Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla-Akbelen Ormanı’nda termik santrale karşı orman nöbeti sürüyor – “15 Temmuz sabahı ağaç kesimi için gelecekler” iddiası: “Bayram tatilini fırsata çevirmeyi planlıyorlar”

Muğla’nın Milas ilçesinde YK Enerji şirketi, işlettiği termik santrallere kömür sağlamak için Akbelen Ormanı’nı linyit ocağına dönüştürmek, İkizköy sakinleri ise ormanlarını korumak istiyor. Orman Genel Müdürlüğü, Akbelen Ormanı’nın madene dönüşmesi için gereken izinleri verdi ama İkizköy halkı bu kararı yargıya taşıdı ve mahkemeden karar çıkmadan ormanın yok edilmesini önlemeye çalışıyor. Fakat 15 Temmuz’da ağaç kesimlerinin başlayacağı konuşuluyor. Bu iddia üzerine iletişime geçtiğimiz YK Enerji şirketi ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, kesim söylentisini doğrulamaktan ya da yalanlamaktan kaçındı.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy sakinleri, köylerini çevreleyen Akbelen Ormanı’nın linyit madenine dönüşmesini önlemek için yaklaşık üç aydır nöbette. Yeniköy Termik Santrali, maden ruhsatlarına sahip olduğu ormanları maden şantiyesine dönüştürmek için Orman Genel Müdürlüğü’nden izin aldı. Bunun üzerine İkizköy sakinleri iznin iptali için dava açtı. Ancak İkizköy’de, mahkeme kararı beklenmeden, kesimlerin bu hafta başlayacağı konuşuluyor.

22 Nisan’dan beri Akbelen Ormanını korumak için orman nöbeti tutan İkizköy sakinleri, ormanda yapılmak istenen kesim için Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden İkizköy Muhtarlığı’na tebligat gelince de tedirginlik yaşamıştı. 10 Mayıs tarihli tebligatta, “Üretim işleri (kesme, sürütme, yükleme, nakliyat ve istifleme, vb.)” yapılacağı gerekçesiyle, Akbelen Ormanı’ndaki 137 sayılı bölmeye vatandaşların giriş çıkışının yasaklanması istenmişti.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün 10 Mayıs tarihli tebligatında kesim tarihi belirtilmiyordu. Fakat bu defa İkizköy sakinlerinin endişesini artıran bir de tarih söz konusu.

İkizköy’de, 15 Temmuz Perşembe günü Akbelen Ormanı’na jandarma eşliğinde kesim işçilerinin getirileceği, işçilere destek vermek isteyen YK Enerji şirketininse yiyecek-içecek tedarik çalışmaları yürüttüğü yönünde iddialar konuşuluyor.

Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri: “Yanıt veremeyiz”

Medyascope bu iddiayı hem Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine hem de Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ile bu santrallere kömür sağlayan linyit ocaklarını işleten YK Enerji şirketine sordu.

YK Enerji şirketinin aldığı orman izni, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kayadere Orman İşletme Şefliği görev alanında. Ulaştığımız Kayadere Orman İşletme Şefi Esra Topal, Akbelen Ormanı’nda 15 Temmuz itibarıyla kesim başlayacağı iddiasının kendi işletme faaliyetleriyle ilgili olduğu gerekçesiyle sorularımıza herhangi bir yanıt veremeyeceğini söyledi.

Kayadere Orman İşletme Şefliği, Milas Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı. Görüştüğümüz Milas Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Müdürü İbrahim Çetin Akkaya da mahkemeye intikal etmiş bir süreç olduğu gerekçesiyle Medyascope’un sorularına yanıt vermedi. Akkaya, 15 Temmuz’da kesim gerçekleştirileceği iddiası hakkında değerlendirme yapmadı.

YK Enerji: “Kesimi yapacak olan biz değiliz”

Medyascope’un görüştüğü Yeniköy Kemerköy Enerji (YK Enerji) şirketinin halkla ilişkiler sorumlularından Canan Baykız ise ağaç kesimlerinin –teknik olarak– Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini, kesim konusunda YK Enerji şirketinin yetkisinin bulunmadığını söyledi: “Orası [Akbelen Ormanı] kamulaştırma alanı. Maden sahalarının devamı gereği, elektrik üretiminin devamı gereği orada bir süreç işliyor. Ama o bölge Orman Genel Müdürlüğü yetki alanında. YK Enerji olarak, ‘Hadi artık şöyle yapın, böyle yapın’ diye bir baskımız olamaz. Yapılması gereken faaliyeti Orman Genel Müdürlüğü gerçekleştirecek, YK Enerji orada bir faaliyet yürütmeyecek.”

İkizköylü Nejla Işık: “Bayram tatilini fırsata çevirmeyi planlıyorlar”

Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı birim yetkilileri ve YK Enerji, Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimi yapılacağı iddialarını yalanlamazken, İkizköy’deki endişeli bekleyiş de sürüyor.

Kesimi önlemek isteyen İkizköy sakinlerinden Nejla Işık, mahkemeden karar çıkmadan, YK Enerji şirketinin bayram tatilini kullanarak ormanı yok etmeyi istediğini anlatıyor: “YK Enerji’nin ve orman işletmesinin kesim için 15 Temmuz Perşembe günü Akbelen Ormanı’na geleceği duyumunu aldık. Çok sıkıntılıyız, çok stresliyiz. Bu kadar haykırmamıza rağmen, bu kadar sitem etmemize rağmen, ‘Burası bizim akciğerimiz, kesemezsiniz’ dememize rağmen, hâlâ daha bunların planları yapılıyor. Hukuki sürecimiz başlamışken, davamız sonuçlanmamışken, biz buraya bilirkişinin gelmesini beklerken, bayram tatilini fırsata çevirmeyi planlıyorlar. Kesinlikle köylü olarak yine bunun önünde duracağız. Kesinlikle kestirmeyeceğiz. Artık, ellerinizi Akbelen Ormanı’ndan çekin!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.