Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İTÜ “Fidan diktireceğiz” dedi, öğrenciler kendilerini ağaç kesen YK Enerji’nin Akbelen’deki arazisinde buldu

Editör: Gamze Elvan

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), okulun 250. yılı vesilesiyle fidan dikme etkinliği düzenledi. Öğrenciler Muğla-Milas’a gittiğinde okul tarafından herhangi bir bilgilendirme yapılmadan Akbelen Ormanı’nda ağaç kesen Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne götürüldü. Santrale götürünce durumu fark eden öğrenciler, yaşananları şaşkınlıkla karşıladı. Ağaç dikimi esnasında bir orman mühendisi öğrencilerin yanına gelerek bu fidanların zaten burada büyümeyeceğini, dikilmelerinin zamanı olmadığını ve denetleyiciler olarak tekrar söküp diktirileceklerini söyledi.

İTÜ 250. yılı vesilesiyle “250 Yılda 250 bin Fidan” etkinliği düzenledi. Etkinlik kapsamında öğrenciler 31 Ocak – 1 Şubat arasında “250. Yıl Hatıra Ormanı”nın kurulması için Muğla-Milas’a götürüldü. Öğrenciler bu etkinliğe e-posta yoluyla davet edildi.

Öğrenciler Muğla-Milas’a vardığında, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne götürüldü. Etkinliğe katılan ve Medyascope‘a konuşan bir öğrenci, termik santrale götürüldüklerinde çok şaşırdıklarını, Akbelen Ormanı’nda ağaç kesen Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne geldiklerini söyledi:

“İnternet sitesinde 81 ilde fidanların dikileceği yazıyor ve bağış toplanıyor. Kültür Şube Bakanlığı aradı ve yine hiçbir noktada buraya geleceğimiz söylemedi. Sadece gelip gelmeyeceğimiz teyit edildi. akşam 22:00’de otobüslerle yola çıktık. Sabah 08:00 gibi termik santrale girince anladık ve hepimiz şaşırdık zaten. Yemekhanede kahvaltı edildi, sonrasında konferans salonuna geçtik bir sunum olacağı söylendi.”

Sunumda şirketin tanıtımını yaptıklarını anlatan öğrenci, “Sonra işlemin nasıl yapıldığını anlattılar. Yönetici gibi biri konuşma yaptı, adı Cafer Varol. Ama o konuşma da tamamen kariyer staj odaklıydı” dedi.

Öğrenci, geziye katılanların üstü kapalı Akbelen Ormanı hakkında sorular sormaya başladığını, yöneticilerin de bu sorulara geçiştirerek cevap verdiğini söyledi:

“En son görevlilerden biri çıkıp, ‘Herkes bize baskı yapıyor ancak maden çıkarmazsak nasıl enerji üreteceğiz’ temalı bir konuşma yaptı. Yerel halkı yerlerinden kaldırıp onlara lojman veya farklı arazilere yerleştirdiklerini söyledi. Aynı zamanda ağaçlarını da taşımaları için alan verdiklerini söyledi ancak ağaçlar öyle kolay taşınan şeyler değiller. Ve bahsi geçen ağaçlar bu bölgeye özel olan zeytin ağaçları.”

Daha sonra fidan dikimi alanına götürüldüklerini aktaran öğrenci, burada İTÜ çalışanları, şirket görevlileri ve dikimde yardımcı olacak görevliler bulunduğunu söyledi. Dikimde yardımcı olan görevlilerden bazılarıyla konuştuğunu aktaran öğrenci, “Buranın yerlisi neredeyse hepsi. Buraların eskiden hep köy olduğunu anlattılar. Köylülerin de çoğunun şehre yerleştiğini anlattılar” dedi.

Bir orman mühendisinin yanlarına gelerek bu fidanların burada büyümeyeceğini söylediğini aktaran öğrenci, “Topraklar zaten belirli aralıklarla kazılmıştı ve fidanlar yanlarındaydı. Ben arkadaşımla fidan dikerken yanımıza orman mühendisi biri geldi. Bu fidanların zaten burada büyümeyeceğini, dikilmelerinin zamanı olmadığını ve denetleyiciler olarak tekrar söküp diktirileceklerini söyledi” diye devam etti.

Öğrenci, etkinliğin bitiminin ardından İstanbul’a gelmek üzere otobüslere gittiklerini, rektörün de araçlara gelerek tek tek teşekkür ettiğini söyledi. Sunum sırasında da videolarının çekildiklerini aktaran öğrenci şöyle devam etti:

“Otobüste el sallamamızı istediler, bunun videosu çekildi. Sunum süresince de kesintisiz görüntülerimiz çekildi. Sunumun sonunda YK Enerji’ye ‘hoş geldiniz İTÜ’lüler’ tarzı bir şey deyip bizim alkışlamamızı istediler ve bunun da videosunu çektiler. Bunlara ek olarak sunumda karşılaştığım birkaç kişi rektöre bu durumu sormuş. Rektör de ‘Ağaç diktik işte, iyi bir şey yaptık, siz sonuca bakın’ tarzında bir cevap vermiş.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.