Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla’da termik santral ve madene karşı orman nöbeti: İkizköylüler’in korumaya çalıştığı Akbelen Ormanı’nda kesim başladı

Muğla’da linyit ocaklarını genişletmek isteyen YK Enerji şirketine tahsis edilen 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimi başladı. Sabahın erken saatlerinde yaklaşık 30 ağacın kesildiğini fark eden İkizköylüler, kesimi önlemek için Akbelen Ormanı’nda bekliyor. Bölgeye gelen jandarma ekipleri kesime devam edilmesi için köylülerin ormandan çıkmasını bekliyor.

Limak Holding ve IC İçtaş’ın sahibi olduğu YK Enerji, işlettiği Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde kullanılacak linyit için, Muğla-Milas’a bağlı İkizköy’ün etrafını çevreleyen Akbelen Ormanı’nı maden ocağına dönüştürmek istiyor.

YK Enerji linyit ocaklarını ruhsat sahibi olduğu ormanlara doğru genişletmek için Orman Genel Müdürlüğü’nden izin aldı. Ancak İkizköylüler verilen orman izninin iptali için dava açtı. Davada henüz karar çıkmadan ağaç kesimine başlanmasını önlemek isteyen İkizköylüler, 22 Nisan’dan beri Akbelen Ormanı’nda nöbet tutuyordu.

İkizköy’de son günlerde, 15 Temmuz itibarıyla Akbelen Ormanı’nda kesimin başlayacağı iddiası konuşuluyordu. Gerçekten de orman nöbetinin 86’ncı gününde, küçük bir grup kesim işçisinin sabah 06:00 sularında ormana gelişiyle Akbelen Ormanı’ndaki kesim başladı.

Saat 06:00 sonrasında ormandan hızar sesleri geldiğini işiten İkizköylüler, 07:30’da Akbelen Ormanı’na gittiklerinde yaklaşık 30 ağacın kesildiğini gördü. Kesim işçilerine, YK Enerji şirketinin aldığı orman izni hakkındaki yargı sürecinin devam ettiğini söyleyen İkizköylüler, kesimi durdurdu.

İkizköy’den Nejla Işık, sabah saatlerinde müdahale ettikleri kesimi şu sözlerle anlattı: “Nefes alamıyorum şu anda. Bugün-yarın, bugün-yarın derken en sonunda gelip girdiler. Herkes işteyken, herkes hayvanların yanındayken kimse müdahale edemeden gelip indirmeye başladılar ağaçları. Karşımızda bir insan yok çünkü. O kadar konuşuyoruz, ‘Durdurun, kesmeyin’ diye. Karşımızda bir insan yok, bir taş parçası var karşımızda. Duygusuz insanlar var karşımızda. Lütfen desteğe gelin! Yardıma ihtiyacımız var. Sadece İkizköy’ün sorunu değil bu, tüm Türkiye’nin sorunudur bu. Biz burada bu kadar haykırırken neden sessiz kalıyor insanlar?”

Saat 09:00’da jandarma ekipleri de bölgeye geldi ve İkizköylüler’in ağaç kesimine başlanan orman bölgesinden çıkmasını istedi. Köylülere herhangi bir müdahalede bulunmayan jandarmalar saat 10:00’a doğru ormandan ayrıldı.

Yargı süreci devam ederken başlayan kesimin durdurulması için İkizköylüler de jandarmaya yazılı başvuruda bulundu.

İkizköylüler’in tepkisi üzerine Akbelen Ormanı’nda kesime ara verildi. Ancak kesim işçileri ile Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden yetkilileri kesime başlanan alanda beklemeyi bir süre daha sürdürdü. 13:30 sıralarında yetkililer ve kesim işçileri alandan ayrıldı. CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, HDP Muğla İl Eşbaşkanı Nihat Gençosman ve Milas Kent Konseyi Başkanı Çağlayan Güçpınar, Akbelen Ormanı’na gelip ağaç kesimini önlemek isteyen İkizköylüler’e destek verdi.

Ekiplerin gitmesinin ardından nöbetlerine devam eden İkizköylüler, ormanda direniş çadırları kurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.