahallesi Muhtarı Sedat Furma da kesim tedirginliğini doğruluyor.

Yaş çamların kesildiğine ilişkin Mazı sakinlerinden birçok şikayet aldığını kaydeden Furma, hastalık gerekçesiyle kesimlerin sürdüğünü söylüyor:

“Mazı halkından ‘yaş çamları, yani yanmamış çamları da ormancılar, kesimciler yıkıyor’ diye birçok şikayet geldi. ‘Bu sene kurumazsa seneye kurur’ deyip yanmamış çamları da kesmişler. Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge şefi geldi ve birlikte toplantı yaptık. Bölge şefi, ‘Kesimciler gelmeden sağlam çamları işaretleyin, sağlam çam ağaçlarına boya sürün, böylece kesimciler ellemez’ dedi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.