Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan, Akbelen’deki tarım arazisine maden sahası kurulması kararını yürürlükten kaldırdı

Muğla-Milas’taki Akbelen Ormanı çevresindeki 190 parsellik tarım arazisinin maden sahası olarak kullanılmasına izin veren Cumhurbaşkanlığı kararı yürürlükten kaldırıldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Muğla-Milas’taki Akbelen Ormanı çevresinde 190 parsellik tarım arazisinin linyit maden sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı yürürlükten kaldırıldı.

Kararda, “11/3/2024 tarihli ve 8247 sayılı Cumhurbaşkanı kararının yürürlükten kaldırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

AKP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın da X hesabındaki paylaşımında “Milas’ta 3 köyü kapsayan kamulaştırma ile ilgili olarak söz verdiğim gibi devredeyim. Kimse endişe etmesin” diye yazdı.

Ne oldu?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 1 Mart 2022’de Resmî Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik ile “Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri” kapsamında, Akbelen’de madencilik faaliyetlerinin yapılmasına izin verildi.

Resmî Gazete’de 12 Mart’ta yayımlanan acele kamulaştırma kararına göre ise Akbelen Ormanı’nın çevresindeki İkizköy, Çamköy ve Karacahisar’da bulunan toplam 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı.

Akbelen’de köylüler neden direniyor?

İkizköylüler, köylerinin bitişiğindeki Akbelen Ormanı’nın yok olmasını 2019’dan beri önlemeye çalışıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük kısmında açık ocak linyit madeni işletilmesi için, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin sahibi YK Enerji şirketine 28 Kasım 2020’de izin verdi. Akbelen Ormanı’ndaki ağaçları kesip YK Enerji’ye bölgeyi kullanıma hazır biçimde teslim etmek isteyen OGM, 17 Temmuz 2021’de kesime gittiğinde karşısında İkizköylüleri buldu, kesimi önleyen İkizköylüler ve çevre aktivistleri o günden beri çadır nöbeti tutarak ormanı korudu.

Açık maden işletme izninin iptali için OGM’ye karşı açılan davada 7 Eylül 2021’de keşif ve bilirkişi incelemesi düzenlendi, keşif sırasında çıkan tartışmalar sırasında hâkim, İkizköylüler’in avukatlarına defalarca hakaret edince keşif iptal edildi. Tekrarlanmasına karar verilen bilirkişi incelemesi ve keşif önce koronavirüs nedeniyle ertelendi, sonra keşfin 1 Mart 2022’de yapılmasına karar verildi.

Ancak keşfin üzerine, 28 Şubat 2022’yi 1 Mart 2022’ye bağlayan gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin gölgesi düştü.

Resmi Gazete’de “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmeliği” yayımladı. Buna göre “elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri”, zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı oluruyla izin verildi.

Muğla 1. İdare Mahkemesi, Ağustos 2022’de verdiği “yürütmeyi durdurma” kararını üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak 2 Aralık 2022’de kaldırdı. Ardından İkizköylüler, 9 Aralık 2022’de karara itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Dava Dairesi, İkizköylülerin itirazını 19 Aralık 2022’de reddetti.

Muğla-Milas’ta, YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için 24 Temmuz Pazartesi günü ağaçları kesmeye başladığı Akbelen Ormanı’nda İkizköylüler ve çevrecilerin nöbeti devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.