Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla’da orman yangınlarından kurtulan ağaçları da kesiyorlar

2021 Temmuz-Ağustos orman yangınları sırasında hem ormanlarını hem de zeytinliklerini yitiren Muğla köylerinde, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan temizleme çalışmalarında, orman yangınlarından kurtulan ağaçlar da kesiliyor.

Medyascope, 2021 Temmuz-Ağustos aylarında çıkan yangınlarda zarar gören ormanlarda, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından yaptırılan temizlik çalışmalarında, yangınlardan kurtulan birçok ağacın da kesildiğini tespit etti.

Medyascope muhabiri Doğu Eroğlu ile Avukat İsmail Hakkı Atal, yangınların büyük zarar verdiği Gökbel (Milas-Muğla’ya bağlı) ve Mazı (Bodrum-Muğla’ya bağlı) köylerinde kesimcilerin oluşturduğu istiflerde, yangından zarar görmemiş birçok ağacın olduğunu gördü.

Gökbel ve Mazı köylerindeki yığınları inceleyen Avukat İsmail Hakkı Atal, temizleme çalışmalarının yapıldığı, yani yaş ağaçların kesildiği alanların Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan edilmiş bölgelerle kesiştiğini, bu kesimler yoluyla köylerde yapılmak istenen yeni enerji yatırımlarına arazi açılmaya çalışılıyor olabileceğini söylüyor.

Medyascope‘un temasa geçtiği orman mühendisleri, kesilen ve istiflenen ağaçlar arasında gövdesi yanmamış ağaçlara rastlanmasının, yaş (hayatta) ağaç kesildiğini anlamına gelmeyebileceği, ibreli ağaçların (yeşil ve iğne yapraklı) yangınlar sırasında yapraklarını kaybetmeleri durumunda hayata dönemeyeceği, dolayısıyla kesimlerin yanlış olmayabileceği uyarısında bulunuyor. Ancak görüştüğümüz orman mühendislerinin tümü, en azından bir yıl beklenip hangi ağaçların hayatta kalacağının gözlenmesi gerektiği, buna karşın OGM’nin benimsediği yöntemin yanmış bölgelerin derhal temizlenmesi yönünde olduğunu da belirtiyor. Orman mühendislerine göre, yanmış ormanların bir anda temizlenmesi, sel ve heyelan riskini de artıran bir uygulama.

Bu uyarıya rağmen, Medyascope bölge köylerinde kesimcilerin yaş çam ağaçlarını, yani yangından kurtulmuş çamları kestiğine ilişkin birçok bilgiye de ulaştı. Yangının etkilediği Bozalan ve Fesleğen köylerinde yaşayanlar, kesimcilerin yangın bölgelerinde yangının hiç uğramadığı ağaçları da kestiğini Medyascope‘a anlattı.

Fesleğen Köyü Muhtarı Erkan Kaba, bu kesimlerden birine kendisinin engel olduğunu ve fotoğraflar çekerek kesimleri belgelediğini söylüyor:

“Fesleğen mahallemizde kesimciler varmış. Traktörleri arıza yapmış. Bizden yardım istediler. Oraya vardığımızda içler acısıydı durum. Tüm yeşil ağaçlar yerlerde… Yanmış-yanmamış fark etmeksizin, hepsini kesmişler.”

Fesleğen Muhtarı Erkan Kaba’nın çektiği kesim fotoğrafı

Görüştüğümüz Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, yanmış bölgelerin alelacele temizleniyor olmasını, OGM’nin orman endüstrinin baskısına boyun eğmesine bağlıyor. Durmuş’a göre, koronavirüs salgınıyla birlikte kârlılığın arttığı lif-levha sektöründen gelen baskılar, yangınlar sonrası temizliği hızlandırdı:

“Yangını kim çıkarttı? Çok net, yanıtı hazır! Yangını bunlar [OGM] çıkarttı. Kibriti çakıp ateşi yakmadılar. Ama bunların bütün politikaları kesip satmaya yönelik olduğu için, iklim değişikliğinin giderek vahşileşeceği ve yangınların sonuçlarının daha da yakıcı olacağı bilinmesine rağmen hiçbir önlem alınmadan böyle hazırlıksız yakalanmak sonucu buna çevirdi. Ama bunu da fırsata çevirdiler. Çokuluslu şirketlere çok ucuz ürün verdiler.”

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.